Veel hindoes in Nederland hebben familie in Suriname en reizen regelmatig naar dit land. Doet u dat ook?
“De afgelopen jaren reisde ik gemiddeld twee keer per jaar naar Suriname omdat de Sew-a-nath Foundation daar is opgericht en om uitwisseling tussen Nederland en Suriname mogelijk te maken. Mijn laatste reis in maart 2009 gaf me – zoals altijd – een voldaan gevoel. Ik kon goed tot rust komen. Aan de andere kant vind ik het betreurenswaardig dat de Surinaamse mentaliteit in grote lijnen nog steeds hetzelfde is terwijl de wereld verder draait. Blijkbaar moet er in Suriname ook een nieuw wij-gevoel ontstaan. De laksheid aan de ene kant strookt niet met het streven mee te gaan in de snelle, mondiale ontwikkelingen. Na een fikse tropische regenbui staat de helft van Paramaribo onder water en lopen huizen onder, terwijl er fors geïnvesteerd wordt in de het toerisme.”
In juli en augustus is het thema op deze site ‘Reizen’. Wat zegt dit thema u als hindoe?
“Hindoes reizen wat af naar Suriname, India en andere landen waar hindoes uit India zich hebben gevestigd, zoals Mauritius. Vaak zijn ze ook op zoek naar hun roots of religie. Maar ze vergeten volgens mij dat God of religie veelal niet in een bedevaartsoord te vinden is, zoals de heilige rivier Ganges. Jezus zei heel terecht: ‘Het koninkrijk der hemelen is in u’. Zelf wil ik binnenkort ook naar India, waar ik overigens nog nooit ben geweest. De belangrijkste reden is dat ik daar veel goedkoper mijn boeken en artikelen kan laten publiceren. Maar een duikje in de heilige rivier om van mijn zonden af te komen, zal ik natuurlijk niet overslaan.”
Van Suriname en de hoofdstad Paramaribo wordt vaak gezegd dat het een goed voorbeeld is van hoe verschillende religieuze mensen samen kunnen leven. Klopt dit beeld?
“Ik kan dat alleen maar beamen. In Paramaribo staat de synagoge pal naast een moskee bijvoorbeeld. Dit komt natuurlijk omdat er zoals in Nederland geen dominante cultuur of religie was. De slaven en later contractarbeiders hebben een modus gevonden om goed samen te leven. Maar de culturele verschillen worden nog wel eens in negatieve zin benadrukt. Creolen spreken over koelies (een scheldwoord voor hindoestanen) en hindoestanen spreken vaak negatief over Creolen. Echter, ook binnen culturen is er afgunst en vaak onder hindoestanen die elkaar het licht in de ogen niet gunnen. En ik heb gemerkt dat er een bijna collectieve aversie jegens Chinezen is die vanuit het buitenland veel voor elkaar krijgen terwijl de Surinaamse (zaken)mensen achter het net vissen.”
Als hindoes of het hindoeïsme in de Nederlandse media komen, dan is het veelal vanwege het beledigen van Vishnu en Shiva of een koe in India die op straat loopt. Kortom: veelal relatief ‘weinig’ nieuws. Hoe kan dat?
“Omdat veel hindoes geen wij-gevoel kennen. De krabbenmentaliteit is enorm. Veel hindoes presteren weinig, maar gunnen het een ander niet om het beter te kunnen doen. Er is veel afgunst en jaloezie. En omdat naar mijn mening het overgrote deel van de hindoes haar religie niet goed begrepen heeft. Zelfs de pandits niet. Van echte thema’s of grote zaken en vraagstukken hebben ze geen kaas gegeten. Ze zijn vooral bezig zichzelf te verrijken in naam van het geloof. En in dat geval maak je je dus druk om een belediging van een god of een koe die al lang niet meer heilig is omdat zij per jaar evenveel Co2 uitstoot als een auto waarmee je 70.000 km per jaar rijdt.”
Wat is nou het grootste vooroordeel onder Nederlanders over hindoes of het hindoeïsme?
“Ik wil twee dingen noemen. Allereerst dat hindoes zoveel verschillende goden kennen en dus polytheïstisch zijn. Dat komt omdat sommige westerlingen de hindoe geschriften niet begrepen hebben. En zoals ik net zei: ook veel hindoes en zelfs pandits niet, want velen beweren hetzelfde. Ten tweede het idee dat hindoes geweldloos zouden zijn. Als hindoe geestelijk verzorger voor Justitie heb ik de nodige excessen en extreem geweldsmisbruik meegemaakt, zowel binnen als buiten de muren. Naar buiten toe mogelijk vredelievend, maar intern hakt men elkaar zonder meer de pan in. Het kwetsen (hinsa) doen hindoes soms aan de lopende band, terwijl ze van geweldloosheid (ahinsa) de mond vol hebben.”
Hindoes zijn prima geïntegreerd. Wat vindt u van deze stelling?
