Naïef en schattig
“Ik vind het ronduit schattig dat u zo naïef in het leven staat.” Met die woorden richt Thierry Baudet zich in een debat over de toekomst van Defensie tot CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot. Die zit niet op zo’n opmerking te wachten en dient hem van stevige repliek.
“Voorzitter, ik werd hier uitgemaakt voor schattig en naïef. En ik wil wel even duidelijk maken dat ik oud-militair ben, veteraan ben, pelotonscommandant in Uruzgan ben geweest en daar pantserhouwitsers heb afgeschoten. Dat is verre van schattig, dat is verre van naïef. Toen zat u, de heer Baudet, in uw studeerkamer.”
Minderheid
Het is een van de casussen die stichting Stem op een vrouw gebruikt in haar trainingen aan vrouwen in de politiek. Elsa van de Loo (30) is een van hen: voormalig VN-jongerenvertegenwoordiger, advocaat met een praktijk die zich vooral op sociale advocatuur richt, actief voor stichting Zorgeloos met diabetes naar school, trainster over hoe selectieprocessen in te richten zonder stereotypen ruimte te geven en sinds januari kandidaat lijsttrekker voor NIDA Noord-Holland. Daarmee maakt ze deel uit van een minderheid.
Want van de 150 Tweede Kamerleden zijn 47 vrouw, in de Eerste Kamer zijn van de 75 leden 26 vrouw, en ook in de lokale politiek zijn vrouwen ondervertegenwoordigd. Van de Loo: “Foto’s van politieke onderhandelingen staan vol met mannen in pak. De provincie wordt geleid door commissarissen van de koning, dat zijn elf mannen en een vrouw. Er zijn genoeg capabele vrouwen, toch zijn ze ondervertegenwoordigd.’’
Stem op een vrouw
Stichting Stem op een vrouw probeert politieke representatie en emancipatie van vrouwen in de politiek te verbeteren. In 2017 begon zij als een groep vrijwilligers die samenkwam om een tactiek te bedenken: kiezers werd opgeroepen op vrouwen te stemmen die lager op de lijst stonden, zodat vrouwen op “onverkiesbare” plekken toch verkozen konden worden. Naast deze stemcampagnes organiseert Stem op een vrouw ook trainingsdagen voor vrouwelijke kandidaten, Elsa van de Loo woonde een daarvan bij.
“Bij de training waren vrouwen uit verschillende partijen met verschillende standpunten, maar op zo’n moment ben je toch met elkaar verbonden. We vinden allemaal nog steeds dat de politiek te belangrijk is om alleen aan mannen over te laten, zoals Els Borst dat ooit heeft gezegd. Stem op een vrouw is een goed burgerinitiatief, maar vanuit de politiek moet ook verantwoordelijkheid worden genomen. Partijen moeten actiever zoeken naar talent en vrouwen hoger op de lijst zetten.’’
Brede diversiteit
Wat Van de Loo betreft wordt dat niet alleen gedaan bij vrouwen, maar bij alle groepen die ondervertegenwoordigd zijn in de politiek. Want het valt haar op dat zelfs de kleine groep vrouwen in de politiek weinig divers is, als het gaat om bijvoorbeeld culturele achtergrond en religie.
“Ik ben ook een moslimvrouw, een van de meest besproken vrouwen in de politiek. Maar zelden zien we vrouwen in de politiek met een hoofddoek, er wordt meer over moslimvrouwen gesproken dan met. Dat vind ik jammer. Want als je echt gelooft dat diversiteit een meerwaarde is, dan geldt dat niet alleen voor de ondervertegenwoordiging van vrouwen. Als burgers zich niet in de politiek herkennen, dan kun je de samenleving niet dienen. Brede diversiteit is een vereiste, en niet alleen op de nummers tien en twaalf van de lijst.’’