“Corona raakt ons allemaal hard. Daarom leek het mij goed om een hart onder de riem te steken van alle helden die voor ons aan de slag zijn in de zorg, maar ook voor elkaar! Zo is het idee voor Hart voor de Stad ontstaan. Juist nu we afstand moeten houden, is het extra belangrijk om wel onze harten te verbinden. Daarom roepen we nu iedereen op om een hart te maken, op een vlag, een spandoek, een shirt, maakt niet uit. Hang het hart aan je huis, je bedrijf of je lijf. Maak een foto of een video en die kun je dan uploaden op www.hartvoordestad.com met een hartverwarmende boodschap erbij!”

“Binnen een week lopen we al richting de honderd harten en er zijn al 25 partners aangesloten, waaronder het GVB, dat onze oproep vanaf deze week in alle trams, bussen, pontjes en metro’s van Amsterdam plaatst! Samen met alle deelnemers laten we zo een golf van positieve energie rollen over stad en land. Dat kunnen we allemaal wel gebruiken, nietwaar?”

Voor wie of wat klopt jouw hart? 
“In deze tijden allereerst voor mijn bijna 90-jarige moedertje. Ze woont in een verpleeghuis waar Corona is geconstateerd en moet veel in haar kamer blijven en ik mag haar ook niet eens bezoeken. Dat is wel erg zwaar voor haar. Maar via haar denk ik ook aan alle andere eenzame ouderen. Hoewel het leed van heel veel ondernemers me ook niet ongeroerd raakt. Sommigen zien het bedrijf waar ze jaren van hun leven in hebben gestopt zomaar opgaan in rook.”

Eerder nam je het initiatief voor Herberg het Mandelahuisje. Je vertelde daar toen over op NieuwWij. Hoe heeft het zich ontwikkeld en hoe gaat het daar nu mee?  
“Ja, Herberg het Mandelahuisje gaat goed. Leuk dat je dat vraagt. Hart voor de Stad is bijvoorbeeld een initiatief van de Stichting Mandelahuisje. We hebben met die stichting vaak aan de basis gestaan van verbindende initiatieven, waaronder ook de Respectbeweging, die door Corona trouwens ook even on hold staat. We waren met een team van ervaren mediators ook een Verzoenkamer begonnen, maar we hebben daar minder klanten voor gekregen dan ik oorspronkelijk had verwacht. En dat terwijl we dat nog steeds gratis aanbieden! Wat weer wel prima loopt is het idee van de Droomfabriek. Iedere maand help ik startende stichtingen, sociale ondernemers of goede doelen die willen innoveren op weg. Alle ervaring die ik zelf in de afgelopen decennia heb opgedaan met het opzetten van de Bevrijdingsfestivals, dance4life, MasterPeace en andere projecten, draag ik over met lezingen en persoonlijke advies-sessies. Zo kan ik de wind zijn onder de vleugels van een hoop nieuwe sociale verandering.”

“Ik heb daarvoor trouwens ook het boek ‘Be a Nelson’ geschreven, dat door Lemniscaat is uitgegeven. Het boek vertelt over hoe ik de campagnes, de financiering en de organisatie achter de genoemde projecten heb opgezet, de visie en leuke anekdotes daarbij. En het geeft ook prachtige interviews met ruim twintig change-makers die, verspreid over de hele wereld aan mijn projecten hebben meegebouwd. Dat soort helden noem ik ‘Nelsons’, omdat ze net als Mandela van start gaan zonder geld, plan of applaus, maar ze bereiken soms toch onvoorstelbare resultaten.”

“De suite van het Mandelahuisje is ook een officiële trouwlocatie en ook dat loopt prima. Mensen kunnen er ook overnachten, binnenkort ook in een heus ‘tree-house’ met zicht over het IJ. En ons Zomerterras is ook een hit. Nooit té druk, maar altijd gezellig. Met chefs uit Suriname, Kenia, Syrië. Door heel wat mensen al uitgeroepen tot hun lievelingsplek in de stad! Dus ja, je kunt wel zeggen dat het een succes is geworden. Ik run het ook nog steeds met heel veel plezier. Hopelijk mag het terras snel weer open, want we hebben ruimte genoeg om iedereen een goed, veilig plekje te geven!”

