Kun je iets over jezelf vertellen?
“Ik ben een 23-jarige Rotterdamse. Dit jaar ben ik voorzitter van de Jonge Democraten, de politieke jongerenorganisatie die verbonden is met D66. Daarnaast studeer ik politicologie. Ik hoop mijn studie na dit jaar weer te kunnen hervatten. Ik ben niet gelovig, maar ik geloof wel in de principes van vrijheid en rechtvaardigheid, die staan voor mij centraal.”
Waarom zijn die principes zo belangrijk voor jou?
“Ik geloof dat een samenleving pas echt tot bloei kan komen wanneer mensen de vrijheid krijgen om hun leven naar eigen inzicht vorm te geven. Tegelijkertijd moet je aan anderen de vrijheid geven hetzelfde te doen. Om dat te kunnen bereiken moet iedereen, ongeacht afkomst, geslacht, geloof of geaardheid dezelfde kansen krijgen.”
Wat is polyamorie precies? En: is het niet gewoon een excuus voor vreemdgaan?
“Wanneer je een polyamoureuze relatie hebt, heb je meer dan één partner. Je kunt dan bijvoorbeeld een relatie met zijn drieën hebben. Binnen die relatie is er dan dus geen sprake van ‘vreemdgaan’, want het is immers een relatievorm waar je samen voor kiest. Mocht je dat niet willen, of jaloers zijn, dan ga je zo’n relatie ook niet aan.”
Één partner waar je de rest van je leven trouw aan bent, is voor een groeiend aantal mensen blijkbaar niet (meer) voldoende. Kun je dat verklaren?
“Één partner waar je heel je leven trouw aan bent, zie ik eerder als een opgelegde norm dan dat het een vrije keuze is. Het gaat er dus ook niet om of iets ‘voldoende’ is of niet. Wel neemt de roep om keuzevrijheid toe. Een man en een vrouw die trouwen en hun leven lang bij elkaar blijven, was lang de norm, maar ik stel vast dat die norm achterhaald is en vervaagt. Mensen gaan meerdere (langere) relaties aan in hun leven en ook is homoseksualiteit meer geaccepteerd dan vroeger. Er zijn personen die een ander soort relaties dan de norm prefereren. Ook zij moeten de vrijheid krijgen om gelijkwaardig hun leven te kunnen leiden. Kijk naar de belemmeringen die er nog steeds zijn bij bijvoorbeeld polygamie, maar ook bij mensen die bewust kiezen voor meerouderschap.”
Heeft het verdwijnen van religie hier ook mee te maken?
“Ik heb het idee dat de norm van heel je leven trouw blijven aan één partner van het andere geslacht sterker is onder sommige religieuze groepen, dus dat zou best kunnen.”
Heb je zelf ook een polyamoureuze relatie?
“Nee, ik heb één vriend. Wel heb ik een open relatie.”
Waarom wél een open relatie en geen polyamoreuze relatie?
“Laat ik het zo zeggen: ik heb een relationele vertrouwensband met één persoon, maar ik geloof dat je liefde en lust kunt scheiden.”
Tijdens het D66-partijcongres van 16 april was je woordvoerder voor een politieke motie voor de wettelijke erkenning van polygame huwelijken. Waarom moet die erkenning er komen?
“Polyamoureuze relaties zijn in opmars. Het komt vaker voor, met name onder jonge mensen die het ‘ideaal’ van één partner afwijzen. Dat maakt van het accepteren van polygame huwelijken een principiële discussie. Momenteel is het sluiten van een polygaam huwelijk in Nederland strafbaar. Wij vinden dat iedereen het recht heeft om zijn eigen leven in te richten. Als meerdere mensen uit vrije wil besluiten een relatie met elkaar aan te gaan, dan moet dat kunnen. Ook deze mensen verdienen de rechten die je verkrijgt bij het sluiten van een huwelijk, net als ieder ander.”
Zal erkenning van polygame huwelijken niet leiden tot veel spanningen en praktische problemen in de samenleving?
“Vrijheid staat hier voor mij centraal. Het is jouw keuze om met iemand te trouwen, dus daar moet de overheid zich niet teveel in mengen. Dat iemand de mogelijkheid krijgt om zijn eigen leven in te richten, op een eigen gekozen manier, staat voor mij voorop. Met de kanttekening dat die vrijheid stopt daar waar die van een ander begint. Natuurlijk kan dat spanningen veroorzaken, maar daar zie ik een taak voor eenieder weggelegd om zich in te leven in de ander en tolerant te zijn jegens elkaar.”
Hoe ziet jouw ideale samenleving in 2050 eruit, kijkend naar het thema polyamorie?
