Kun je iets meer vertellen over Stichting Art of Living?
“Stichting Art of Living is een educatieve humanitaire organisatie zonder winstoogmerk en aanwezig in 152 landen. Het heeft een adviesorgaan in de VN en is een van de grootste vrijwilligersorganisaties ter wereld. Zowel de educatieve als de humanitaire programma’s worden aangestuurd door Sri Sri Ravi Shankar’s filosofie van vrede: ‘Als we geen stressvrije geest en geweldloze samenleving hebben, kunnen we geen wereldvrede bereiken’. Om mensen individueel van stress af te helpen en innerlijke vrede te laten ervaren, worden er verschillende cursussen gegeven voor jong en oud: onder andere het Happiness-programma met de beroemde S.K.Y.-ademhaling, meditatie en yoga. De gelden verkregen uit de cursussen gaan naar de vele humanitaire projecten, o.a. conflictbeheersing, rampenbestrijding, plattelandsontwikkeling, duurzaamheid en milieu.”
Wat betekent Sri Sri Ravi Shankar voor jou persoonlijk?
“Hij is voor mij een wijze gids die richting geeft aan het ‘leven’ in de ruimste zin van het woord. Ik krijg een bredere visie op alles om me heen, je ziet overeenkomsten en verbindingen. De vraag of een ander zoveel anders is dan jij, valt weg. Geboren in een Brabants katholiek gezin met veel priesterooms en missionarissen in de familie, had ik al jong de vraag aan hen, als ze weer kwamen logeren na een periode in bijvoorbeeld Afrika: wie heeft jullie uitgenodigd om daar te komen? En waarom moeten ze geloven wat wij zeggen, ze geloven zelf toch ook al? Als kind had ik al ideeën over dat er een plaats, kerk was waar alle geloven samen waren en iedereen welkom is. Je kunt je voorstellen dat mijn ontmoeting met Art of Living een bron van herkenning was.”
Wat is het grootste misverstand over Sri Sri Ravi Shankar?
“In het westen hebben mensen een vooroordeel gevormd door ervaringen in het verleden over mensen met baard, wit kleed en spiritualiteit. De aanname dat het een sekte is, is dan al snel gemaakt. Grappig genoeg is het kenmerk van een sekte juist dat alles besloten is en dat je een richting krijgt waarnaar je moet handelen en waar je in moet geloven. Art of Living vind je in alle lagen van de bevolking en in alle culturen en religies. Sri Sri Ravi Shankar’s uitnodiging aan iedereen is: ‘Celebrate diversity: Deepen your rooths and broaden your vision, belong to the world as the world belongs to you’. Sri Sri Ravi Shankar doet een appel op de menselijke waarden, de spirit, die ons allen verbindt, en niet op de verschijningsvorm. Hij spreekt de kern van alle religies aan en eert de tradities van alle godsdiensten en culturen. Art of Living is een organisatie waar alles mogelijk is. Zie het als een oceaan, je kunt erover heen staren, pootje baden, zwemmen, surfen, diepzee duiken enzovoorts.”
Binnenkort komt Sri Sri Ravi Shankar naar Nederland. Waarom eigenlijk?
“Hij is hier ter voorbereiding van het World Culture Festival waar de 35 jaar van onafgebroken dienstbaarheid aan de mensheid om wereldvrede te bereiken van Art of Living groots wordt gevierd met het World Culture Festival in New Delhi, India met het Art of Living thema: ‘One World Family.’ Het wordt een wereld evenement waarbij 3,5 miljoen mensen uit meer dan 150 landen worden verwacht en waar naast 1000 religieuze leiders ook politici, zakenlieden en pers aanwezig zullen zijn. President Modi opent het festival. Juist in deze tijd waarin dramatische issues spelen en zoveel mensen op de vlucht zijn voor geweld en onverdraagzaamheid, is het tijd om de enorme verscheidenheid aan culturen enerzijds en de gemeenschappelijke menselijke waarden anderzijds met zoveel mogelijk mensen te vieren.”
Op 14 november geeft hij een public talk in de Beurs van Berlage met als onderwerp ‘Wereldvrede door Innerlijke Vrede’. Is iedereen die aanwezig wil zijn welkom of…?
“Het is een warme invitatie aan iedereen! Een ontmoeting met hem geeft je enorm veel lichtheid, energie en het gevoel dat je er helemaal mag zijn, van volledige acceptatie. Het onderwerp is zeer actueel en geeft diepte aan het gezegde: ‘Wil je de wereld veranderen? Begin dan bij jezelf.’ Hoeveel vrede heb je in je hoofd en hoeveel straalt af op je omgeving? Er is mogelijkheid om vragen te stellen. Zoals hij altijd zegt: ‘Kennis moet naar buiten getrokken worden’, vandaar de aanmoediging aan de mensen om vragen te stellen.”
Wat is, denk je, zijn belangrijkste boodschap voor Nederlanders?
“Dat we een geweldig volk zijn met een groot hart. Dat de hele wereld ons toebehoort en wij de wereld toebehoren. Dat we geboren zijn om een bijdrage te leveren aan de maatschappij. Dat er heel effectieve manieren zijn om rust te vinden en tot jezelf te komen om te ervaren dat je liefde bent en je die niet hoeft te zoeken in de buitenwereld. Het is een prachtige uitnodiging om jezelf te ervaren en te ontdekken waartoe we zijn geboren hier op aarde’. Dat je de vraag ‘Wie ben ik?’ kunt koesteren en dat je er niet zo snel een antwoord op hoeft te hebben. Dat we de uitdagingen in het leven met z’n allen goed aankunnen en dat we deel zijn van één grote wereld familie die heel goed de verscheidenheid kan vieren en eerbiedigen zonder je eigenheid/identiteit te verliezen.”
Voor meer informatie over de public talk in Amsterdam: klik hier.