Waar ben je nog meer mee bezig en waarom?
“Vanuit datzelfde streven tot overdracht van alle opgedane kennis ben ik als ‘Future Architect’ actief voor het LUNAR Institute. Dit instituut voor veranderingsgezind leiderschap ontwikkelt zich tot een heuse Community of Free Minds. Ons werk is geïnspireerd op de LUNAR Society, waarmee 250 jaar geleden al bekende theologen, filosofen, wetenschappers en kunstenaars bijeenkwamen. Hun innovaties hebben destijds de basis gelegd voor de Industriële Revolutie. Bij volle maan kwamen ze bijeen, wat we nu bij het Mandelahuisje ook regelmatig doen. We inspireren en ondersteunen business leaders en andere leidinggevenden om te werken vanuit (social) impact, purpose en verlangen! We helpen ze ook om niet alleen te kijken naar de belangen op korte termijn, maar juist ook naar wat we op lange termijn voor onszelf, het bedrijf en de wereld willen verbeteren.”

Wil je nog iets kwijt?
“Nou, misschien nog wel dit: mensen, wanhoop niet. Deze crisis is voor velen echt een drama. Ook voor mij hakt het er enorm in dat ik al twee maanden geen omzet heb. Maar frustratie of woede lost helemaal niets op. We moeten naar binnen en ik zou iedereen willen aanbevelen dat niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk te doen. En durf jezelf dan de grote vraag te stellen: wat zouden we met z’n allen moeten doen om nog een keer 75 jaar vrijheid te kunnen beleven? En dan liefst niet alleen in west Europa, maar wereldwijd. En stel jezelf daarna de vraag: wat ga ik zélf anders doen? Want het ‘Nieuwe Normaal’ mag niet alleen maar bestaan uit afstand houden of het afschaffen van kantoortuinen.”

Het ‘Nieuwe Normaal’ kan om te beginnen bestaan uit alles dat ons nu eigenlijk best bevalt. Zoals dat je meer tijd hebt voor je kinderen; echt opvoeden, spelen, samen zijn. Zoals meer online vergaderen, zodat je minder in de auto zit en veel minder CO2 uitstoot. Zoals meer boeken lezen en mooie films bekijken, want kunst maakt ons liever en creatiever. Het ‘Nieuwe Normaal’ mag ook bestaan uit het herwaarderen van de publieke sector: de medewerkers in de zorg, de leraren, de vuilnismannen, de politie. We zien allemaal weer hoe onmisbaar ze zijn! En uit het aanpakken van de armoede die weer eens keihard boven tafel kwam, doordat veel gezinnen helemaal geen ruimte, internet of laptops hebben om hun kinderen thuis te laten werken. En waarom kan Nederland met gemak duizend beademingsapparaten bestellen en heeft heel Soedan er maar vier? Waarom bejubelt de regering China voor een donatie mondkapjes en laten we het land onderwijl wegkomen met haar concentratiekampen vol met duizenden Oeigoeren? Waarom heeft de EU binnen vier vergaderingen een Herstelfonds van 540 miljard beschikbaar voor een aantal Europese landen, terwijl we al decennia nauwelijks investeren in vrede en wederopbouw in het Midden-Oosten, waar veel meer mensen sterven door geweld en een kapotte economie? Zijn de levens van sommige mensen letterlijk meer waard dan die van anderen? En dat vinden we normaal?”

“Er is veel nieuwe vrijheid te winnen door juist even naar binnen te gaan; letterlijk en figuurlijk. En jezelf vragen te stellen over hoe we de wereld in de komende jaren voor onszelf en voor anderen tot een betere plek maken. Laten we dat doen, op Bevrijdingsdag 2020. Indachtig dat prachtige gedicht van Remco Campert, dat ik al sinds de allereerste Bevrijdingspop bij mij draag: “Verzet begint niet met grote woorden, maar met kleine daden. (…) Jezelf een vraag stellen, daarmee begint verzet. En dan die vraag aan een ander stellen.”

U kunt gratis verder lezen

Klik deze melding weg via het kruisje. Maar goede artikelen schrijven kost geld. Steun daarom onze schrijvers en word al vanaf € 5 per maand Vriend/in van Nieuw Wij.

Ik lees eerst het artikel verder.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Theo Brand

Eindredacteur

Theo Brand is journalist en politicoloog en werkt bij Nieuw Wij als eindredacteur. Religie, levensbeschouwing en politiek zijn …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.