“Zonder meer waar, maar er is ook de keerzijde van de medaille van integratie. Binnenshuis gelden soms nog steeds oude, traditionele en in deze tijd en samenleving soms verstikkende hindoestaanse normen en waarden. Het aantal zelfmoorden onder hindoestaanse jongeren en vooral meisjes is extreem hoog. Het hindoeïsme heeft van oudsher een absorberend vermogen en om die reden bestaat er ook eigenlijk geen standaard hindoeïsme. Het moderne hindoeïsme kent in grote mate assimilatie en integratiekenmerken. Daar komt bij dat de meeste hindoes uit Suriname komen en net als de Indonesiërs koloniale banden met Nederland hebben. Dus zijn ze niet te vergelijken met bijvoorbeeld Turken en Marokkanen.”
Hebben Surinaamse hindoes gevoel voor humor?
“Humor is cultureel bepaald. Wat in de ene cultuur grappig overkomt, kan juist beledigend zijn in een andere cultuur. Vaak verdraaien Surinaamse hindoes Nederlandse woorden tot een grap. Emancipatie wordt bijvoorbeeld ‘a mang o fasie’ genoemd, wat vrij vertaald betekent: die man gaat het zwaar krijgen. Ook kennen Surinaamse hindoes een MKB (Manai Ka Boli = wat zullen anderen wel niet zeggen). De vuile was buiten hangen, is echt not done en de sociale controle is groot. Ze kennen echter ook zelfspot zoals de bekende 4 D’s: djonko (softdrugs), daroe (alcohol), dansie (dansavonden) en doksa (eendenvlees).”
Momenteel heerst er op grote schaal angst voor met name de islam. Wat vindt u hiervan als hindoe? Bent u ook bang voor de islam?
“Ik ben niet bang voor de islam, maar maak me wel zorgen om de manier waarop gelovige moslims soms uiting geven aan hun religie. In mijn gesprekken met moslims, zelfs waarvan ik denk dat ze liberaal en ruimdenkend zijn, valt het me op dat het denken wordt stilgezet. Als iets in de koran staat, is het onomstotelijk bewezen en iedere vorm van denken, filosoferen en kritisch zijn wordt daarmee in de kiem gesmoord. Ik zelf twijfel steeds vaker aan hindoe geschriften en ben tot de conclusie gekomen dat geen enkel geschrift heilig is. Zelfs die van de hindoes niet, al wordt gezegd dat die de oudste ter wereld zouden zijn. En op de kritiek die op de islam of op de koran wordt geleverd, vind ik dat er maar weinig zinnige repliek wordt gegeven.”
Hoe kan het dat het boeddhisme en ook het hindoeïsme op zoveel belangstelling kunnen rekenen van de Nederlanders?
“In het Oosten was en is spiritualiteit ingebed in het dagelijkse leven. De oude oosterse wijsheden zijn echt waardevol voor het westen. De bij hindoes soms quasi-geweldloze en -vredelievende uitingen slaan toch aan in Nederland. Maar er zijn ook hindoe wijzen die hun sporen in het westen hebben verdiend. Hindoes zijn echter nog steeds hekkensluiters. Neem yoga en meditatie: van zuivere hindoe komaf maar tegenwoordig wordt meditatie eerder met het boeddhisme geassocieerd dan het met hindoeïsme. Hindoes zijn geen cultuurdragers en kennen hun geloof onvoldoende om er reclame mee te maken. Vaak zijn het westerlingen die de waarde ervan inzien en zelf geschriften vertalen. Met de nodige nadelige gevolgen van dien.”
Stel, u krijgt één miljoen euro dat u moet besteden aan een ‘multireligieus doel’. Waaraan zou u dit geld dan besteden?
“Daar hoef ik niet lang over na te denken: ik zou een deel direct schenken aan de Sew-a-nath Foundation, die dienstbaar (sewa) is aan hulpbehoevenden (anath) en aan hindoestanen in het bijzonder. Bij die doelgroep zit veel onderhuids leed. En daarnaast zou ik geld schenken aan een goed opgeleid team van geestelijken uit alle wereldgodsdiensten die alle problematische en dogmatische religieuze vraagstukken op gedegen en voor Nederland acceptabele wijze beantwoordt om de religieuze kloof te overbruggen en een nieuw wij mogelijk te maken.”
Hoe ziet het multireligieuze Nederland van 2025 eruit?
“Ik denk dat de boeddhisten de hindoes zullen inhalen en een prominentere plek in de Nederlandse samenleving zullen verwerven. Ook denk ik dat de ‘problemen’ met moslims voorlopig nog wel zullen bestaan. Daar zal meer tijd voor nodig zijn. En verder denk ik dat het gouden tijden worden voor de eenogen in het land der blinden. Echte, zuivere kennis die religies, mensen en culturen bindt zal als een stokpaardje worden gebruikt door mensen die alleen de klok hebben horen luiden. Velen zullen het hebben over mystieke ervaringen en verlichtende momenten maar begrijpen geen bal van mystiek. In mijn optiek is mystiek overigens het beste middel dat religies met elkaar verbindt om zo tot een nieuw wij te komen.”
Moeten we in Nederland op een zoek naar een ‘nieuw wij’?
