De Sint cupcakes van Anousha Nzume en haar kinderen

Onlangs ging Marieke op bezoek bij Anousha Nzume en haar kinderen. De moeder van Anousha is Russisch en haar vader komt uit Kameroen. Ze is geboren in Moskou en afgestudeerd aan de Hoge School voor de Kunsten. Van 1996 t/m 1999 studeerde ze acteren en regisseren in New York aan The New York Performance Works en bij het prestigieuze The Barrow Group. Anousha Nzume is een veelzijdige vrouw en initiatiefnemer en redacteur van de Piet Glossy.

Tegen vijf uur in de namiddag wandel ik over de grachten ergens in Amsterdam. Ik zie dat ik nog een paar minuten over heb en besluit even stil te staan op één van de bruggetjes. Mijn ogen glijden over het water, de panden, de geveltuintjes én de woonboten. Schitterend! Ik loop verder naar het juiste adres en bel aan. Er wordt niet open gedaan. Ik loop wat rond in het halletje en geniet van een piepklein schattig verlicht raampje. Matroesjka’s kijken mij aan. Ze zijn beschilderd in mooie kleuren. Mijn neus bijna platgedrukt tegen het glas. Mijn gedachten dwalen af. Een klein meisje duwt de voordeur van de hal ineens open.

Meisje: “Heeft u net gebeld aan de deur?”
Marieke: “Ja, dat was ik.”
Meisje: “Op welk nummer heeft u net gedrukt?”

Ik wijs het knopje van de bel aan die ik een paar minuten geleden heb ingedrukt.

Meisje: “Ik heb het niet zo goed gezien. Welk knopje?”

Ik laat het nog een keertje zien.
Er valt een stilte. Ze kijkt me serieus aan. Daarna verschijnt er een grote glimlach op haar prachtig gezichtje.

Meisje: “U bent op het juiste adres! Volgt u mij maar.”

Samen lopen we weer naar buiten, om vervolgens door het raam het huis binnen te gaan. Daar houd ik van! Niet door de voordeur, maar door het raam. Ik ben beland in de gezellige woonkamer en voel mij er direct thuis. Het meisje blijkt één van de kinderen te zijn van Anousha. Ze vertelt mij dat mama er zo aankomt. Ondertussen word ik vermaakt door de kinderen, die allemaal vrolijk spelen en één voor één kennis komen maken. Moeders komt thuis en alle kinderen rennen direct naar haar toe. We besluiten te gaan zitten aan de grote eettafel en ik zet mijn cadeau op tafel. Een kaarsenstandaard gemaakt van de stam van een berk. We steken het waxinelichtje aan.

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v80), quality = 95
Beeld door: Marieke Lucas

Anousha: “Ik houd van bomen. Berken staan voor mij symbool voor Rusland. Ze worden in Rusland veel gebruikt als inspiratiebron voor gedichten, muziek en boeken. Bomen hebben door de jaren heen veel van het leven en van de mensen gezien. Ook al hak je ze om. Ze leven voort in de producten die er van ze gemaakt worden. De berken zijn sierlijk en toch zijn het één van de taaiste bomen die met harde winden meebuigen. Sinds ik kinderen heb, zie ik mezelf niet. Ik ben moeder! Moeder zijn is zo intens. Ik geloof in onvoorwaardelijke liefde. Ik ben niet bang om liefde en warmte te geven. Ik sta heel positief en zonnig in het leven. De eerste jaren van mijn jeugd heb ik in Moskou gewoond. Ik ben half Russisch en door mijn moeder heel Russisch opgevoed. Ik ben heel veel in Rusland geweest. Russen hebben een grote passie om met elkaar veel te praten, het nieuws te bespreken en met elkaar te debatteren aan de keukentafel. Russische moeders bouwen een groot netwerk met elkaar op. Ze komen vaak bij elkaar thuis en zorgen altijd dat er genoeg eten is. Ze zorgen voor elkaar en elkaars gezinnen. Ze hebben elkaar ook nodig, omdat niet alle boodschappen gemakkelijk te verkrijgen zijn. Door elkaar te helpen met de boodschappen is er altijd genoeg voor iedereen. Als je bij een Russische moeder thuiskomt dan zal ze je begroeten met: “Wat wil je eten?” Ik herinner me nog goed mijn oma. Ze stond dan vroeg op en met een duster aan liep ze mijn slaapkamer binnen. Het eerste wat ze vroeg als ze mij wakker had gemaakt was: “Wat wil je eten voor het ontbijt?” Toen ik naar Nederland was verhuisd, moest ik wennen aan het ontbijt hier. Ik kreeg geregeld blini’s met kaviaar mee in mijn lunchbox naar school.
Mijn man kookt het meeste in het gezin en mijn moeder kookt ook veel. Mijn moeder maakt heerlijke Russische gerechten en bewaart ze voor ons in de vriezer. Ik kook dus niet zoveel. Er komen hier altijd veel kinderen over de vloer en we houden van gezellige logeerpartijtjes. Maar tijd om cupcakes te maken met mijn kinderen heb ik wel! We houden allemaal niet zo van de speculaaskruiden. Daarom kiezen we voor onze eigen variant om Sinterklaas te vieren. Zo kunnen de kinderen zelf kiezen wat ze willen gebruiken. Niet iedereen houdt van marsepein en/of amandeltjes.”

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v80), quality = 95
Beeld door: Marieke Lucas

De Sint cupcakes van Anousha Nzume en haar kinderen

Benodigdheden:

Muffinbakplaat, beslagkom, handmixer of keukenmachine, ijslepel, rubberen spatel, spuitzakken, papieren cupcake vormpjes, marsepein in verschillende kleuren, amandeltjes, kleurige spikkeltjes, chocola.

Ingrediënten:

– 2-3 eetlepels melk
– 125 gram roomboter
– 125 gram kristalsuiker
– 125 gram zelfrijzend bakmeel, gezeefd
– 2 grote eieren
– 0,5 theelepel vanille-extract

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180°C . Zorg ervoor dat de boter zacht is. Meng de zachte boter en de suiker met een mixer tot een luchtig geheel en klop het vanille-extract erdoor. Voeg op lage snelheid 1 voor 1 de eieren toe en daarna het bakmeel. Als het mengsel mooi glad is, schep je de melk erdoor. Zet de papieren cupcake vormpjes in de muffinbakplaat. Vul de cupcake vormpjes voor twee derde met het beslag. Met een ijslepel gaat dat extra makkelijk.

Bak de cupcakes in 20 tot 25 minuten goudbruin. Prik met een satéprikker in het midden van de cupcakes om te testen of ze goed gaar zijn. Als de prikker er schoon uitkomt, dan zijn de cupcakes gaar. Samen met de kinderen aan de tafel kun je met het versieren beginnen. Denk aan verschillende kleuren marsepein, chocola, amandelen en gekleurde spikkeltjes.

U kunt gratis verder lezen

Klik deze melding weg via het kruisje. Maar goede artikelen schrijven kost geld. Steun daarom onze schrijvers en word al vanaf € 5 per maand Vriend/in van Nieuw Wij.

Ik lees eerst het artikel verder.

Marieke Lucas

Redacteur / Acteur

Oprichter van Godswatch, redacteur bij Resto VanHarte en bij het radioprogramma #AskIngemar. Actrice bij het ZID Theater
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.