Nieuwwij.nl is partner van dit project en plaatst (bijna dagelijks) deze interviews. Vandaag vertelt Kerstin uit Zweden over haar liefde voor Amsterdam.

“Ik kwam voor het eerst in Nederland in 1976 en ging wel eens een dagje uit naar Amsterdam met Nederlandse vrienden. Ze lieten mij alles zien en ik was heel erg onder de indruk. Het was zo internationaal, je hoorde zoveel talen en zag zoveel nationaliteiten. Veel meer dan in Zweden in die tijd en het voelde meteen als een wereldstad.

Ik woonde al lang in Nederland, maar toen ons kantoor verhuisde naar Amsterdam, verhuisde ik in 2007 hier naar toe. De eerste tijd was fantastisch en zo positief. Op de fiets naar werk, gewoon puur geluk. Op de fiets voel je dat je er bij hoort, je bent een deel van de stad.

Als je hier woont, ga je naar andere plekken dan als je op bezoek komt in de stad. Dan ga je naar het theater of naar een concert. Nu kom ik telkens ergens anders en verkeerd fietsen is zelfs leuk. In het begin volgde ik nog de tramrails, maar nu ga je links en rechts om toch sneller te zijn en zie je de mooiste dingen onderweg.

De stad verandert telkens en je kan niet alles doen, maar het feit dat er zo veel mogelijk is en er altijd iets te bezoeken valt, maakt het nooit saai. Ik hou echt van deze stad en als ik toeristen zie denk ik vaak: Wow, ik woon hier gewoon!

Ik woon in Oud Zuid en het was dan ook een zachte overgang van een dorp naar de stad. In Zuid is het best wel rustig. Je kunt de stad op zoeken, op de fiets ben je zo midden in de drukte, maar je fietst ook zo weer weg van de massa. Ik baal natuurlijk wel eens van de drukte, maar ik ben gelijk ook trots dat er zoveel mensen deze stad willen bezoeken.

Mijn drie kinderen wonen allemaal in de stad en allemaal in een ander stadsdeel. Door hen ontdek ik de parels van elk stadsdeel. Zij gaan echt op in de stad en houden er van. Ze genieten van de parken, de festivals als Rollende Keukens en het café op de hoek.

Ik hou zelf heel erg van het Vondelpark. Dat is een hele fijne plek waar je kunt ademen, daar zie je de jaargetijden veranderen. Vooral het Vondelpark aan de zuidkant, dat is veel rustiger. Echt heerlijk vertoeven.

Ik vind één van de leuke dingen aan Amsterdammers dat ze heerlijk open en direct zijn en veel humor hebben. Je moet die directheid niet zo serieus nemen, het is vaak met een knipoog bedoeld. In Zweden zijn we niet zo open. Je praat niet zo snel met iemand in een bushalte bijvoorbeeld. Ik vind het ook heerlijk dat er veel jonge mensen in de stad wonen. Jonge gezinnen verlaten de stad niet en dat maakt dat de stad altijd in ontwikkeling blijft.”

Facts:

Naam: Kerstin (57)
Woont in: Oud Zuid
Komt oorspronkelijk uit: Zweden
Woont in Amsterdam: 8 jaar, 24 jaar buiten Amsterdam
Zweden in Amsterdam: Scandinavian Ambassy, een leuk Zweeds café in de Pijp
992 Amsterdammers hebben de Zweedse nationaliteit

Bron: 180amsterdammers.nl

Logo-Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten. Contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.