“Kijk, religie is nooit los te koop. Het is altijd ingebed in een cultuur en iedere cultuur is aan verandering onderhevig. Net zoals taal. Daar waar taal verdwijnt, sterft de cultuur. Die afstervende cultuur maakt uiteraard plaats voor een andere, nieuwe cultuur, maar zal nooit meer de oude zijn. Dus dat dwingt ons om steeds op zoek te gaan naar een ‘nieuw wij’. Immers, de taal verandert continu en de cultuur verandert net zo hard mee. Eigenlijk verandert alles volgens zijn eigen geaardheid. En voor de zoveelste, maar zeker niet de laatste keer: laten we alsjeblieft de hindoes niet vergeten in onze zoektocht naar een ‘nieuw wij’. Sommigen onder hen zijn zeker de moeite waard.”
Mooi interview, maar wat is deze pandit kritisch op zijn eigen volk zeg. Het deugt niet of het is niet goed. Kan hij aangeven waarom hij zo kritisch is?
Interview geeft deels verkeerd beeld. Het hindoeïsme is niet echt een geloof meer een levenswijze, er is geen duidelijkheid omdat india zo groot is en elke dorp /locatie zijn eigen rituelen heeft, vaak gebaseerd op omgeving en situatie. Klopt, weinig wij gevoel helaas. Hele toon van deze geïnterviewde hindoe zegt genoeg, maar is dat niet in elk cultuur? A zeggen B doen? Niet doden, slaan, drinken enz?? Algemeen probleem en niet gebonden aan het geloof?
Tuurlijk geloven de hindoes in Suriname anders, gezien hun geschiedenis, geronseld door slavenhandelaren en een zware boottocht naar suriname, je hele leven cultuur weg en een leven opbouwen met vreemde culturen in een vreemd land. Er zijn al pandits bezig om duidelijkheid te geven over wat de hindoeïstische leer is en wat een gebruik is en geen moetje, want dat is sterk aanwezig en geeft problemen, de hindoes hebben ook door dat wat moet veranderen. Buiten zal men niet gauw zeggen wat thuis geldt volgens, dat zie je overal en de tv is een goed voorbeeld van. In de reclame rolverdeling man/ vrouw? Dat moet inderdaad op alle fronten veranderen, zeker ook in het hindoeïsme. Tuurlijk is er ook racisme is Suriname, zijn ook gewoon mensen, maar ze kunnen het wel met elkaar vinden en leven. Er moet nog veel verbeterd worden en nog leren, maar vind dit al heel knap! En op naar beter, ipv zeiken alleen.
Hindoestaanse moslims, hoe kan het dat we weinig horen over deze moslims en veel over Marokkaanse en Turkse moslims. Hoe kan dat, meneer Sewnath?
in het mahabharat staat iets over een agresief oorlogzuchtig mensenras dat hun dharma aan het volk van bharat op wil dwingen, deze mlecchas zo als ze worden denoemd in de kalachakra tantra zijn achterstands mensen,barbaren met een duivels karakter in dit geval word er nadrukkelijk gesproken over mlecca,s sanskriet/ aibira-arabieren. Dat is de reden dat je veel slechte dingen over die moslims hoort. Het staat al heel lang voorspeld in het mahabharat en in de tibetaanse kalachakra tantra. vriendelijke groeten mila! [email protected]. loka samasta sukhino bhavantu!
ik heb ongeveer negen jaar bij het hindoe geloof en verschillende stromingen gezeten. maar ben er bij weg gegaan ivm brahmaanse discriminatie naar zwarte indiers[dravidiers genaamd] een 10 jarig meisje werd haar 5 vingers afgehakt door iemand van een hogere kaste omdat ze spinazie bladeren plukte van het grond van iemand van een hogere kaste. alleen omdat ze een dalit/paria was! dit is maar een van de voorbeelden. vraag de zwarte indiers eens/tantrikas eens wat die blanke barbaarse indringers met hun grote snorren en koetsen met witte paarden vroeger van duivelse viezigheid hebben uitgehaald met de oorspronkelijke zwarte bevolking. Daar wil geen een brahmaan eerlijk voor uitkomen, daarom heb ik mijn heil gezocht in het tibetaans boeddhisme waar wel iedereen als gelijke geaccepteerd word zwart of blank zijn daar gelijk. afz shankara tantra svarup vajradhari of mila/ Dennis koop/23-06-1981
Mooi interview perfecte nuanses
Lees zelden zulke heldere en goeddoordachte interviews van hindoes in Nederland. Daarom complimenten voor meneer Sewnath en W!J! Ben het met meneer Sewnath eens dat hindoes zich meer moeten laten horen in de media maar dat ze hiertoe ook uitgenodigd moeten worden door diezelfde media. Laat W!J hierin een voortrekkersrol spelen!
