Wie is Jennifer van Werkhoven?

“Ik ben 27 jaar, heb religiewetenschappen gestudeerd en ga beginnen aan de lerarenopleiding Levensbeschouwing. Verder probeer ik mijn tijd te verdelen tussen werk en diverse hobby’s, zoals reizen, lezen en film kijken. En als laatste heb ik zeker wat met het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Ik heb tijdens mijn bachelor Arabische taalwervingsvakken en diverse taalcursussen in het buitenland gevolgd. Na mijn studie heb ik zes maanden vrijwilligerswerk in de Palestijnse gebieden gedaan.”

Ben je gelovig?

“Ik zou mezelf omschrijven als agnost met een christelijke achtergrond. Ik ben groot gebracht met de Bijbelse verhalen die thuis, op de katholieke basisschool en op de jongerenclub van de kerk telkens een andere betekenis kregen.
Mijn eerste bezoek aan het Midden-Oosten, namelijk Damascus voor de burgeroorlog, was echt een omslagpunt. Het wereldbeeld waarmee ik was opgegroeid, bleek niet meer te kloppen. Zo was op zondag werken echt not done. In het Midden-Oosten heb je op zondagochtend gewoon college. Toch bleek het voor mij geen nadelige gevolgen te hebben om op zondag les te krijgen. Hetzelfde gold voor het bezoeken van een hindoetempel. Ook dat was not done, maar daar heb ik ook niets aan overgehouden.
En tijdens mijn periode in de Palestijnse gebieden ondervond ik aan den lijve dat er (minstens) twee manieren zijn om de Bijbel te lezen, een letterlijke, waarbij profetische teksten van duizenden jaren oud één op één worden toegepast op de huidige politieke situatie en een manier waarbij mensenrechten centraal worden gesteld. Ik prefereer de laatste manier van Bijbellezen.”

Uiterlijk 31 januari ga je van start met je webwinkel met producten uit Palestijnse gebieden. Hoe ben je eigenlijk op dit idee gekomen?

“Ik ben door verschillende gebeurtenissen op het idee gekomen. Ongeveer anderhalf jaar geleden ontstond er een klein idee in mijn hoofd om bepaalde producten in Nederland te verkopen. In Ramallah staat een huis uit de Ottomaanse tijd waar je kunst en souvenirs kunt kopen. Ik was verrast door de originaliteit en kwaliteit. Maar goed, dat bleef destijds bij een idee.
Ongeveer een halfjaar geleden liep ik weer tegen een mooi project aan, een werkplaats voor Palestijnse jongeren met het syndroom van down waar producten van wolvilt werden gemaakt. En toen ik Israël verliet, had ik zoveel zeep en andere producten gekocht dat ik ze via de post naar Nederland moest verzenden.
Maar het definitieve besluit om een webwinkel met Palestijnse producten te beginnen nam ik vlak voor de kerst. Ik wilde via een Amerikaanse site kerstkaarten bestellen voor zes dollar, en daar kwam dertig dollar aan verzendkosten bij. Toen ben ik gaan kijken of de leveranciers van die website ook rechtstreeks aan mij konden leveren, en dat bleek mogelijk te zijn.”

Is het een site waar je zelf geld mee wilt verdienen of is het voor de goede zaak?

“Als ik echt veel geld wilde verdienen had ik mijn producten wel uit andere Aziatische landen gehaald waar de lonen veel lager liggen en de grenzen minder dicht zitten, dus ik open mijn webwinkel voor de goede zaak.
Mijn drijfveren voor het importeren van Palestijnse producten zijn het bevorderen van creativiteit, het bewaren van vakmanschap en het bijdragen aan betere economische omstandigheden voor de Palestijnen. Maar ik weet goed dat dit alleen mogelijk is als ik een winstgevend bedrijf heb.
De prijs die ik reken voor de producten wordt bepaald door de inkoopprijs, douane- en invoerrechten, verzendkosten en belastingen. Met de gemaakte winst wil ik in de eerste plaats de webshop verbeteren en uitbreiden en er zelf ook nog wat aan over houden.”

Het lijkt me niet eenvoudig om zo’n webwinkel te realiseren met al die douaneregels…

“De douaneregels voor producten uit Bethlehem en Gaza wijken niet af van de regels voor producten uit China. De sites van de douane en de belastingdienst bieden voldoende informatie over de regels rondom importeren, dat was eigenlijk gemakkelijker dan ik gedacht had.
Het probleem is niet zozeer om Palestijnse producten Nederland in te krijgen, maar om ze Gaza of de Westelijke Jordaanoever uit te krijgen. Palestina heeft een hele slechte postservice en geen eigen grenzen. Voor de producten uit de Palestijnse gebieden gelden niet de belastingvoordelen die voor Israëlische producten wel gelden.
Verder kunnen de leveranciers geen constante levering garanderen. De Gazastrook wordt om de zoveel jaar gebombardeerd. De werkplaats van een leverancier staat nog overeind, omdat deze in een gebouw van de Verenigde Naties gevestigd is. En hier komt ook weer een stukje idealisme om de hoek kijken, want het eerste advies aan eigenaars van webwinkels is om te zorgen voor een zeer betrouwbare leverancier.”

Welke producten kunnen we straks vinden op je site?

“Accessoires en cadeau-artikelen. Denk aan geborduurde kussens uit Gaza, gekleurde glazen en kannen uit Hebron, kaarsen en olielampen, sieraden van hout, parelmoer en zilver en natuurlijk de wereldberoemde zeep uit Nablus. Alle producten zijn op de Westelijke Jordaanoever of in Gaza gemaakt.
Ik zoek de producten uit op handwerk, originaliteit, kwaliteit en goede arbeidsomstandigheden. Een deel van de producten wordt gemaakt in een sociale werkplaats. Standaard souvenirs of massaproductie zul je niet op mijn website vinden.”

Al voorbereid op de kritiek die je zult gaan krijgen?

“Nee, ik heb het druk genoeg met de voorbereidingen voor mijn website. Even serieus: ik heb natuurlijk de eerste kritiek al lang en breed gehad.”

Greco Idema

Greco Idema

Eigenaar Bureau Intermonde

Greco Idema is eigenaar van Bureau Intermonde, een interreligieus advies- en organisatiebureau. De afgelopen jaren ontwikkelde hij (soms …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.