Enig idee wat je voornaam betekent?

“Ja, het blijkt ‘beroemd met de speer’ te betekenen. Enerzijds kan ik daar niet zoveel mee, want als het aankomt op fysiek knokken dan zet ik het liever op een lopen. En erg goed in mikken ben ik ook al niet, dus dat lijkt ook niet echt een match. Maar met roem heb ik altijd wel iets gehad. Al van jongs af aan was ik geïntrigeerd door het podium, de aandacht en het applaus. Of dat per se gezond is… daar valt over te discussiëren. En hoewel ik geen krijger ben in de letterlijke zin van het woord, in figuurlijke zin ben ik dat misschien wel. Ik ben niet iemand die snel de handdoek in de ring gooit. Als muzikant ben ik al ruim 9 jaar bezig. Soms heb je wind mee, som heb je wind tegen. Tot nu toe heb ik nog niet gedacht aan opgeven.”

Hoe bekend ben je inmiddels in Nederland, denk je?

“Dat hangt denk ik af van aan wie je het vraagt. In bepaalde kringen hebben mensen zeker wel van de naam ‘Rogier Pelgrim’ gehoord. Maar er zijn denk ik meer mensen die niet dan wel van mij gehoord hebben. ‘Marco-Borsato-achtige-proporties’ heeft het zeker nog niet aangenomen. Ik kan gelukkig gewoon naar de supermarkt, en er is niemand die me dan lastig valt. Het is ook niet dat soort roem waar ik naar op zoek ben. Ik wil graag kunnen leven van mijn muziek, en dat lukt nu goed. Het zou wel tof zijn als we dat verder kunnen uitbreiden. Twee weken geleden presenteerde ik mijn nieuwe album en de zaal in Arnhem was uitverkocht. Als ik een hele tour met uitverkochte shows zou mogen doen, zou ik dat heel gaaf vinden.”

Wat misschien weinigen weten, maar tot 2016 heb je voor Nieuwwij.nl filmpjes gemaakt. Wat was je beste filmpje?

“Poeh, lastige, ik heb zoveel filmpjes gemaakt voor Nieuw Wij. Wat ik erg tof vond om te doen was de serie ‘De Roots Van’. Daarin kwam mijn liefde voor muziek en de filosofie van Nieuw Wij perfect bij elkaar. Ik ging in gesprek met muzikanten over hun wortels, dit kon etnisch, cultureel of religieus zijn. Zo sprak ik Nynke Laverman uit Friesland, Ntjam Rosie uit Kameroen, Sahand Saheb Divani uit Iran en Angela Moyra die Molukse roots heeft. Op die laatste ben ik misschien wel het meest trots. Het was ook bijzonder om deze video te maken omdat ik samen met Angela in het televisieprogramma De Beste Singer Songwriter van Nederland heb gezeten in 2012.

Bron: youtu.be

Recent verscheen je nieuwe album Birds and busy people. Klopt het dat de camino een belangrijke invloed heeft gehad op de totstandkoming?

“Die reis is zeker van invloed geweest. De albumtitel is regelrecht op die reis te herleiden, hoewel de plaat al voor de helft af was toen we aan de camino begonnen. Belangrijke thema’s op deze plaat zijn drukte, stress, ambitie versus rust en tevredenheid.”

Alleen kijkend naar de muziek: wat is het dan voor een album geworden?

“Muzikaal is dit echt een heel andere plaat dan voorganger Roll The Dice die een hele akoestische sound had. Op deze plaat hebben we heel veel aangeklooid met synthesizers, elektrische gitaren, maar ook met een speelgoed drumstel, draaiorgel samples en een bierdopjes-shaker. De plaat is geproduceerd door producer Pim van de Werken en voor hem was geen enkel idee te raar. Dat was heel gaaf. Daardoor denk ik dat deze plaat nog diverser is dan mijn eerste album.”

Op je nieuwe album aandacht voor een aantal actuele maatschappelijke problemen, zoals de vluchtelingencrisis. Kun je daar wakker van liggen?

“Dit album is mijn meest geëngageerde album tot nu toe. Ik vind dat liedjesschrijvers vandaag de dag best wat maatschappijkritischer mogen zijn. Er is zoveel aan de hand in de wereld. In de seventies en eighties zag je dat artiesten veel vaker stelling durfde te nemen. Dat mis ik vandaag wel eens. Het liedje Stranger Than The News gaat over de grote hoeveelheid informatie die we als mensen in deze tijd van smart phones en social media te verwerken krijgen. Rat Race gaat over haast, stress en ellebogen cultuur. Young Heart schreef ik met Paskal Jakobsen van Bløf en gaat over tevreden zijn met wat je hebt in een tijd waar we altijd snakken naar meer, groter en beter. Welcome Here en Won’t Go Back zijn grotendeels geïnspireerd op de actuele situatie van vluchtelingen. Ik kan er zo moeilijk bij waarom we bang zijn voor vluchtelingen. Deze mensen zijn op de vlucht voor onderdrukking, dictatuur, geweld en oorlog. Zij hebben echt veel meer reden om bang te zijn dan wij hier in het veilige Nederland. Ik snap ook wel dat dit een complex vraagstuk is, en de grenzen open zetten voor alles en iedereen is natuurlijk ook geen oplossing. Maar laten we alsjeblieft niet bezuinigen op gastvrijheid en menselijkheid.”

Screen-Shot-2016-12-20-at-12.11.18-2

Wat vind je van de uitslag van de verkiezingen?

“Ik moet zeggen dat ik vooral opgelucht was. De grote blonde leider bleek toch een stuk minder aanhang te hebben dan was voorspeld en dat geeft mij hoop. Ik ben absoluut geen fan van Mark Rutte en mijn stem zal hij ook niet snel krijgen. Toch vind ik het wel knap dat hij de afgelopen vier jaar de regering bij elkaar heeft gehouden. Het zou mooi zijn als er in de komende regering meer ruimte komt voor een groen geluid bijvoorbeeld van GroenLinks of de ChristenUnie. Ook wat betreft het vluchtelingen vraagstuk ben ik benieuwd wat de komende regering gaat doen. De opkomst van Denk vind ik een lastige. Het is jammer dat veel Nederlanders met een migrantenachtergrond zich niet vertegenwoordigd voelen door de gevestigde partijen. Ik vrees dat de opkomst van Denk eerder voor meer verdeeldheid dan voor eenheid gaat zorgen.”

Rogier Pelgrim op Pinkpop… gaat dat nog eens gebeuren?

“Als het aan mij ligt zeker wel! Maar nu is dat nog niet aan de orde. Dat is van zoveel dingen afhankelijk waar je zelf geen invloed op hebt. Ik probeer zelf altijd realistische doelen te stellen. Als het me een keer lukt om de grote zaal van Paradiso uit te verkopen, kunnen we het wel weer een keer over Pinkpop hebben…”

Meer informatie over Rogier Pelgrim en zijn muzikale werk vindt u op zijn website.

Greco Idema

Greco Idema

Eigenaar Bureau Intermonde

Greco Idema is eigenaar van Bureau Intermonde, een interreligieus advies- en organisatiebureau. De afgelopen jaren ontwikkelde hij (soms …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.