Boeddhisme is afkomstig van het Hindoeisme. Boeddha zelf was een Hindoe prins
Het is wel erg makkelijk om te zeggen dat de meeste Hindoes hun geloof niet kennen als je het zelf niet eens bent met de geschriften! Daarom en vooral omdat je ze niet heilig vindt moet je jezelf niet als pandit voordoen. Het is wel erg makkelijk om te zeggen dat de meeste Hindoes hun geloof niet kennen als je het zelf niet eens bent met de geschriften! Velen voor u hebben dat gedaan met als gevolg het ontstaan van vele ‘sekten’ en stromingen; iedereen die maar Hindi kan lezen noemt zichzelf tegenwoordig ‘pandit’. Meneer weet alles en heeft overal kritiek op behalve zichzelf, blijkbaar is dat de juiste weg naar verlossing (ooh ja en de overheid betaalt gewoon goed). Meneer Sewnath: neem maar een flinke duik want je hebt nogal wat zonden weg te wassen…
Beste meneer sewnath,
Ik ben wel blij met je stelling dat u een hiermee een discussie punt heeft.
Maar ik wil wel erop nadruk dat u niet namens de gehele gemeenschap spreekt,want als u in uw omgeveing even goed de ogen de kost geeft, dan ziet u dus degelijk dat de hindoes het goed doen.
Maar zoals over smaak valt niet te twisten, zo is het ook met geloof, dat is maar te respecteren.Ik vind overigens alles wat in de veda;s staat je dus niet letterlijk moet interpreteren, want dan wordt je gek. Maar jemoet gewoon doen wat goed is voor jezelf en je omgeving. Zoals ik aangaf gewoon doen zoals je zelf behandeld wilt worden.En dat is de hindoe geloof. En de term als afgunst mekaar de daglicht niet gunnen komt bij iedere culturen voor. En men hoeft geen titel te hebben of gestudeerd te hebben om dit te ondekken.Kortom het moet gewoon in jezelf zitten.
Meneer Sewnath,
Afgelopen zaterdag was ik in Almere
al waar er een poodja plaats zou vinden.
Tot mijn verbazing kwamen twee jongen
mannen die zich voorstellenden als
pandiet en zijn partner binnen.
De pandiet vertelde, dat hij zelf geen kennis
had van de handelingen en taken van een pandiet maar dat
Doerga mata de poodja zou gaan doen.
Doerga mata zou bezit van hem nemen
en gedurende de hele poodja zou Doerga
mata aanwezig zijn. Zodoende zou zij de Poodja doen.
Trouwens,hij liet zich wel pandiet noemen.
Ik ben trotse hindoe vrouw van 50 jaar.
Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt.
Op de vraag of in de hindoeïsme een homo pandiet kan worden,werd de”pandiet” zo boos ,dat hij vroeg of ik
het huis wilde verlaten anders zou hij weg gaan.
Ik ben weggegaan. Thuis gekomen heb ik mijn pandiet
gebeld . Hij heeft het een en ander uit gelegd.
Mr. Sewnath wat is u mening hierover.
Ps. Ik heb niks tegen homostellen maar in deze
situatie heeft het mij wel verbaasd.
Mw. Sila Bachoe
dhr. Sewnath is duidelijk in dubio.
Hij bekritiseert hindoestanen zelf wel die het goddelijke zoeken in het land van herkomst maar wilt zelf ook wel een duikje nemen in de Ganges, zo zegt hij zelf.
Verder twijfelt hij aan de hindoegeschriften en geeft hij aan dat hindoes hun geloof niet kennen.
Als je als Hindoe twijfelt aan de geschriften, smriti, wat is er dan nog hindoe aan je?
Of hebben we hier te maken met de type hindoe die het een en ander heeft gehoord en zijn eigen invulling geeft aan het hindoeisme?
Ik zie een ding sterk terugkomen bij hindoestanen en dat is een trend aan het worden:
allemaal zeggen ze tegenwoordig dat ze elkaar niets gunnen.
Verder valt het me ook op dat het niveau zelfkritiek op het volk moordend hoog is.
Komt dit omdat ze hun eigen volk niet hoog in het vaandel hebben of zien we doorgaans sprekers die in hun huiselijke sfeer moeilijke situaties hebben gekend en daardoor verbitterd zijn?
Ik weet het niet, feit blijft wel dat dhr. Sewnath, een ziekenverzorger openlijk aan het kankeren is over een volk, maar nooit het initiatief heeft genomen om hier met het volk iets aan te doen,.
NIet echt constructief dus. Of wilde hij graag door een autochtone nederlandse mediagroep lekker gemaakt worden om zo zn woordje te doen?
We weten het niet.
Als 21 jarige vind ik het weer jammer om een oudere hindoestaan zich zo uit te laten. Die creoolse en hindoestaanse zaken door elkaar heen haalt. Geen besef heeft van het hindoeisme en toch een gekante mening.
Per slot van rekening niets bijdraagt.
Jammer, ik hoop dan ook dat deze generatie snel oud wordt, de mijne is meer voor rede vatbaar.
gr.
Dhiraj.
Ook geeft dhr. Sewnath aan dat hindoes niets presteren.
India, welk 80% hindoe ingezetene heeft absoluut gezien de meeste artsen, ingenieurs en een hele batterij aan academici.
Als we kijken naar de Surinaamse hindoestaanse hindoes dan zie je dat een erasmus universiteit overloopt van de hindoestanen. Ook een tudelft zie je voldoende hindoestanen. Zowel in absolute als relatieve zin meer dan turken, marrokanen en antilianen. Terwijl er meer zijn van de 1e 2 genoemde groepen.
