Wat is kabbala?

“Wijsheid en kennis die al bestaat sinds het begin van de schepping. Adam en Eva, de eerste mensen beoefenden Kabbala.”

Kabbala hielp ze niet in het paradijs te blijven?

“Volgens de kabbala heeft alles een reden en was het de bedoeling dat ze uit het paradijs werden gezet. Er moest een les geleerd worden. Voordat ze dat gesprek met de slang had, was Eva als een klein kind. Ze besefte niet dat er zoiets bestaat als het kwaad en negativiteit. Dit was haar eerste kennismaking – die naïeve beslissing die hun later zoveel zou kosten. Dat gaf hen de gelegenheid om zich bewust te worden van negativiteit opdat ze dat zouden leren overwinnen. Dus eigenlijk begon daar de keuzevrijheid van de mens.
De Zohar is het eerste boek waarin de wijsheid van de kabbala is opgetekend, tweeduizend jaar geleden, in het Aramees, oud-Hebreeuws. De taal die Jezus sprak. In de Zohar staat dat mensen hoger staan dan engelen. Omdat wij keuzevrijheid hebben en zij niet. Keuzevrijheid stelt mensen in staat zelf te creëren. Dus het hangt ervan af hoe je kijkt naar het verbannen uit het paradijs, maar je kunt het ook zien als een zegen. Volgens de kabbalisten zijn we bedoeld om medeschepper te worden. We zijn als goden; onze ziel is de goddelijke vonk van het licht van de schepper.”

Als je om je heen kijkt in de wereld zie je niet zoveel mensen die als goden zijn. Loopt het proces wel volgens plan?

“Zeker. In onze cursussen leggen we uit hoe dit universum in elkaar zit. Er is duidelijk een systeem, dat we als mensheid nog niet goed kennen. Maar als je iets niet kent, kun je het ook niet beïnvloeden – dat is net als bij software, je moet begrijpen hoe het gebouwd is. We zijn ons bewust van het fysieke systeem, we begrijpen de zwaartekracht. We begrijpen dat we niet een appelpit in de grond kunnen stoppen en een bananenboom verwachten. Maar op het gebied van spiritualiteit zijn we niet zo ontwikkeld. Want de religieuze systemen zijn de baas geworden.
Abraham schreef Het Boek van de Schepping, Sefer Yetzirah, waarin je de oudste geheimen kun lezen van de astrologie en de astronomie. Hij was de eerste astroloog. Toen was er nog geen godsdienst. Deze kennis bestaat dus en dat is wat kabbala ons geeft. Het brengt begrip. En het richt zich ook op wat wij hier geacht worden te doen. Er is zoveel chaos, lijden, pijn, dood – waartoe? Er is een reden.”

Wat is die reden?

“Hebberigheid, egoïsme, gebrek aan bewustzijn. Er bestaat oorzaak en gevolg. Wat we op dit moment zien is het gevolg van een bepaald bewustzijn. Als mensen hebberig en egoïstisch zijn, wordt zelfs ons voedsel slechter. Het is een kettingreactie.
Als mens worden we geboren met gebalde vuistjes. Onze aard is meer dierlijk dan goddelijk. We willen bevredigd worden in ons lichaam – wat alleen maar menselijk is natuurlijk. Dus in onze aard zit dat gevoel van ‘ik, ik en ik’. Ik wil overleven. We moeten ons ontwikkelen naar een hoger bewustzijnsniveau – wij noemen dat het Zesde Zintuig. Wat moet ik hier op aarde neerzetten? Wat is de reden voor de uitdagingen in mijn leven?”

Wat is de reden voor dat systeem, waarom zijn we geschapen met dat dierlijke ego, volgens de kabbala?

“Het heeft ermee te maken hoe het universum in elkaar zit. De kabbala gaat terug tot voor de Oerknal. Voordat de schepping begon, was er alleen maar een oneindige bron van Licht. Die bron was oneindig, ontbeerde niets, had geen ruimte, tijd of beweging. Het was volledig. Die bron van Licht was in essentie puur gevend en koesterend. Dat waren wij, in de vorm van eenheid.
Na enige tijd in die eindeloze wereld wilden we graag net zo worden als de bron zelf. We wilden ook geven, maar we hadden niemand om aan te geven want we waren één. Stel je een persoon voor die je in huis neemt en jarenlang doe je niets anders dan alleen maar geven, dienen. ‘Wat wil je? Alles wat je wilt, geef ik je.’ Wat gebeurt er dan?”

