“Wij zijn een in Amsterdam gevestigde NGO, een gemeenschap van mensen met een gezamenlijke visie, waarden en doelen in het leven zoals verbinding, inclusie, circulariteit en menselijke waardigheid. We organiseren fondsenwerving met onze sociale evenementen en feesten,” vertelt Mohiman.
“Meestal beginnen we ons evenement met een intercultureel en intergenerationeel groepsdiner. Daarna hosten we een workshop, vaak op verschillende thema’s zoals ademhalingstechnieken en kunst. Dat is afhankelijk van de interesse die er is in de groep. Aansluitend is er een groot feest met artistieke shows en internationale dj’s die onder andere oriëntaalse deep house draaien. We hebben vaak ook livemuziek en binnenkort starten we met stand-up comedy.”
Wat zijn je doelen met deze stichting?
“Onze doelen liggen op meerdere vlakken. We verzorgen positieve en impactvolle connecties en evenementen. We trekken veelal jonge idealisten aan, die samen met ons aan mooie projecten willen werken of elkaar gewoon beter willen leren kennen. Tegelijkertijd proberen we een brug te slaan tussen Nederland en Syrië, mijn geboorteland. Dit doen we door kleinschalige en tastbare projecten zo lokaal mogelijk op te zetten.
Helaas is er nog veel noodhulp nodig, maar we willen ons daarnaast ook juist in deze regio richten op circulariteit en duurzaamheid. Onze Tribe of Lights community biedt mogelijkheden te netwerken en veel inspiratie te halen uit de nieuwe dwarsverbanden die ontstaan. Ons motto is dat je pas kunt ontvangen als je weet hoe je moet geven. We ervaren veel eenheid in al onze verscheidenheid en streven ernaar een verschil te maken in de wereld. Dat doen we door op kleine schaal sociale projecten op te zetten voor bijvoorbeeld wezen in Syrië, mensen die acute levensreddende operaties nodig hebben, te helpen bij voedselvoorziening, en de aanschaf van generatoren. Tegelijk hebben we een belangrijke agenda op het gebied van duurzaamheid. We herkennen en erkennen dat we de aarde schade hebben aangericht. Een deel van die schade willen we herstellen door het planten van bomen.”
Waarom heb je The Tribe of Lights opgericht?
“Als nieuwkomer in Amsterdam ervoer ik een harde vorm van eenzaamheid. De dood van een buurman, die pas tien dagen na zijn overlijden werd ontdekt, veroorzaakte een schokgolf in mij. Het liet me zien dat eenzaamheid een serieus probleem is in Nederland en inspireerde me om naaroplossingen te zoeken. Dus begon ik sociale evenementen en feesten te organiseren. Zo begonnen beetje bij beetje zeer verschillende mensen met diverse achtergronden meer met elkaar om te gaan en contact te maken totdat onze groep de titel van een stam of tribe verdiende. Deze tribe werd de motor achter de projecten waarvan we denken dat ze nodig zijn om de verandering te creëren die we willen zien.”
Je komt uit een door oorlog geteisterd land, waar zich veel grote problemen voordoen. Waarom vind je juist circulariteit zo belangrijk?
“Dat heeft te maken met hoe ik tegen het leven aankijk. Mijn doel is in essentie om innerlijke rust te bereiken. Geluk ervaar je pas echt als je het kunt delen. Ik voel dat we allemaal verbonden zijn. We zitten in dezelfde boot die leven heet, en we kunnen het lijden van anderen niet negeren en innerlijke vrede bereiken zonder ons doel te verwezenlijken. We delen deze aarde en samen dragen we verantwoordelijkheid voor onze natuurlijke omgeving. Sommigen zeggen gekscherend dat ik een Jezus-complex heb met het willen ‘redden van de wereld’. Maar circulariteit is, denk ik, de kern van waarom ik hier ben.”