Het notariaat in nederland wordt steeds meer bemand door hindoestanen. Medische wereld wisten we al, maar ook advocatuur zie je gigantisch veel hindoes.
Kennelijk komt dhr. Sewnath uit een of andere boerengat waar er geen hindoestanen zijn.
Ik zou best die meneer Sew-a-nath in een zaal een open discussie willen voeren.
Met weder zijds respect..
Geen vooroordeel..
Ik beheer het hindoeïsme ook niet,maar wie dan wel..
Je kunt niet oordelen en ook niet veroordelen..
Elk geloof is gebasseerd op het oude geschrift..
Elke keer als een hindoestaan door een blanke, niet-hindoe, wordt geinterviewd stelt de hindoestaan zicht zeer kritisch op tegenover zijn eigen geloof en gemeenschap. Dit is de zoveelste “alles is slecht bij de hindoestanen” interview. Door de eigen geloof en gemeenschap te bekritiseren probeert de hindoestaan zich boven zijn eigen gemeenschap te plaatsen en wil de hindoestaan de interviewer laten geloven dat hij anders is en de “middelmaat” ontstegen is. De succesvolle “model-hindoestaan” die de interviewer graag verteld wat ie wil horen. Ik vind het jammer dat het Sewnath niet gelukt is om de essentie van het hindoeïsme uit te dragen: het gaat niet om de absolute waarheid van de hindoegeschriften, het gaat niet om wat je geloofd maar om hoe het geloof zicht vertaald in je handelen. Het concept van Dharma en Karma. Omdat het hindoeïsme vertaald moet worden in het individueel handelen is het onjuist dat een ander de norm voor je eigen handelen bepaald. Wie bepaald wat goed of fout is?
De voorbeelden/constateringen zijn weliswaar herkenbaar maar de uitdaging blijft staan om op een positieve wijze te inspireren. Volgende keer beter?
Sjam Jokhan
Sjam Jokhan,
gigantische goede post!!
helemaal mee eens.
beste rawie sewnat. ik heb een vriendelijk verzoek aan u? er staat bij de 4e reaktie onderaan de text een naam : Dennis koop- deze naam had er eigenlijk niet moeten staan die naam was een vergissing.. zou u die naam a.u.b, voor mij kunnen verwijderen? groetjes mila!
aaplook sab ke RAAM RAAM! beste Sjam jokhan. mischien heefd u mijn reacktie verkeerd opgevat/begrepen? Het was niet de bedoeling om het hindoeisme aan te vallen! ik heb van de sanathan dharm veel goede dingen geleerd.en moet zeggen dat ze hun geloof in god goed aan de buitenwereld uitdragen . alle respekt en bewondering voor het hindoeisme zelfs radicale moslims kunnen veel van jullie leren! bijv.geweldloosheid en religieuse tollerantie. er zijn binnen het hindoeisme ook velen die balen van het gedrag van mensen uit een hogere kaste,ook vanwege een vorm van discriminatie. Ik hoop dat ik het nu op een goede manier onder woorden heb gebracht. als ik iets goeds voor de hindoegemeenschap kan betekenen zal ik mij daar voor inspannen.Ik heb zelf ook nog een swami uit india maar ben zelf boedhist. vriendelijke groeten mila!
Meneer Sham jokhan. Ik wil u ook wel via msn uitnodigen voor een religieus debad. als u dat iets lijkt? Dan kunnen we op een vreedzame manier informatie met elkaar uitwisselen zoals mij dat binnen de sanathan dharm is geleerd.
Waarom richten we niet een landelijke instelling op die er op gericht is om hindoes hun meningen en gedachtengoed naar buiten te laten dragen.Mischien in de form van een soap-serie zodat iedereen het kan volgen. Hindoestanen hebben geen slecht imago in Nederland,mischien hebben ze ons Nieuwschierige Nederlanders wel iets te bieden?,dus wat let je!kijk eens hoeveel kijkers GTST heefd. maar dan is het nog de vraag kan de OHM daar zendtijd voor krijgen? en wie ziet er iets in! Als iedereen maar ja en nee knikt en zelf geen actie onderneemt komt er niets van.
sorry hoor, maar geloof en cultuur zijn 2 verschillende dingen. dat er zelfmoord is bij veel hindoestanen komt niet door geloof. Immers staan vrouwen bij ons op nr. 1. dat komt door cultuur gevormd door ouders zelf. Heb respect voor vrouwen. we leven in een tijdperk die kal tjuk heet. Er is geen respect meer. Iedereen zegt pandits dit en dat. maar wwes eerlijk als er iets mis is rennen we met ons allen naar Pandits. En wat is een goeie Pandit. Iemand die je helpt ongeacht ras, geloof, geslacht, etc. Immers ziet god geen verschil in ons en een pandit dus ook niet. De vader van mijn kinderen is moslim en mijn pandit heeft zijn werk gedaan terwijl een moslim, een hindoe en een kind tegenover hem zaten. ben trots op mijn pandit. Wij allen zijn gods kinderen .