Je raakt burnout, als gever.

“Die persoon gaat je haten! ‘Laat mij ook iemand zijn, laat mij zelf iets doen.’ Hij voelt weerstand. ‘Ik wil ook geven, ik wil ook scheppen.’ Dat was de Oerknal. Er werden lichtvonken geschapen, zielen.”

De Oerknal was de impuls om te beginnen met geven?

“Precies, want wij komen uit dat oneindige licht. Dus wij willen ook geven, we willen delen. In onze essentie zijn we perfect. En we hebben een kans gekregen om te geven. Er werd een voertuig geschapen om dat geven mogelijk te maken. Dat voertuig zijn wij.
Stel je voor: je neemt de beste voetballer, zet hem in zijn eentje op een voetbalveld, met een bal. Gaat hij scoren? Absoluut. Maar zal hij erkend worden als de beste voetbalspeler, in zijn eentje? Nee, want hij heeft geen tegenspeler. Er is niets te veroveren, niets te bereiken. Daarom is onze wereld geschapen met goed en kwaad, zodat wij het goede kunnen waarderen. Licht en duister: want als je het duister niet kunt ervaren, kun je het licht ook niet appreciëren. Dat is het grote plaatje.”

Bedoelt u dat we mensen nodig hebben die arm zijn en sterven van de honger om ons rijk en succesvol te voelen?

“Elke ziel heeft een doel, en toeval bestaat niet. Het systeem is absoluut perfect en er is altijd een reden waarom het de bedoeling is dat de één in Afrika geboren wordt en de ander als een prinses.”

Het systeem is perfect – betekent dat dat iemand die arm geboren is, dat verdient?

“Natuurlijk zul je van mij niet horen dat het perfect is als iemand sterft van de honger. Maar er is altijd een reden, vanuit de ziel gezien. Dat soort antwoorden geeft kabbala.”

Wat zou een reden kunnen zijn om te sterven van de honger?

“Misschien is die persoon wel bedoeld om een oplossing te vinden, om zijn verantwoordelijkheid te nemen en de zaken te veranderen. Je moet wel begrijpen dat het geen poppenkast is van God, de lichtkracht. Het is niet zo dat wij hier hangen en dat hij aan de touwtjes trekt, zo van: ‘Aha, deze geef ik een miljoen dollar en bij die haal ik zijn kind weg, dat laat ik sterven op zijn vijfde aan kanker, en deze wordt geboren in Afrika en gaat dood van de honger en dit meisje zal verkracht worden voor ze zes jaar oud is.’ Zo gaat het niet. Waarom? Omdat de essentie van het licht oneindige vervulling is. Wat wij ermee doen, de manier waarop wij het gebruiken, veroorzaakt de effecten. We doen dat al duizenden jaren dus de meesten van ons hebben eerder geleefd en wel op enig moment wel wat negativiteit gecreëerd.”

Dat klinkt erg als het hindoeïstische idee van karma en reïncarnatie.

“Het klinkt als een heleboel andere dingen, want iedereen spreekt kabbala, omdat de kabbala duizenden jaren oud is. Maar er is wel een verschil. Onze methode heeft het ook over positief en negatief, plus – minus, rechts en links, enzovoort. Maar kabbalisten hebben het ook over de middelste kolom. Je hebt links en rechts, maar het doel is de harmonie en het evenwicht van het midden te vinden. Daar streven kabbalisten naar. Dat geeft begrip.”

Hoe beoefen je in het dagelijks leven kabbala?

“Het begint met bewustzijn, gewaarzijn en begrip en we geven ook praktische methoden. Neem een lichtpeertje; in het glas zie je twee polen en daar tussen een draad. Volgens de kabbala heet die draad ‘beperking’. Het is net als autorijden; als je de koppeling indrukt, wordt het wiel van de motor gescheiden en kun je naar een andere versnelling. Dat is in het leven ook zo. Er is een tijd om je te beperken, om iets nieuws binnen te laten komen. Er is een tijd om die koppeling in te drukken en even vast te houden. Dat is voor iedereen anders. Mensen die altijd meteen reageren als ze iets niet leuk vinden, die per se gehoord willen worden, en die altijd gelijk willen krijgen: voor hen betekent beperking dat ze meer gaan luisteren, dat ze zich inhouden voor ze gaan praten en denken: ‘Wacht, ik zie het hele plaatje nog niet.’ Maar mensen die zichzelf altijd op hun kop zitten en denken dat er toch niemand luistert en dat ze beter hun mond kunnen houden – voor hen betekent beperking juist dat ze wel hun mond opendoen.”

