Salafisme, utopische idealen in een weerbarstige praktijk is door islamkenners Martijn de Koning, Joas Wagemakers en Carmen Becker geschreven voor een breder, redelijk geïnformeerd publiek. “Moslims en niet-moslims, beleidsmakers, journalisten en politici kunnen hun vragen over de stroming in ieder geval voor een groot deel beantwoorden aan de hand van het boek”, zegt De Koning die zowel aan de Radboud Universiteit van Nijmegen als aan de Universiteit van Amsterdam verbonden is.
“Sinds de jaren tachtig is het salafisme al in opkomst in Nederland”, vertelt hij. “Toen ik me er in de beginperiode in verdiepte, kraaide er geen haan naar. Pas toen Mohammed Bouyeri Theo van Gogh vermoordde werd het in Nederland echt actueel. Hij bezocht de El-Tawheed en de As Soennah moskee en begaf zich daarmee in salafistische kringen.”
‘De term ‘salafisme’ is daarbij steeds meer verbonden geraakt met geweld, terreur en dreiging’, staat er in het boek. Maar is de stroming echt zo gevaarlijk? “Men probeert niet om de samenleving te ontwrichten of om de shari’a te implementeren”, antwoordt de onderzoeker. “Salafisten willen zich wel afzonderen van de maatschappij en een eigen niche creëren”, gaat hij verder. “Ze zijn fundamentalistisch, maar in principe niet extremistisch in de zin dat het aannemelijk is dat ze in Nederland geweld toe zullen passen.”
Toch heerst bij de overheid het geloof dat het ‘vijf voor twaalf’ is, weet De Koning. “Laatst trok iemand me nog benauwd aan mijn jasje om zijn zorg uit te spreken. De overheid is ervan overtuigd dat er een aanslag zal komen.” Volgens De Koning zal het zo’n vaart niet lopen. “In mijn ogen creëert de overheid haar eigen vijand. Ze neemt maatregelen om risico’s te vermijden en de dreiging weg te nemen. Maar daarmee isoleert ze een groep die zich toch al af wil zonderen en zorgt de overheid ervoor dat de salafisten zich bedreigd voelen.”
Als je aan de wetenschapper vraagt waar salafisme over gaat dan zijn er volgens hem vier mogelijke ingangen voor een antwoord: “Je hebt het perspectief van de overheid”, begint hij te vertellen, “waarbij de nadruk gelegd wordt op de bedreiging van veiligheid en cohesie in de maatschappij. De kijk op salafisme vanuit de salafistische netwerken draait om manieren waarop de samenleving geïslamiseerd kan worden. Vanuit de individuele gelovige bekeken, gaat salafisme over de vraag hoe je een zo vroom mogelijke moslim kunt worden en afscheid kan nemen van het leven vóórdat je salafist werd. Als wetenschappers beschouwen we het salafisme als een islamitische trend.”
De belangrijkste dogma’s binnen het salafisme zijn volgens De Koning tawhid, het geloof in één volstrekt unieke god en het kernbegrip al-wala wa-l-bara. “Dit laatste houdt in dat salafisten loyaal dienen te zijn aan God, de islam en aan moslims, maar aan de andere kant afstand moeten nemen van alles wat in strijd is met God en de ware islam”, legt hij uit. “Samenvattend kun je zeggen dat ze een grote liefde voor God hebben en een sterke haat tegen ongeloof.”
Dit maakt de salafisten uitermate separatistisch. “Het zorgt er ook voor dat er een spanning ontstaat binnen het salafisme”, zegt hij. “De ouders van de meeste bekeerlingen worden in de regel geen salafist. De salafistische kinderen zouden zich moeten afkeren van hun ouders, terwijl het geloof ook respect voor diezelfde ouders predikt.”

De Koning kent een gezin met drie dochters die allen op een verschillende manier hun geloof belijden. Twee dochters houden zich met het salafisme bezig, maar beiden op een andere manier. “De ouders leggen binnen de islam meer de nadruk op de familiebanden en de derde dochter is moslima maar geen salafist”, vertelt hij. “Het leidt tot felle discussies binnen het gezin. Desondanks is er geen sprake van dat ze elk hun eigen weg zouden gaan, of dat de meest fundamentalistische dochter haar ouders zou verketteren.”
Zoals altijd, vindt het geloof ook in deze spagaat uitwegen: “Je kunt het omzeilen door het ongeloof te haten, maar de ongelovige niet”, legt De Koning uit. “Bovendien is het verdienstelijk om beproevingen te doorstaan. Wonen in het Westen en de omgang met ongelovigen maken in die zin deel uit van de beproeving waardoor je punten verdient voor het hiernamaals.” Daarnaast is da’wa, het bekeren van ongelovigen, een belangrijk onderdeel van het salafisme. “Iedere ongelovige is een potentiële gelovige”, meent de wetenschapper. “Maar om te kunnen bekeren moet je anderen ontmoeten of zelfs met de ander samenleven.”