Kastestelsel: de Surinaamse Hindu’s hebben het geluk gehad dat zij in ieder geval van de 5 kaste [varna=kleur] (Brahmanen,Ksatriya’s,Vaisyá, Sudra’s en Dalits) er maar 2 kaste is overgebleven namelijk de zogenaamde zwate en witte Brahmanen en de rest (geen kaste). Het duurt nog één generatie en dan is alles opgelost. De jongeren geloven niet in kaste en als het zo doorgaat met het gedrag van de pandits dan zal ook de rest in Nederland verdwijnen. Dus even geduld. De ontwikkeling van de mensen in India is nog niet zover en daarom zal het daar langer duren voordat de hersenen de juiste frequenties ontvangen.
Wetenschap: er staat heel veel over de Hindu’s die niets weten en kunnen, zelfmoord plegen en jaloezie. Helaas wordt dit niet met wetenschappelijk onderzoek en getallen hard gemaakt. De pandits doen dit ook maar zij roepen angst bij je op met saraap (vloek).
Naar mijn mening staat tevens in het artikel van dhr. Sewnath in Hindulife (oktober 2009) over divali een hinderlijke verschrijving, namelijk [Vrij vertaald komt het neer op: “Lakshmi, breng mij voorspoed, een gezond bestaan, gemak, materiële welvaart en vernietig mijn vijanden”.]. Het gaat hier om INNERLIJKE vijanden. De Hindu Incarnatie van God Vishnu, Krishna, zegt dat hij in het hart zetelt van alle levende wezens. Daarom behoort een Hindu vegetariër te zijn en heeft een Hindu geen externe vijanden, anders zou een Hindu tegenover Krishna komen te staan. Dat zou dus NIET BEST aflopen. Ook Mahatma Ghandi had een lijfspreuk van geweldloosheid en geen vijandbeeld.
Het is algemeen bekend dat de Hindu geen traditie heeft van debatteren, discussiëren en praten over taboes zonder HEILIGE teksten erbij te halen.
SANATAN DHARMA “GODDELIJKE UNIVERSELE EEUWIGE WAARHEID” is een geschenk van GOD aan de mensheid en niet allen aan mensen met een bepaalde huidskleur. Niemand mag hierop een claim leggen.
SANATAN DHARMA beschermt zichzelf (zie de historie van India/Suriname van repressie en onderdrukking) en zal altijd blijven.
JAY HIND
Raj
Interessante reacties. Wij Hollanders horen vaak weinig over de interne discussies binnen de diverse religies, zoals het Hindoeisme.
Vanuit de nieuwe spirituele Partij voor Mens en Spirit http://www.mensenspirit.nl willen wij graag een bijeenkomst organiseren over wat wij de ‘multimenselijke samenleving’ noemen. Wij zien de mens in essentie als een ziel, waar schillen omheen zitten van cultuur en opvoeding. Maar wat zit daar achter? Wij willen het menselijke benadrukken in eerlijk met elkaar in gesprek gaan over waarom we elkaar kennelijk vaak slecht begrijpen, toneel spelen of zelfs haten. En onbewust hebben we misschien baat bij het in stand houden van vooroordelen, omdat we dan onze eigen cultuur niet ter discussie hoeven te stellen of omdat we er aan gewend zijn om omdat het ons een bepaalde positie geeft…
Wij, vanuit Mens en Spirit (bij de laatste verkiezingen hebben we binnen die ongelooflijk korte tijd 26.196 stemmen gekregen) willen graag werkelijk een nieuw concept, samen met u, ontwikkelen om samen te leven met elkaar. Niet integreren, maar iets anders. Maar wat?
Heeft u interesse om mee te praten, mail dan naar [email protected]. U ontvangt dan binnenkort meer informatie.
Mooi interview.
Wat mensen even over het hoofd zien hier en daar, is dat het de visie/ mening/ ervaring is van een individu dat zich in bepaalde kringen beweegt en eigen inzichten verwerkt in zijn kijk op zaken.
Ergo: hem aanvallen op allerlei diverse algemene zaken, lijkt me niet zo handig. Bovendien, is dit niet de plaats voor een dergelijke interactie, maar bv zoals Lea aangeeft, dan moet je elkaar ont-moeten, in de ogen kijken en spreken.
Moeten we in Nederland op een zoek naar een ‘nieuw wij’?
“Kijk, religie is nooit los te koop. Het is altijd ingebed in een cultuur en iedere cultuur is aan verandering onderhevig. Net zoals taal. Daar waar taal verdwijnt, sterft de cultuur. Die afstervende cultuur maakt uiteraard plaats voor een andere, nieuwe cultuur, maar zal nooit meer de oude zijn. Dus dat dwingt ons om steeds op zoek te gaan naar een ‘nieuw wij’. Immers, de taal verandert continu en de cultuur verandert net zo hard mee. Eigenlijk verandert alles volgens zijn eigen geaardheid. En voor de zoveelste, maar zeker niet de laatste keer: laten we alsjeblieft de hindoes niet vergeten in onze zoektocht naar een ‘nieuw wij’. Sommigen onder hen zijn zeker de moeite waard.”
