Voor de deur van haar appartement staat een knalrode rollator. Jotika Hermsen noemt hem haar Ferrari. Bijna 92 jaar oud is ze inmiddels: de ‘Grande Dame’ in Nederland van de Vipassana – één van India’s oudste meditatie technieken.

Tegenover mij zit een glimlachende, vitale vrouw. Elke ochtend om zeven uur verzorgt ze online meditatielessen met deelnemers uit het hele land. En op woensdagavond is ze in een lokale school te vinden, waar ze een groep van soms wel 35 mensen in hun meditatiepogingen ondersteunt. Ook leidt ze mensen op in het begeleiden van meditatielessen.

Jotika en ik kennen elkaar al ruim 35 jaar en voor mij is ze altijd een inspiratiebron geweest op mijn eigen boeddhistische pad. Jaren geleden mocht ik bij haar stage lopen tijdens een metta-retraite in het Theosofisch Centrum in Naarden. Tijdens andere lange retraites onder haar bezielende leiding is haar glimlach altijd een bron van troost en blijdschap voor mij geweest. Deze glimlach is ook nu aanwezig, terwijl we spreken over moeilijke en niet alledaagse onderwerpen zoals ouderdom en de naderende dood. Het wordt een licht en haast vreugdevol gesprek.

Dit artikel gaat verder: lees op Bodhi het hele interview met Jotika Hermsen.

Bodhi is een onafhankelijk journalistiek platform over boeddhisme. Maak kennis met Bodhi.

Gabrielle Bruhn

Gabrielle Bruhn beoefent vipassana en begeleidt als lerares regelmatig retraites. Daarnaast is ze yogadocent. Ze schrijft ook regelmatig …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.