Hoor je dat van je leraar, hoe je je moet beperken?

“Ja, er is een leraar-leerling relatie; je wilt natuurlijk iemand die spiritueel verder is dan jij – niet om je te vertellen wat je moet doen, maar om er zeker van te zijn dat je het grote plaatje ziet. Dat is wat wij doen; zodra je bij ons komt studeren, krijg je een leraar toegewezen. Met hem of haar heb je regelmatig contact, naar behoefte van de leerling. Wij zijn geen psychiaters of therapeuten; kabbala is geen positief denken – het gaat de diepte in, naar de kern. We hebben het over de boom en het zaad; als je naar het zaad gaat, hoef je je geen zorgen te maken om het fruit.”

Maar hoe kom ik dan ’s ochtends mijn bed uit op een kabbalistische manier, of hoe eet ik mijn ontbijt?

“Ha ha ha… De kabbalistische manier om op te staan is: alsof het huis in brand staat! Met opwinding, klaar om de uitdagingen van de dag tegemoet te treden en iets neer te zetten. Als ik alsmaar de sluimerknop blijf indrukken, dat word ik er vandaag vast wel door iemand ingesluimerd… Want je creëert een bepaalde energie. Voor de meeste mensen is spiritualiteit niet tastbaar. Misschien denk je dat je spiritueel bent als je uren mediteert of met engelen praat of helderziend bent. Maar volgens de kabbala zijn helderziendheid, het Zesde Zintuig, visioenen, voorspellende dromen allemaal geweldig – maar het zijn wel geschenken. Je wordt er niet spiritueel van.
De definitie van een spiritueel persoon is… Neem een stuk zwarte kool; dat is niks. Laat er duizenden en nog eens duizenden tonnen aan druk op rusten, en het wordt een diamant.”

Dus we hebben druk nodig? Maar het duurt lang voordat een diamant zicht vormt.

“Het hele idee van tijd is gerelateerd aan het verlangen van de persoon. Er zijn mensen die alles wat ze bezitten verliezen, en binnen een paar maanden doen ze dingen waarvan ze nooit gedroomd hadden ze te kunnen doen. Het schijnt dat een moeder gemakkelijk een koelkast kan optillen als het nodig is om haar kind te redden. Dus we onderschatten onszelf en trouwens, het hele idee van tijd is een illusie, dat is bewezen. Als iemand helder is in zijn intenties en hij heeft het juiste gereedschap, dan kan hij zo op een golf springen en succes hebben. Dan is alles is mogelijk.”

Wat zegt de kabbala over menselijke waardigheid?

“Dat het de sleutel is tot het oplossen van al onze problemen. Als je iemand neerhaalt, kan die persoon nooit meer een voertuig worden of een kanaal voor iets hogers. Niemand van ons moet de politieagent van God zijn. Als ik meer heb dan een ander, betekent dat alleen maar dat ik geacht word te delen, niet om op te scheppen.”

En het rijke Westen zou zijn overvloed moeten delen?

“Absoluut. En niet alleen de fysieke dingen, maar ook tijd, talenten, persoonlijke giften. De hele mensheid zal het alleen redden als we ons verzamelen.”

Hoe verenigt de kabbala verschillende geloven?

