Weet jij wat jouw droom is?

“Dat vind ik moeilijk. Het is een manier van leven. Het is natuurlijk de droom, en ook mijn droom, om de wereld een beetje mooier te maken en daar een bijdrage aan te leveren. Ik wil de hoop levend houden dat de wereld door al die beetjes ook mooier wordt, soms met twee stappen vooruit en eentje achteruit. Daarom ben ik zo blij met deze baan, want het is veel meer dan werk. Het is bijna niet voor te stellen, maar elke Happinez wordt door 500.000 mensen gelezen. Het betekent wat voor mij als we al die vele duizenden lezers kunnen inspireren hun beste leven te leiden en iets toe te voegen aan de wereld.”

Martin Luther King deed deze uitspraak (I have a dream) in een tijd waarin veel ongelijkheid bestond. Rijk-arm, man-vrouw, zwart-wit. Is dat een context die je herkent en waarbij jij beseft dat het beter moet en dat jij daar een bijdrage aan kunt leveren?

“Het dualisme is natuurlijk de bron van heel veel ellende. We denken in zwart-witbeelden: in vijanden, in mooi en lelijk, in goed en fout. De waarheid is altijd veel genuanceerder. Mijn droom is dat we die tegenstellingen opheffen. Er is regelmatig wat aan de hand, kijk eens naar de rassenrellen in Amerika. De tegenstellingen tussen Joden en Palestijnen: het is rampzalig. Deze voorbeelden laten zien dat tegenstellingen nog steeds bestaan. Al zijn er ook heel mooie initiatieven om de kloof te overbruggen. Zoals het Hello Peace Project, met onder andere een telefoonlijn waarmee een willekeurige Israëliër en Palestijn met elkaar in contact worden gebracht.”

Waarom lijken tegenstellingen zoals individualisme versus gemeenschapsgevoel, rijk versus arm, religie versus secularisme nu zo op scherp gezet?

“Is dat alleen iets van nu? Het ligt er ook aan hoe je naar de feiten kijkt. Er zijn ook de geluiden van mensen die een ‘nieuw wij’-gevoel zien opbloeien. Maar ik denk dat er eerst een polarisatie nodig is om in te zien dat we zo niet verder kunnen. Een van de grote uitdagingen van deze tijd is om de empathie weer te leren beoefenen, zodat we kunnen zien dat we eigenlijk niet zo veel van elkaar verschillen.”

Klik hier voor het volledige interview.

Bron: Koetsveld-odaci.nl

Enis-DNW (2)

Enis Odaci

Publicist

Enis Odaci is voorzitter van Stichting Humanislam, een denktank voor islamitisch humanisme die hij mede naar aanleiding van het …
Profiel-pagina
Herman Koetsveld

Herman Koetsveld

Predikant en publicist

Herman Koetsveld is sinds december 2019 als predikant werkzaam voor de Westerkerk-gemeente (PKN) in Amsterdam. Hij was eerder lid van de …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.