Waarom een Schillebeeckx-kaartenactie? 

“Vorig jaar hebben we een serie kaarten met uitspraken van de Deense filosoof Kierkegaard gemaakt. Dat was als een aardigheidje begonnen, voor een lezing die wij in het kader van het herdenkingsjaar 200 jaar Kierkegaard in Assen organiseerden. Mijn zoon Tijmen heeft gevoel voor grafische ontwerpen en mijn andere zoon Fabian weet wel wat van marketing. Zo ontstond het idee om onze talenten te combineren.
De ‘kierkekaarten’ leverden zoveel positieve reacties op, dat het ons stimuleerde om verder te gaan. Kennelijk is er behoefte aan originele kaarten, met spreuken die tot nadenken uitnodigen of die een meer dan oppervlakkige boodschap overbrengen.
Vanwege het 100e geboortejaar van Edward Schillebeeckx in 2014 kwam ik op het idee om op zoek te gaan naar aansprekende citaten van deze theoloog, voor een nieuwe serie.”

Dominees hebben het erg druk, wordt gezegd. U had tijd over?

“Dit is een project dat ik in mijn vrije tijd doe. Overigens kost het niet zoveel tijd, dat mijn eigen predikantswerk erdoor in het gedrang zou komen. Het is vooral een aardigheid, ook om dit met je zoons te doen. Als je eenmaal op zo’n spoor zit, word je creatief in het bedenken van nieuwe mogelijkheden, heb ik gemerkt. Ik vind het belangrijk om dichtbij mezelf te blijven. We geven daarom alleen maar kaarten uit met citaten die me zelf aanspreken.”

Wat vindt u de meest inspirerende uitspraak of idee van Schillebeeckx?

“Als theoloog heb ik me altijd al door de benadering van Schillebeeckx aangesproken gevoeld. Ik kan me nog goed herinneren welke indruk zijn boek Mensen als verhaal van God op mij maakte. Alleen al die titel! Dat is dan ook één van de uitspraken geworden die we hebben gebruikt.
Voor mij betekent Schillebeeckx theologiseren vanuit de praktijk van menselijke ervaringen. Dat klinkt voor de hand liggend, maar – zeker in mijn protestantse traditie – wordt vaak ingezet bij de andere kant, de Bijbel of de openbaring. Schillebeeckx laat zien dat ervaring en openbaring onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.
Een mooie uitspraak van hem vind ik verder: ‘God is te groot voor één religie’. Ook die zit dus in de serie.”

beeckxWat kosten de kaarten? En: wat als ik er meteen 20 of 30 wil kopen?

“Er zijn acht kaarten gemaakt. Er is een set van vier grafische kaarten, met ieder een uniek en op de spreuk afgestemd ontwerp van Tijmen, en een set vier kaarten met een passende fotografische achtergrond. De prijs voor een set van vier kaarten is 5,95 inclusief verzendkosten. De beide sets kosten 9,95 (inclusief porto). Ze kunnen eenvoudig besteld en betaald worden via onze website www.kierkekaart.nl. Als mensen grote aantallen af willen nemen, kunnen ze contact opnemen voor een kortingsprijs.”

Wat gebeurt er met de opbrengst van de verkoop? Wordt hiermee een extra vakantie betaald?

“We doen dit niet om er rijk van te worden, want dan kun je beter iets anders verzinnen. Het is begonnen als een aardigheidje en dat moet het ook blijven. We zijn blij als we uit de kosten zijn, en als er iets overschiet voor een nieuw project. Voor dit project hebben we samenwerking gezocht met de Stichting Edward Schillebeeckx, die zich beijvert om het gedachtegoed van Schillebeeckx te bewaren en te propageren. Met deze uitgave dragen wij daar op onze manier aan bij. Daarnaast is 20% van de verkoopprijs voor de stichting bestemd.”

Wanneer is de actie een succes?

“De actie is een succes als we eind van dit jaar een mooi bedrag aan de stichting kunnen overhandigen en als wij zelf uit de kosten zijn. Maar vooral, als opnieuw blijkt dat er behoefte is aan onze producten. Het zijn kaarten die je nergens anders vindt. Uniek om te hebben of om te versturen.”

Kunnen we volgend jaar een nieuwe actie uit Assen verwachten?

“Eerst maar eens afwachten hoe dit project verloopt, maar zoals gezegd: het maakt je wel creatief. Stiekem heb ik al eens gedacht aan een serie citaten van Shakespeare (2016 is zijn 400ste sterfjaar) maar ook al aan 500 jaar Reformatie in 2017. Wie weet…”

Greco Idema

Greco Idema

Eigenaar Bureau Intermonde

Greco Idema is eigenaar van Bureau Intermonde, een interreligieus advies- en organisatiebureau. De afgelopen jaren ontwikkelde hij (soms …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.