Hoe wordt binnen het hindoeïsme eigenlijk over openheid gedacht?
“Binnen het – zuivere – hindoeïsme wordt openheid als vanzelfsprekend beschouwd. Je deelt wat je hebt en een eerlijk persoon heeft niets te verbergen. Hierbij moet ik ook denken aan mijn vader, hij is inmiddels overleden, die in de jaren zestig in Suriname als penningmeester en voortrekker van de Shree Krishna Mandir veel lof oogstte voor zijn correcte maar vooral transparante manier van administratievoering en verantwoording van de uitgaven.”
Is de hindoegemeenschap in Nederland net zo open?
“Binnen de hindoegemeenschap in Nederland is openheid soms ver te zoeken. Diverse culturele en religieuze organisaties lijken familiebezit als gevolg van nepotisme bij de verdeling van de bestuursfuncties. De organisatiedoelen en manieren om deze te bereiken zijn wazig. Daar deze organisaties een publieke functie pretenderen te vervullen, zouden buitenstaanders op z’n minst inzage moeten hebben in de manier van besluitvorming en de financiële huishouding. Openheid heeft verschillende functies. Wanneer ik vanuit mijn functie bij de Shree Raam Mandir Wijchen het begrip openheid (van zaken) beschouw, dan merk ik vooral dat de mandir hierdoor vertrouwen van de achterban krijgt. Stel ik me open naar de bezoekers, dan voelen zij zich thuis in de mandir. Openheid is een houding van jou, die door een andere als aangenaam wordt ervaren. Voor mij betekent openheid vooral: duidelijk zijn over waar ik voor sta. Ik zeg waar het op staat maar wel met respect voor de persoon.”
Hoe denkt u over openheid in onze huidige maatschappij?
“Die is niet overal aanwezig. Kijk bijvoorbeeld naar de financiële crisis als gevolg van schaamteloos verdienen over de ruggen van anderen. De minister durfde lange tijd niet toe te geven dat Griekenland de schulden nooit (volledig) zou terug betalen. Katholieke religieuzen, die kinderen misbruikt hebben, worden in de luwte gehouden of niet zwaar genoeg gestraft. Democratisch gekozen politieke leiders bezigen woorden die naar racisme neigen en subversief gedrag stimuleren bij de achterban.”
Laten we het hebben over religieuze openheid. Het hindoeïsme kent vele verschijningsvormen van de enige God; ruim 33 miljoen goden en godinnen. Hindoes geloven dat God in levende lijve ingrijpt als er veel onrecht wordt aangedaan aan diens volgelingen. Hoe open staat het hindoeïsme, en het Hindoestaans Cultureel Centrum, voor andere godsdiensten?
“De bewering dat het hindoeïsme 33 miljoen verschijningsvormen heeft is niet juist. Wat wel klopt, is dat er 33 categorieën goddelijke krachten zijn. De Shree Raam Mandir Wijchen staat open naar andere godsdiensten. Zo hebben we diverse interreligieuze bijeenkomsten gehouden in ons gebouw, waarbij alle godsdiensten vertegenwoordigd waren. Bij twee bijeenkomsten schetsten de onderscheiden vertegenwoordigers de betekenis en functie van achtereenvolgens licht en religieuze muziek binnen de eigen religie. Ook toonden allen het eigen licht symbool en lieten eigen muziek horen. Eerder hebben we oud-bisschop Mgr. Muskens ontvangen.”
Betekent het ‘open staan naar andere godsdiensten’ dat u bij dergelijke bijeenkomsten open wilt staan voor inspiratie uit andere levensbeschouwingen?
“Open staan naar andere godsdiensten betekent in dit geval dat we gebruik maken van het goede wat in de andere godsdienst voorkomt en niet bekend is bij hindoestanen.”
In de hindoetempel Shree Raam Mandir te Wijchen staan elf goden: het zijn allen vormen van die ene Almachtige God. Wat vindt u: zou er in hindoeïstische tempels ook een open plaats ingericht kunnen worden voor de goddelijke status van de Boeddha, Zarathustra, Jezus of Mohammed?
“Ik denk dat je een gebedshuis aan moet kleden met beelden en ornamenten van de bijbehorende filosofie en cultuur. Dit geeft duidelijkheid over de te volgen weg. Anders zou er verwarring ontstaan, vooral omdat de diverse profeten van de laatste millennia het hindoeïsme niet – volledig – hebben onderschreven.”
Het hindoeïsme erkent de ‘derde sekse’, waar homoseksuelen maar ook travestieten en transseksuelen onder gerekend worden. Binnen de Nederlandse hindoegemeenschap (voornamelijk afkomstig uit Suriname) komen homohuwelijken al zo’n tien jaar voor. Hebben hindoestanen een open houding tegenover mensen, misschien geloofsgenoten, met een dergelijke geaardheid?
“Of de hindoestaan een open houding heeft, is afhankelijk van de individuele opleiding en opvoeding. Het is daarom niet mogelijk om hier te spreken over de houding van de hindoestaan. Het is mij bekend dat homohuwelijken regelmatig gesloten worden.”
Hoe open staan Nederlandse jongeren met een Hindoestaanse familieachtergrond hindoeïstische ouders tegenwoordig voor het hindoeïsme?
“Nederlandse hindoestanen dragen het hindoeïsme over het algemeen een warm hart toe. Een deel van onze gemeenschap is cynisch, als gevolg van foute praktijken van ongekwalificeerde en/of hebzuchtige pandits (hindoepriesters). Het gaat om priesters die zich onvoldoende verdiepen in de samenleving, de religieuze geschriften en astrologie.”
Wordt de hindoeïstische gebeds- en ontmoetingsplaats ook bezocht door mensen met andere religieuze of culturele achtergronden?
“Ja. Zij komen omdat zij een link hebben met yoga, meditatie en/of India.”
Goed intervieuw mag het ook een uitdaging zin voor vertegenwoordigers van andere religieen