René Bakker werkte tussen 2000 en 2016 als salesmanager bij internationaal opererende bedrijven. Begin 2016 besloot Bakker dat het tijd werd om iets anders te gaan doen. Iets met meer zingeving en ook meer controle over de doelen die hij wil bereiken. Goede vriend en filmmaker Diederick Koopal inspireerde Bakker met zijn idee voor een platform waarmee mensen bij elkaar thuis kunnen gaan eten.

Wat inspireert jou?

René Bakker: “Wat mij altijd gedreven heeft is het creëren en onderhouden van relaties met andere mensen. Zelf gastvrij zijn en soms ook genieten van momenten waarop je hartelijk ontvangen wordt. Zakelijk betekent dat eigenlijk de moeite nemen om een rustig, bijna privé moment te scheppen om te luisteren naar de redenen achter de vraag. De beste methode daarvoor is en blijft samen eten. Dat positieve effect, die verrijking, elkaar net even beter leren kennen, heb ik met Meals Unite willen kopiëren naar het dagelijks leven van mensen in een dorp of stad. We willen iedereen een groeiend sociaal netwerk aanbieden.”

Je werkt ook andere sociale projecten. Kun je daar iets over vertellen?

“Naast Meals Unite werk ik ook aan een ander project waarmee we sociaal impact willen maken; WeMeet. WeMeet is een platform waarmee sociaal-maatschappelijke organisaties en privépersonen ruimten kunnen aanbieden voor diverse ontmoetingen. Dat kan een zakelijke vergadering ‘nieuwe stijl’ worden, een herdenking of bijvoorbeeld een viering of cursus. Net als bij Meals Unite, eigenlijk, gaan we techniek brengen naar partijen die zelf niet de middelen hebben iets dergelijks te ontwikkelen en zich niet thuis voelen bij bestaande, puur commerciële platforms. Zo houden we bijvoorbeeld rekening met de wensen van kerken ten aanzien van verhuur.”

Rene-Bakker
René Bakker

Hoe werkt Meals Unite precies?

We bieden een platform waarmee je op een makkelijke manier als privépersoon of organisatie een maaltijd ergens kunt organiseren. Het zorgt ervoor dat je je kunt concentreren op de gastvrijheid en het evenement zelf en geen tijd verspilt aan bijvoorbeeld financiën. Zo geef je aan hoeveel deelnemers je minimaal wilt hebben voordat jouw maaltijd doorgaat en tot hoever van tevoren mensen nog mogen afzeggen. Alle betaalverkeer zit erin verwerkt, dus je blijft als organiserende partij nooit met de rekening zitten. Zelf vind ik het leukst dat je kunt zien wie er nog meer komen en dat je na afloop nog eens contact met iemand kunt opnemen. Overigens zonder daarvoor meteen je telefoonnummer of e-mailadres prijs te hoeven geven. Een ‘meal’ kan bestaan uit een gezamenlijke maaltijd, maar je ook een activiteit toevoegen aan je evenement. Als je als host een meal gepubliceerd hebt op het platform, kun je je eigen ‘meal’ ook met de wereld delen via Whatsapp, Twitter, Facebook, Pinterest en natuurlijk e-mail.

Wat voor soort mensen en organisaties doet mee aan Meals Unite?

“Meals Unite is pas een paar weken live dus daar kan ik nog niet eensluidend over zijn. Maar ik zie al wel dat het vrijwel nooit draait om geld verdienen maar meer om een vergoeding voor de door de host gemaakte kosten. We hebben zelf geen groot budget voor de promotie van Meals Unite, dus we kunnen daar alle hulp bij gebruiken. Onze strategie is dat we zo veel mogelijk gemeenten en andere partijen op onze ’tool’ willen attenderen zodat zoveel mogelijk gastvrouwen en gastheren anderen welkom gaan heten. zodat we het leven net weer een beetje leuker en interessanter kunnen helpen maken.”

Wat is het geheim van een goede maaltijd?

“Als je het aan mij vraagt dan draait een goede maaltijd om het gezelschap. Een host hoort met de gasten aan tafel te zitten en niet in de keuken te staan. Een goede maaltijd is dus ook een maaltijd waar je op het moment zelf weinig werk aan hebt, haha! Zelf merk ik trouwens dat eten met mensen die je vooraf niet kent echt iets toevoegt. Je zit actiever aan tafel en je let eigenlijk veel meer op het gesprek dan op het eten zelf.”

Heb je Meals Unite opgezet uit religieuze overwegingen?

“Mijn ouders hebben mij niet religieus opgevoed, maar ik heb wel de waarden meegekregen die daarbij horen. Zoals rekening houden met de behoeften en gevoelens van anderen. Ik kan mij bijvoorbeeld herinneren dat mijn moeder, toen ik een jaar of acht was, een sticker met de tekst ‘vriendelijkheid kost geen geld’ op mijn fiets plakte om me daar aan te herinneren. Ik ken geen enkele religie waar het idee achter Meals Unite, ‘samen eten verbindt’, géén plek heeft.”

Het klinkt zo logisch, mensen bij elkaar brengen…

“Sociale rijkdom ontstaat als mensen met elkaar in gesprek gaan en blijven. Dat is wat we willen bereiken. As we wat groter zijn geworden kunnen we misschien een meer actieve rol gaan spelen door aandacht te vragen voor bepaalde thema’s, maar daar is het nu te vroeg voor.”

Waarin verschilt een maaltijd aan een Meals Unite-tafel vergeleken met een maaltijd in een restaurant?

“Eigenlijk in alles. De enige overeenkomst is wellicht dat je kunt ontsnappen aan de afwas… Ik zie het een dan ook niet ten koste gaan van het ander.”

Wat kunnen we nog meer verwachten van Meals Unite?

“Met Meals Unite hebben we een platform neergezet dat het makkelijk en leuker maakt om nieuwe mensen te leren kennen in een privé omgeving en aan tafel te ontmoeten. Wat we nu nodig hebben zijn mensen die de handen uit de mouwen steken en zelf als host een meal aanmaken en/of zeggen: ‘ja leuk, daar schuif ik bij aan!’ We hopen ook bestaande eet-initiatieven te bereiken die we met Meals Unite een hoop regelwerk uit handen kunnen nemen. Hoort zegt het voort dus!”

Meer informatie over Meals Unite is te vinden op hun website.

U kunt gratis verder lezen

Klik deze melding weg via het kruisje. Maar goede artikelen schrijven kost geld. Steun daarom onze schrijvers en word al vanaf € 5 per maand Vriend/in van Nieuw Wij.

Ik lees eerst het artikel verder.
Enis-DNW (2)

Enis Odaci

Publicist

Enis Odaci is voorzitter van Stichting Humanislam, een denktank voor islamitisch humanisme die hij mede naar aanleiding van het …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.