Hoe makkelijk is het eigenlijk om als bekeerling in het salafistische netwerk te rollen? “Vrij gemakkelijk”, zegt De Koning stellig. Volgens hem is de stroming bijzonder open en toegankelijk: “Je kunt met al je vragen bij ze terecht, bovendien hebben de salafisten het goed voor elkaar: ze bieden overal cursussen aan, zijn sterk vertegenwoordigd binnen de Nederlandse taal en actief binnen chatrooms.” Ongemerkt in een salafistische omgeving terechtkomen is er volgens hem echter niet meer bij: “Misschien dat je je jaren geleden, toen ze niet zo bekend waren, per ongeluk bij ze aan kon sluiten. Maar tegenwoordig lijkt me dat niet meer aan de orde.”
Afgezien van het gemak waarmee je toegang kunt krijgen tot het salafisme, vormen juist de hoge eisen die aan je nieuwe geloof worden gesteld, een trekpleister. ‘De persoonlijke strijd met de nadruk op het overwinnen van spanningen en verleidingen die mensen van het rechte pad afbrengen, maakt het salafisme veeleisend maar ook waardevol voor mensen, geeft hen een gevoel van verbondenheid en het idee met iets goeds bezig te zijn’, laat het boek lezen.
Salafisten zijn uitermate vrome moslims, alhoewel ze vanuit de rest van de islamitische gemeenschap wel eens het verwijt krijgen zich vooral met uiterlijk vertoon bezig te houden, meent De Koning: “Het is waar dat ze grote nadruk leggen op het dragen van sluiers en goed gedrag. Maar de spirituele component is er wel degelijk en die is ook heel belangrijk.”
Het boek Salafisme gaat niet alleen in op de oorsprong en de leer van de islamitische stroming in Nederland. Ook de dieperliggende wortels worden erin uitgegraven en de plaats van het salafisme in Europa wordt verkend. Volgens De Koning is het vooral van belang om als overheid te proberen te voorkomen mee te werken aan een breuk tussen salafisten en de maatschappij. “In salafistische kringen voelt men zich behoorlijk bedreigd”, zegt hij. “In eerste instantie dacht ik dat het om een enkeling ging. Maar toen Wilders zijn politieke overwinningen behaalde een paar jaar geleden, vroegen steeds meer mensen aan me of het tijd werd de koffers te pakken. ‘Wie beschermt ons?’, was de vraag die telkens opnieuw en heel serieus gesteld werd.”
Hoewel salafisten zich op dat soort momenten misschien afvragen of het niet beter is de biezen te pakken en hun heil buiten Nederland te zoeken, zal de stroming zelf niet verdwijnen. De Koning: “We moeten een goede manier zien te vinden om samen te leven, want het salafisme gaat niet weg.”
Voor de boekgegevens en een inkijkexemplaar: klik hier.
Salafisme: primitief, onderdrukkend en gewelddadig
Martijn De Koning ; salafistenknuffelaar die onder het genot van een drankje een dansje deed op het theo van Gogh is dood jubileumfeestje van diezelfde groep.
De Islam is in principe sowieso een intolerante religie, onsociaal (want niet rekening houdend met sociale tendensen/ontwikkelingen), ondemocratisch en vrouwonvriendelijk (licht uitgedrukt). Een gematigde Islam bestaat in wezen niet, wel bestaan er (gelukkig) vele gematigd levende moslims. Maar die zijn feitelijk allen fout bezig en dus strafbaar.
De Islam zou aangepast moeten worden naar de normen van deze tijd, maar omdat een wereldorde ontbreekt zal het nog lang duren voordat dit zal gebeuren.
Volgens ISIS is naar het Westen vluchten vanuit de oorlogsbebieden waar ISIS actief is een “doodzonde”.
“Mensen die wegvluchten uit Syrië en Libië begaan een gevaarlijke doodzonde. Dat staat in Dabiq, het Engelstalige magazine van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) dat woensdag is gepubliceerd. “Ze zetten het leven en de ziel op het spel van degenen die ze in de geest van de sharia zouden moeten opvoeden – hun kinderen. Ze offeren hen op tijdens de gevaarlijke reis naar de landen van de oorlogszuchtige kruisvaarders met hun atheïstische en immorele wetten”, zo staat te lezen in het IS-magazine.”
Tsja … volgens dat stelletje halsafsnijders zijn wij de “oorlogszuchtige kruisvaarders” en met “atheistische en immorele wetten” nog wel.
En mensen die zichzelf, hun kinderen en andere familie liever niet uitgeleverd zijn aan middeleeuws barbarisme zitten theologisch gezien natuurlijk fout. ISIS heeft mankracht nodig, en door te vluchten verzaken ze hun plicht om die te leveren (in de vorm van hun kinderen).
Het feit dat ISIS aanhangers aan hun islamitische geloofsovertuiging het recht denken te kunnen ontlenen om terreur te zaaien, bloedbaden aan te richten, slaven te houden, homo’s van gebouwen af te donderen, gevangenen de hals af te snijden, levend te verbranden, of in een kooi te verdrinken doen natuurlijk even niet terzake.