Hierbij wil ik een reactie geven op de bovenstaande tekst.
“Waar een wil is, is een weg”.. Als jij “de wil”hebt om iets te veranderen, te geloven, ergens voor te gaan, dan ga je ervoor. Als je je wil niet hebt, en het gaat je niet interesseren omdat je het bijv van huis uit niet heb meegekregen of je hebt geen interesse dan ga je er ook niet naar streven. Hiermee bedoel ik, dat niet alles “zomaar”verdwijnt.. Het komt niet uit de lucht vallen.. Als jij de wil hebt om jou cultuur voort te zetten, dan bestaat er geen nieuw cultuur. Zoek je wil eerst bij je jezelf dan bij een ander. Dat is een begin van een nieuwe wij.
mr.sewnath waarom laat je de mensen niet in zijn waarde jij hebt begrepen ik vindt dat jij bemoeit en dan zeg je hindoe dit en dat .ik vraag me af waarom neem jij niet een andere geloof. misschien weet jij niet dat hindoe oudste geloof ter wereld maar ik zou jou zeggen je moet je eigen volk niet onderschatten.ik kom uit een dorp ik heb mij aangepast en ik bedoel niet veranderen van geloof of eten. jij noem je je pandiet je zal gelezen hebben kijk wat je zelf doet dat staat geschreven in de grote boeken.oke gr.autar.
Hallo rawie ik wil graag advies van u ik word senl agresssief en vals en te gevoelig en bent zacht van aard , ik wil u vragen welke mantra ik moet gebruiken om me geest te sterker te maken.
Jammer dat u het niet iets meer heeft verteld over de goede dingen..
En alleen de minder goede dingen (volgens u dan) zo uitgebreid uitlegt.
I love my hindoe brothers and sisters, I love my religion and it made me a better person.
Het hindoeisme is heel mooi en heel diepgaand . Als je het hindoeisme bestudeert en begrijpt zal het je hart , je gedachten en je ziel vullen met kennis, liefde, waarheid en voorspoed.
Liefs,
Shawita
24 jaar
Den Haag
Er moet een keurmerk komen voor pandiets. Zoals hier staat dat pandits zich met een beetje hindi lezen de titel toeeigenen. Een instelling die erop toeziet dat een pandiet de kennis en vaardigheid heeft om als pandiet op te treden. Hindoeisme is als een zee, als je erin duikt zie je pas de parels. En als je diep wil duiken moet je kunnen zwemmen. In hindoestaanse geschriften is er overal wel een antwoord te vinden. Helaas worden de teksten door de vele stromingen anders of zelfs helemaal verkeerd geinterpreteerd, daarom zijn er zoveel verschillende meningen en de gewone hindoestaan denkt ook van : wat heb ik eraan ik laat het zo en stap over naar een andere godssienst. En wat ik zeker kwijt wil: hoog opgeleiden hindoestanen willen bewust niet tussen niet hoog opgeleiden verkeren, dat schaadt hun status. Dat is altijd al zo geweest. Die mensen willen zich niet met hindoestanen associeren, maar helaas valt de huidskleur alleen nog tegen. Daarnaast zijn het hindoestanen die een overmaat aan copieergedrag tonen. Eigen normen en waarden worden los gelaten, maar die van anderen wordt overgecopieerd omdat men nog altijd in de veronderstelling is dat je er dan pas erbij kan horen. Wie groet nog met gevouwen handen?? maar iedereen geeft elkaar een hand wat in onze cultuur juist niet zou moeten zijn. Je hoeft daarmee ook niet andermans vrouw of man aan te raken. Wat over het schuivelen op de dansvloer van schoonvader met schoondochter?? Of schoonmoeder met schoonzoon? of Barkoe met chotkie? dat waren ooit waarden in onze cultuur: nu doet iedereen het met iedereen, omdat de bakra het ook doet. dat is wat ik bedoel hier, en als er ooit een opmerking komt, dan ben je ouderwets. Als ik op een receptie verschijn in een sarie krijg ik de opmerking: huh doe je sarie aan, het is een receptie hoor. Maar dan zeg ik nog steeds: het is en blijft een hindoestaanse feest met hindoestaans eten en muziek en mensen. En mijn sarie past hier beter bij dan mijn half naar beneden gevallen jurk die maar net mijn borsten bedekken???
Enerzijds denk ik te begrijpen waarom deze heer Sewnath veelal vanuit een negatief perspectief hindoestanen bespreekt (aangezien hij veelal met de negatievelingen uit deze groep in contact is.. de criminelen, moordenaars end..), maar anderzijds zegt dat ook een hoop over zijn eigen spirituele bril hoe hij naar zichzelf en de maatschappij kijkt..
Hoewel het wel goed is om nu en dan ook prikkelende geluiden te horen is het bericht wel wat te negatief rond hindoestanen..