Mohiman, wat mooi. Ik vind het bijzonder dat je juist de metafoor van een boot kiest, omdat de gevaarlijke, en mag ik zeggen traumatische, overtocht in een boot je als vluchteling je bijna je leven heeft gekost…
Mohiman is stil… En hij knikt instemmend.
Kun je ons meer vertellen over je WeO9-boom ambitie?
“Ik geloof dat ik een persoonlijke plicht heb tegenover Moeder Aarde. Met dat in gedachten heb ik onderzocht hoeveel bomen ik moet planten om de zuurstof (O2) te produceren die ik tijdens mijn leven inadem. Het antwoord is negen bomen. In het Engels we owe 9 en als knipoog naar O2, dus O9. Als ieder van ons negen bomen plant, kunnen we een natuurreservaat creëren dat het groene gebied herstelt en als schuilplaats fungeert voor dieren. Daarnaast willen we een park creëren voor mensen die hebben geleden onder de oorlog om te genezen en te groeien. De natuur heeft immers kalmerende en zelfs genezende kwaliteiten. Voor kinderen is het belangrijk om toegang te hebben tot de natuur en om er te kunnen spelen. We werken eraan om van dit natuurpark een gemeenschapscentrum te maken met veel sociale projecten die het leven van de lokale bevolking verrijken en helpen bij hun levensonderhoud.
Als kind ben ik opgegroeid in een dorp in Syrië in een droge omgeving. Mijn kinderdroom was om een boomhut te hebben zoals ik altijd in films zag, maar we hadden helemaal geen bomen. Dus heb ik gezworen om ons dorp groen te maken. En nu ben ik bezig die droom boom voor boom te realiseren.”
Hoe sluit deze missie aan bij jouw persoonlijke waarden en ambities?
“Ik geloof dat ik een persoonlijke plicht heb een rol te spelen in deze wereld. Een plicht jegens andere mensen en jegens Moeder Aarde, dus werd ik de katalysator om de tribe te starten en gebruik ik het netwerk om mijn roeping te volgen en mijn doelen te verwezenlijken.”
Wat heeft je hart gebroken de afgelopen jaren en waarom?
“Een paar dingen: de hoeveelheid ellende die ik zie als ik naar Syrië reis. Ik ontmoet mensen die ongelooflijk veel pijn lijden. Ze zouden geholpen zijn door de huur van hun huis te kunnen betalen, of medicijnen, of door gewoon genoeg te eten te hebben voor hun kinderen. Helaas is dat vaak niet de realiteit. Met een klein bedrag kun je al een hele familie inclusief kinderen te eten geven. Wanneer ik naar Syrië reis, heb ik niet het gevoel dat ik naar een land reis, maar heb ik het gevoel dat ik naar een andere planeet reis. Terwijl ik er nota bene zelf geboren en getogen ben. Dat is wat oorlog met een land kan doen. Het breekt mijn hart.
Iets waar ik me ook druk over kan maken is het zien van sommige bevoorrechte mensen, die hun zegeningen niet tellen noch waarderen en niet bereid zijn om anderen, die het zwaar hebben, te helpen.”
Wat en wie heeft jou de afgelopen jaren hoop gegeven en waarom?
“De mensen die contact met me opnamen en me vertelden dat ik een reden was om hun leven ten goede te veranderen. Ik noem een stel dat hun eerste date had op een van mijn feestjes en ze vroegen me om hun bruiloft te organiseren.
Het meest schrijnend waren de tranen in de ogen van de mensen die ik hielp in Syrië en hun gebeden. Dat gaf me het meest intense gevoel dat ik ooit heb gehad. Ik voelde me net de Kerstman. Ze raakten me en gaven me het gevoel dat al het harde werk het waard was. Ik voelde voldoening en opluchting en het idee dat ik op de juiste weg ben.”
Als je een toverstaf had, wat zou je dan in de wereld veranderen?
“Ik zou de angst die mensen hebben voor elkaar wegnemen, omdat ik geloof dat angst de bron is van alle kwaad. Ik zou ervoor zorgen dat middelen gelijker worden verdeeld tussen mensen. Daarnaast zou ik de perfecte machine uitvinden om bomen te planten met een geavanceerde AI, die de natuur zou herstellen volgens haar natuurlijke regels zoals permacultuur. Verder zou ik de gehele wapenindustrie opheffen.”