“Voor elke religie is een bepaalde reden. Het lijkt op verschillende talen, maar uiteindelijk zijn we allen menselijk. We moeten elkaar helpen. Neem de zon: hoe je die ook noemt, je hebt het recht ervan te genieten. Zoiets doet de schepper ook. We zijn allemaal bedoeld om wonderen te verrichten, of je dat nou God noemt of licht of energie of wat dan ook. Als je de consequenties daarvan begrijpt, zie je dat het niet om afscheiding gaat, maar juist om eenheid. Hindoes, moslims, allen zijn welkom want het is een menselijke religie. Uiteindelijk is de essentie van onszelf ver voorbij elke religie; die gaat veel dieper. Kabbalisten kijken naar het zieleniveau. Een ziel heeft geen godsdienst. Je kunt dus hindoe zijn, of moslim of wat dan ook, en de kabbala bestuderen.
Toen ik voor het eerst de kabbala bestudeerde, was ik gefascineerd door het idee dat je je eigen bestemming kunt ontwerpen. Wat wil je nog meer? Ik ben er nooit meer mee gestopt. Voor mij is het een manier van leven. Ik voed mijn kinderen er ook in op. En mijn man is ook kabbala-leraar.”

Wat is uw favoriete kabbalistische ritueel?

“Ik houd niet van het woord ritueel, maar ik ben dol op Nieuwe Maan. Volgens de kabbalisten is de eerste dag van de maan-maand een dag waarin de hele kosmos wagenwijd open staat en je dus echt de film kunt ontwerpen die je de rest van die maand zult beleven. Je ziet dan hoe je leven eruit zal zien, het script. De kabbalistische manier is om samen te komen en we geven een lezing over het bijbehorende sterrenteken, want elke tijd is weer anders. Hoe meer je ervan af weet, hoe meer je zult bereiken. Dus we keren naar binnen en mediteren erop. Dit is de gelegenheid om je volgende maand te beïnvloeden, om de beheersing erover te hebben, door te begrijpen: wat staat me te wachten, en wat kan ik ermee doen. Dan ben je geen slachtoffer meer van iets wat er gebeurt, maar je bent de initiatiefnemer, de oorzaak.”

Voor meer informatie over Kabbala in Nederland: www.kabbalahcentrum.nl.

De vijf principes van kabbala volgens Rav en Karen Berg:

1. Delen is het doel van het leven en de enige manier om echte vervulling te krijgen. Als mensen delen, verbinden ze zich met de bron van energie die kabbala het Licht noemt – de oneindige bron van goedheid, de goddelijke kracht, de schepper. Door te delen kun je ego overwinnen, de kracht van de negativiteit.
2. Bewustzijn en balans van het ego: het ego is een innerlijke stem die mensen aanspoort om egoïstisch te zijn, bekrompen, beperkt, verslaafd, kwetsend, onverantwoordelijk, negatief, boos en haatdragend. Het ego is de belangrijkste bron van problemen, omdat het ons doet geloven dat anderen van ons gescheiden zijn. Het is het tegenovergestelde van delen en van nederigheid. Het ego heeft ook een positieve kant, want het motiveert ons om in actie te komen. Het is aan elk individu om te kiezen of ze voor zichzelf handelen of ook in het belang van anderen. Het is belangrijk om je bewust te zijn van je ego en om positief en negatief in evenwicht te brengen.
3. Er bestaan spirituele wetten in het universum die onze levens bepalen. Een ervan is de wet van oorzaak en gevolg: wat je uitzendt krijg je terug, of wat je zaait, zul je oogsten.
4. We zijn allen Een: elk mens heeft binnenin een vonk van de schepper die ons allen verbindt in een groot geheel. Dit begrip vertelt ons dat we alle mensen altijd met waardigheid moeten behandelen, onder alle omstandigheden. Individueel is iedereen verantwoordelijk voor oorlog en armoede in alle delen van de wereld; en geen mens kan waarlijke en duurzame vervulling vinden, zolang anderen nog lijden.
5. Onze comfortzone verlaten kan wonderen verrichten: als je het lastig krijgt omdat je anderen helpt, dan krijg je toegang tot een spirituele dimensie die uiteindelijk licht en positiviteit in je leven brengt.

(Overgenomen van de website van The Kabbalah Centre, kabbalah.com).

U kunt gratis verder lezen

Klik deze melding weg via het kruisje. Maar goede artikelen schrijven kost geld. Steun daarom onze schrijvers en word al vanaf € 5 per maand Vriend/in van Nieuw Wij.

Ik lees eerst het artikel verder.
Lisette profiel

Lisette Thooft

Journalist

Lisette Thooft (1953) studeerde Engels met antropologie als bijvak maar rolde de journalistiek in en schreef jarenlang voor spirituele …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.