Waar staat Mvslim voor?

Hanan Challouki: “Als we op Google het woordje ‘moslim’ opzoeken, komen we de meest verschrikkelijke afbeeldingen tegen, van slachtpartijen tot andere bloederige taferelen. We zouden kunnen wachten tot mainstream media uit zichzelf verandert, maar wij zijn het type mensen dat zelf voor verandering wil zorgen. Dus bouwden we Mvslim, waarmee we zelf actief iets kunnen doen aan die negatieve en stereotiepe beeldvorming. En dat lukt heel goed. Momenteel zijn we actief in meer dan 35 landen, en hebben we een team van meer dan 500 contributors en editors wereldwijd.”

Jullie beweging kan op sociale media rekenen op een grote aanhang. Spreekt jullie beweging vooral jongeren aan?

Taha Riani: “Wij richten ons vooral op millennials, mensen tussen circa de 17 en 35 jaar oud, en dit op internationaal niveau. Ons grootste publiek komt uit de Verenigde Staten, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk en Canada, en dan de Europese en Aziatische landen. We bereiken een vrij jong publiek en maken hiervoor optimaal gebruik van sociale media.”

Hanan Challouki: “Naast de website zetten we hard in op Facebook, waar we nu al meer dan 320.000 likes hebben op onze pagina. Dit gaat heel snel, en dat is positief, want hoe meer mensen we bereiken, hoe meer we ook invloed kunnen hebben op mainstream media. We merken dat sommige verhalen die we brengen nadien ook gebracht worden door internationale media zoals The Guardian of The New York Times.”

In Nederland staat men redelijk sceptisch tegenover organisaties die mensen willen verbinden, zeker ook omdat mensen meer dan ooit met de rug tegenover elkaar lijken te staan. Wat doen jullie anders?

Hanan Challouki: “Wij richten ons op de zaken die we allemaal delen met elkaar. Meer dan ooit leven we in een tijd waarin de verschillen tussen mensen constant benadrukt worden, en we vergeten dat we veel meer met elkaar delen dan we denken.”

Taha Riani: “De content die wij brengen gaat niet over hoe religieus de ene of de andere persoon is, maar juist hoe personen met verschillende identiteiten deze combineren met elkaar. Een moslima met een hoofddoek die ook een topwetenschapper is voor de NASA bijvoorbeeld, dat is perfect mogelijk. Maar omdat we altijd maar uitgaan van die verschillen en van alle stereotypen die in ons hoofd leven, botsen sommige beelden met elkaar. En dat proberen wij naar voor te brengen.”

Nu is Mvslim ook in Nederland actief. Hoe past Nederland in de international beweging en met wie werken jullie in Nederland samen?

Hanan Challouki: “Nederland is een superdiverse samenleving, met haar eigen verhaal en haar eigen uitdagingen. Net zoals in andere landen hebben we ook editors, schrijvers en ander talent weten te vinden in Nederland en maken zij deel uit van ons internationaal team.”

Op 25 november is er het programma Mvslim Connects Amsterdam. Wat kunnen we verwachten?

Taha Riani: “Heel veel inspiratie! We hebben gekozen voor sprekers die allemaal een eigen verhaal te vertellen hebben rond het thema “Me in Society, Society in Me”. Hoe staan zij in de samenleving, met het pad dat zij afgelegd hebben en hoe kijkt de samenleving naar hen? Dat is het centrale thema van de avond en van de sprekers.”

Hanan Challouki: “Onze sprekers zijn actief in verschillende sectoren binnen onze samenleving. Zo hebben we vanuit de media Laila Abid, een journaliste die met al haar ervaring regelmatig stil heeft moeten staan bij wie ze is en of dat past binnen wat ze doet. Of Soufyan en Nazish van T’s, een dokter en een strateeg die op een bepaald moment besluiten om hun leven een totaal andere wending te geven en een theebar te openen. Zo ook Hodan Yusuf, een fashion blogger met meer dan 125.000 volgers op Instagram. Al onze sprekers hebben een inspirerend verhaal over het pad dat zij afgelegd hebben om te geraken waar ze nu staan.”

Wat inspireert jullie persoonlijk aan Mvslim Connects?

Hanan Challouki: “Onze eerste Mvslim Connects in Antwerpen was een groot succes, het was een geweldige avond met interessante sprekers en een gezellige sfeer. Wat mij toen persoonlijk geraakt heeft was dat twee jonge studenten achteraf naar mij kwamen op de receptie en vertelden dat ze eigenlijk totaal gedemotiveerd naar het event waren gekomen, maar nu volledig klaar waren om voor al hun examens te slagen. Het feit dat we dit kunnen losmaken bij mensen, vind ik fantastisch.”

Taha Riani: “Voor mij is het heel inspirerend dat we jonge mensen en nieuwe stemmen naar voor kunnen brengen en een platform kunnen aanbieden. We horen telkens dezelfde geluiden in de media, dezelfde mensen met dezelfde verhalen en standpunten. Mvslim Connects brengt innovatie op dit gebied.”

Taha Riani studeert Computerwetenschappen en Hanan Challouki is afgestudeerd als master Strategische Communicatie. Ze zijn mede-oprichter van Mvslim.com en hebben een communicatiebureau, Allyens. Het programma van Mvslim Connects Amsterdam is via deze link te volgen of op Facebook.

U kunt gratis verder lezen

Klik deze melding weg via het kruisje. Maar goede artikelen schrijven kost geld. Steun daarom onze schrijvers en word al vanaf € 5 per maand Vriend/in van Nieuw Wij.

Ik lees eerst het artikel verder.
Enis-DNW (2)

Enis Odaci

Publicist

Enis Odaci is voorzitter van Stichting Humanislam, een denktank voor islamitisch humanisme die hij mede naar aanleiding van het …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.