Wie is Berthe van Soest?

“Een vrolijkmakende, intelligente vrouw en theologe. Ik zoek naar wegen die leiden tot geloof en die de christelijke traditie levend houden. Ik ben betrokken bij de pioniersbeweging in de Protestantse Kerk. Wij maken gemeenschappen met mensen die niet naar de kerk gaan en iets anders willen dan de zondagse kerkdienst. Ik ben ook tarotcounselor en heb jaren tarotcursussen gegeven als instrument voor zelfonderzoek. Met mijn echtgenoot Coen Wessel woon ik in Hoofddorp. We hebben een dochter.”

Wat dacht je toen je hoorde dat je finalist bent?

“Toen ik het hoorde was ik in de tuin. Ik was net terug van een meerdaags sjamanistisch festival waar ik als christen samen met Hare Krishna’s aan meedeed. Ik was dansend over het festival gegaan met Jezus in een draagaltaar op mijn rug terwijl we de heilige namen zongen. Ik had tarotconsulten gegeven met de kracht van de Zwarte Madonna als onderwerp, labyrinten begeleid met Jezus in het midden. En elke dag begon samen met de Hare Krishna’s om 6.45 uur met gebed en zang. Ik kwam daas terug. Ik werd nog meer daas toen ik de boodschap kreeg van een vriendin die me belde. Ik liep alsmaar rondjes rond de appelboom om het tot me door te laten dringen. Het maakt me blij en gelukkig.”

Waar gaat je FEM Talk over?

“Mijn FEM Talk gaat over een rozenkrans. Het zijn ervaringen die ik opdeed op de weg van de devotie. Vrouwen lopen al eeuwen lang die weg, maar daar komt niet veel van naar buiten. Dat is misschien omdat vrouwelijke religieuzen het zo vanzelfsprekend vonden dat ze er niet over schreven, of omdat het zo’n een intieme weg is. Vrouwen deelden hun geloofspraktijken met mij. Uit verschillende religieuze tradities. Soms heel terloops, in de pauze van een workshop. Kostbaar! Ik had die allemaal nodig om te kunnen bidden met mijn rozenkrans.”

Wat moeten de aanwezigen zondag zeker niet vergeten van je Talk?

“In de kern is het een aanmoediging voor vrouwen om naar buiten te treden met hun devotie. Het is ook een pleidooi om die rijke weg te bewandelen, omdat die zoveel geeft. En het is een diepe buiging aan de vrouwen die mijn devotie vullen met hun stem en gebed.”

Wat nou als je zondag tot winnaar wordt gekozen?

“Dan ga ik naar Rome. Daar ga ik alle rozenkransen bekijken die ik tegenkom. En als het mag, bloemblaadjes neerleggen bij Mariabeelden en Pieta’s.”

Klik hier voor meer informatie over de FEM Talks of om je aan te melden.

Klik hier voor meer artikelen over of van Berthe van Soest op Nieuw Wij.

Greco Idema

Greco Idema

Eigenaar Bureau Intermonde

Greco Idema is eigenaar van Bureau Intermonde, een interreligieus advies- en organisatiebureau. De afgelopen jaren ontwikkelde hij (soms …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.