Dat salafisme is wel fascinerend natuurlijk. Moeten we wel genuancerd benaderen. Voorzichtig tegemoet treden opdat we hun geloofsovertuiging respecteren. En vooral … aanhangers van een fundamentalistische stroming binnen de Islam die de voor gruweldaden benodigde intolerantie aanlevert vooral niet verketteren. En ook niet gaan denken dat het bijvoorbeeld een veiligheidsrisico zou kunnen vormen waardoor bijvoorbeeld sergeants uit het Nederlandse leger zouden kunnen deserteren naar ISIS. Het idee!
Goed dat zo’n boek er is. Het zou ons ons voor enrstige denkfouten en overreactie kunnen behoeden.
Er bestaat geen radicale of gematigde religie. Het ligt altijd aan de mensen die het geloven. Het christendom was vroeger ook heel intolerant en heeft 2000 jaar de Europese volkeren dom gehouden. Nog steeds wordt de Bijbel gebruikt om homoseksuelen geen vrijheid te geven en gaan Ugandese christenen graag op homo-jacht in het Afrikaanse land. De islam is een totalitaire religie, het vereist de totale overgave aan een niet-bestaande god. Christenen daarin tegen hebben veel dogma’s van de Bijbel opzij gezet. Moslim doen dat nog niet!
Godsdienst is principaal een genetische bescherming van een groep. Het zorgt ervoor dat het lastig is om als buitenstaander en andersdenkende te integreren in de groep. Groepen die krampachtig zichzelf extreem beschermen kunnen door andere groepen worden geïsoleerd. Indien deze andere groepen in de meerderheid zijn is dit gerechtvaardigt , immers ook groepen moeten met andere groepen samenleven. De beste oplossing is om extremen groepen uit te sluiten en zich tegen zichzelf (extremisme) en tegen andere groepen te beschermen. Uitsluiting betekent hier; totale groepsverbod. Mijn inziens is Salafisme een te geïsoleerde groep, die t.o.v. andere groepen te ver verwijderd zijn van tolerantie, samenwerking en samen leven. Onderlinge cohesie van groepen is zeer gewenst voor het succes van een samenleving.
Eigenlijk niet zo geboeid met wat Dhr M de Koning doet en vind, lees liever werk van echte kenners zoals H El-Madkhouri.
Met Salafisme gauw klaar, heb op TV West Haagse Imam horen zeggen dat 9-jarige meisjes per contract kunnen worden uitgehuwelijkt, geen seks hoor zegt de toverkol, maar dus wel op haar 9e over haar beslissen terwijl zij nog van niks weet. En een contract, weten we allemaal MOET worden nagekomen!!
Helaas moet ik zeggen dat ik Martijn de Koning een zeer vreemd figuur vind dat in alle hoeken en gaten argumenten zoekt om landgenoten die geen moslims zijn in een kwaad daglicht te plaatsen, bijna op een ziekelijke manier je eigen nest bevuilen, welke ROL, dat is wel duidelijk, hij voor zichzelf ziet is onduidelijk.
Nee, lees liever deskundigen met een evenwichtige agenda.
Vr groet
Judith Taat
Sorry meneer De Koning, u snapt helemaal geen hout van het Salafisme noch van de Islam. Ik verdenk u er zelfs van veel oliegeld te hebben ontvangen van achterlijke staten als Saoedie Arabië en Qatar. Het Salafisme heeft een uitgesproken lijn: alles wat niet van ons is (dus Salafistisch is), moet of doodgemaakt worden, of zich zo snel mogelijk bekeren tot het Salafisme of als slaaf werken in dienst van het Salafisme. Verder kwalificeert u het Salafisme als een niche binnen de Islam. Dit is pertinent onjuist. Als je de Koran versen en de overleveringen van de Profeet Mohammed vergelijkt met het gedachtengoed van de Salafisten, kan met recht geconcludeerd worden dat het Salafisme in de verste verte niets met de Islam te maken heeft. Ook de beginjaren van de Islam hebben niets te maken met de ziekelijke principes van het Salafisme. Verder stelt u dat Salafisten de gang naar Syrië van jihad strijders afkeurt. Dit staat volledig haaks op de ontelbare Salafisten die onderdeel uitmaken van groepen als IS, Al-Nusra, Al-Qaida, Ahraar el Shaam en andere terroristische groeperingen die actief zijn in Syrië en Irak. U zegt ook dat Salafisten zichzelf bedreigd voelen. Dit is de omgekeerde wereld. Het zijn juist de Salafisten die overal in de wereld bomaanslagen plegen. Het zijn juist de Salafisten die onder de noemers van IS en andere terreurorganisaties in landen als Syrië, Libië, Irak, Nigeria dood en verderf zaaien. Ik snap werkelijk niet dat u zo positief bent over een stroming die eigenlijk alles wil kapotmaken in onze wereld. Belangrijke verworvenheden waar we eeuwen voor hebben gevochten (democratie, vrijheid, mensenrechten) kwalificeren Salafisten als abject. Ik hoop van harte dat u niet een keer in aanraking komt met een Salafist.
update:
http://www.elsevier.nl/buitenland/achtergrond/2016/12/salafismeineuropa-416893/