“Het gaat niet alleen om polyamorie of polygamie, maar het gaat om het wegnemen van de knelpunten in de huidige wettelijke regelingen van het personen-, familie-, erf- en schenkrecht. Leefvormen zijn gewijzigd en een huwelijk tussen man en vrouw is niet meer het uitgangspunt. Ik hoop dat we in 2050 een samenleving hebben waar iedereen zijn eigen leefvorm kan kiezen, zonder daarin belemmerd te worden.”
Wel heel vreemd dat ze polygamie bepleit. Vaak gaat het niet om 1 extra partner maar om vele extra partners met alle gevolgen van dien. Meerdere kinderen bij verschillende partners kan spanningen geven. En ruzie over de erfenis. En ga zo maar door.
Zelf hou ik het liever bij 1 partner waaraan je ook zeker ook trouw bent. Dat geeft meerwaarde naar elkaar.
binnen het Jodendom is rond het jaar 1000 afgeschaft dat een man meer vrouwen mag hebben. Lijkt me een grote sprong voorwaarts te zijn geweest binnen het patriarchale systeem. binnen de Islam is polygamie (in de practijk veelwijverij) nog steeds toegestaan. Binnen de Nederlandse wetgeving dus niet. Het lijkt me heel goed om die wetgeving te behouden. anders zet je de deur open voor het opnieuw verschijnen van veelwijverij bij groepen die dat niet voorstaan vanuit vrije keuze voor man en vrouw, maar alleen ten behoeve van patriarchale mannen.
Meerdere kinderen bij verschillende partners kan inderdaad spanningen geven. Vergeet niet dat dit nu ook gewoon in Nederland voorkomt. Denk bijvoorbeeld aan mensen die gescheiden zijn en vervolgens met een andere partner kinderen krijgen.
Ruzie over de erfenis? Ja, dat komt helaas (te)vaak voor. Echter, als je dit toestaat zou je ook het gehele ”erfenissysteem” moeten aanpassen. Dit zou dan zo aangepast moet worden dat het duidelijk is wie waar recht op heeft. Dit om die ruzies te voorkomen.
Ze constateert in mijn ogen terecht dat er steeds meer relaties voorkomen waarbij meer mensen dan twee betrokken zijn. De huidige regelgeving zorgt daar vooral voor obstakels. Niet alleen erfrecht, maar veel meer zaken hebben hier baat bij meer flexibiliteit om zaken goed geregeld te krijgen (hypotheken, wilsbeschikkingen etc.etc)
Ik heb wel een liberale oplossing voor het geval de kinderen moeilijk gaan doen over wie de erfenis van een ouder toekomt wanneer die ouder zo vrij is geweest om met meerdere partners kinderen te krijgen. Misschien kunnen we gewoon stellen dat dan het geld naar de staat gaat, erfenissen zijn sowieso niet liberaal, een voorsprong krijgen op anderen en dat mogelijk maken door de staat, bah! En misschien kunnen die kinderen dan ook gelijk ook bezit worden van de staat, want je kind voor jezelf willen houden, net als je organen bij je dood willen behouden is een kind ook niet je bezit, dat is echt onliberaal!
Rome viel uiteen omdat het wetssysteem zo complex werd dat niemand meer doorzag hoe het precies moest worden geïnterpreteerd, met dit soort wetgeving werken we daar weer naartoe. We gaan allemaal stuk, hoera!
Ik ben een voorstander van vrijheid, ook in polyamorie. Je komt in dit leven soms meerdere mensen tegen waarmee je je natuurlijk verbonden voelt. Die verbinding aan mogen gaan is prettig, en vaak ook langdurig. In het nonmonogaam georiënteerde leven moet je je eerst losmaken van een eerdere liefde. Dat is uiterst onprettig en onnatuurlijk.
Vreemd dat iedereen er hier van uitgaat dat een polyamoreuze relatie altijd bestaat uit een man die een relatie heeft met meerdere vrouwen. Blijkbaar zijn we toch nog steeds beperkt door de geldende maatschappelijke moraal. Vrouwen kunnen net zo goed relaties onderhouden met meerdere mannen, maar daar hoor ik hier niemand over.
Interesant stuk.
Dat is ook de reden dat ik een eigen site heb opgezet om deze vraag te beantwoorden.
Er zijn op dit moment nog niet echt veel site`s die specifiek voor deze doelgroep is.
En natuurlijk is het naast voor een open relatie ook voor vriendschap want dat vind ik het belangrijkste in een relatie in wat voor vorm dan ook
Ik zoek leden voor mijn site en het is gratis.
http://www.vrije-relatie.nl