Wat maakt je blij? Wat maakt jou aan het lachen?
“Stand-upcomedy maakt me aan het lachen. En wanneer ik puur geluk zie in de ogen van mensen, maakt mij dat zelf ook gelukkig. Wanneer ik voel dat ik in lijn ben met en omringd door de natuur, maakt me dat ook gelukkig.”
Wie is jouw persoonlijke held en waarom?
“Elke dag zie ik helden om mij heen. Ze hoeven geen cape te dragen. Als iemand de wereld hoe dan ook beter maakt, zie ik hem als een held. Ik hou persoonlijk van wat Elon Musk met zijn visie heeft gedaan, ook al deel ik niet al zijn visies.”
Geloof je in God?
“Ik geloof in een hogere macht en ik geloof dat energieën de structuur van het leven vormen.”
Inspireert je geloof jou en zo ja, hoe?
“Natuurlijk. Ik geloof in de circulariteit van energieën, sommigen noemen het Karma. Door de projecten van de tribe voel ik me waardevoller en dichter bij mijn innerlijke balans. Het geeft me de kracht en de wil om door te gaan. Dat is mijn beloning.”
Heb je een belangrijk advies voor ons lezers?
“Streef naar balans in plaats van naar geluk. Want geluk is tijdelijk en is misschien alleen aan de oppervlakte. Alleen in balans kun je tevreden zijn met je leven. En geef, geef, geef, want geluk is pas echt als je het deelt. Dat is wanneer het zich vermenigvuldigt.”
Wat zijn je belangrijkste uitdagingen?
“We hebben meer middelen nodig om onze impact te vergroten. We moeten een team van specialisten inhuren dat parttime of fulltime aan de projecten werkt in plaats van uitsluitend op vrijwillige basis. Daarom hebben we hulp nodig bij het aanvragen van subsidies. Samen kunnen we verder komen. Als onze missie je raakt en je voelt je geroepen om deze zaak te ondersteunen met je ervaring of met je talent, neem dan contact op.”
De impact van The Tribe of Lights in Syrië
Het concept van The Tribe of Lights is samen veel plezier beleven en de donaties gebruiken om kleinschalige projecten in Syrië uit te voeren, soms van familie tot familie. Elk jaar gaat Mohiman twee keer naar Syrië om dat mogelijk te maken. Hij draagt bij aan:
Zorgprojecten: door noodzakelijke medische ingrepen, behandelingen en medicijnen. Zo is er een operatie gesponsord die het leven van een klein meisje heeft gered, een operatie waardoor een 11-jarige jongen weer kon lopen en een behandeling die amputatie van een voet van een man voorkwam. Ook zijn medicijnen verstrekt aan patiënten die het niet kunnen betalen. Gezinspakketten: voedsel en sanitaire voorzieningen die nodig zijn voor het overleven van een gezin gedurende een maand. Tot nu toe zijn 180 gezinnen ondersteund. Noodhuursubsidies: in noodsituaties wordt huur betaald voor gezinnen die hun onderdak dreigen te verliezen. Tot nu toe zijn dertien gezinnen geholpen. Verder wordt verkend of in een groot educatief centrum in Damascus een pilot kan starten van een cursus van zes maanden die jongeren helpt IT-ontwikkelaars te worden. En ook wordt gewerkt aan een locatie in Syrië om een ruimte voor permacultuur te starten, als kiem van het beoogde natuurreservaat. Dat zal De heuvel van vrede gaan heten.
Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 23 november 2022 en opnieuw geplaatst in het kader van de Nieuw Wij Winterherhalingen.
De artikelenserie Inclusieve duurzaamheid wordt mede mogelijk gemaakt door
Wat een mooie initiatieven! Ik ga steunen.
En ik stuur het artikel naar mijn kinderen.