Beste meneer Rawie Sewnath, mijn complimenten voor een kritische blik op zaken. Helaas zie ik ook aan de reactie dat niet iedereen uw kijk waardeert, volgens mij is dit ook erg verwant een Hindoestaans probleem. ”de vuile was niet buiten hangen”. Misschien moeten mensen de artikelen beter snappen, het gaat hier niet om huis-tuin-keuken kennis, maar om fundamentele problemen. Er is erg veel afgunst en jaloezie, i.p.v dat Hindoestanen de voortgang van een ander gunnen kraken ze het af. Alles wordt persoonlijk gemaakt en mensen lezen niet welke vraag de journalist stelt. Kortom ik heb met veel Hindoestanen gewerkt en ik merk dat deze groep liever heeft dat je alles goed praat en desnoods liegt dan je een kritische mening geeft om goed te worden. Overigens valt het mij op dat Hindoestanen zich snel gepasseerd voelen en ook moeten leren hoe te reageren op artikelen. Er heerst een zwart-wit denken, of alles is goed of alles is slecht. Niet de woorden van de persoon zijn slecht, maar de persoon zelf.
Dan nog een kritische noot: Ik hoor veel Hindoestanen zeggen dat de groep het erg goed doet ect. en ik ben van mening dat een kleine groep (die alom bekend is) het goed doet, niet de massa. Aan de andere kant snap ik dat niemand zich zelf negatief wil belichten, maar overdreven positief belichten hoeft ook niet. Het leuke van alles is dat mensen geen onderscheidt maken tussen cultuur, religie, eigen opvattingen ect. ect. geen nood, ook deze taboes van kritische discussies zullen hopelijk in de toekomst anders zijn. Hindoestanen, verjaag niet de mensen in jou gemeenschap die nog wat willen doen voor de gemeenschap!
Wauw. Dhr Sewnath haalt aan alle kanten de hindoestaan naar beneden. Ik vind het behoorlijk negatief wat hier wordt vermeld. Ik ben trots dat ik Hindu ben. Anders denk. Een mooie cultuur heb. Fijne familie banden heb. Het wij gevoel ervaar. Veel liefde ken. Mijn medemens van alles genoeg wens. Trots dat wij een mooie handelsgeest hebben. Trots op de oudste en mooiste geloof van de wereld. Trots dat uit ons geloof het boedhisme is ontsproten ik ben trots dat wij als Hindu nooit asn landje pik hebben gedaan. Trots op onze bapu die een heel verenigd koninkrijk op de knieen kreeg zonder geweld te ge ruiken. Ik ben trots dat de meeste hondoestanen succes hebben in het bedrijfsleven in nederland en suriname.Im ben trots dat ons ding over de hele wereld wordt verkondgt. Onze spiritualiteit. Atma dharma karma yoga kama sutra is wereldwijd bekend. In historie is het hindoe volk een mooi volk. Een sterk volk van het arische ras. Ok ben trots op dat ik van de satya dharma ben sanatan daharm. Ik ben trots dat wij ons in het westen niet opdringen met tempels. Wij hebben onze tempels in elk huis. In vrede bidden wij wanneer het ons uitkomt. Elke dag nacht of ochtend. Je tempel is dichtbij. God huist in iedereen. Ik als hindu heb mijn spirituele gang en mijn inner core verterkt en laten groeien door inzicht te krijgen door te mediteren en ik heb me laten leiden door mijn gids. Mijn ziel wijst mij de weg. Als god overal is dan zit er ook een god in mij. Vooralsnog mensen. Ik ben trots op dat ik hindu ben. Met ons volk is niks mis. We doen het goed. We zijn vredeliefend ingesteld. We hebben geen monotteistisch geloof. De gayatery mantra heeft mij veel inzichten verschaft. Er is achter het godendom iets wat nog groter is. De kosmos de energieen die je krijgt en de inzichten in ons wonderbaarlijke leven als hindu wordt door ons dagelijks gevoed door te reticeren van je mantra. Ok schets de hindu als een mooi edel mens. Ik ben trots dat mijn overgrootouders met de lalarookh naar suriname zijn vetrokken uit bihar om elders een leven op te bouwen. Ik ben trots op mijn adji en adjs dat ze dag en nacht hebben gewerkt om suriname op te bouwen. Ik ben trots op mijn vader en moeder die na 1975 hun bestaan in nederland op zijn gaan bouwen. Ik ben trots op surinamers die uit alle windstreken kwamen en vreedzaam naast elkaar leefden in suriname. Ok ben trots op onze fusion keuken. Ook ben trots op onze cultuur. Ik ben trots dat toen wij naar nederland kwamen dat wij geen moeite hadden met reintegreren. Reïntegratie. We leefden al vreedzaam naast elkaar. De creolen hi doestanen javanen chinezen hollanders i dianen. Het zijn mijn hedendaagse vrienden. En ik sluit af met wie heeft naast hun eigen in suriname een taal ontwikkeld zodat mensen uit vijf continenten elkaar konden begrijpen. Tell me! Ik ben ern trotse indiaase hindoeztaanse surinaamse nederlander. We are one. Ik snap niet dat meneer zo neerbuigend en met weinig trots de hindu weg zet. Wees positief. We zijn ern geweldig volk met een mooie cultuur en een rijke historie en mystiek waar de hele wereld wat vsn kan leren. Onze bapu. Alleen maar liefde.
Namaste (we are one)