Vera, kun je kort iets over jezelf vertellen?
“Ik ben Vera, 23 jaar oud en ik woon in Amsterdam. Een paar jaar geleden woonde ik nog aan de andere kant van Nederland, in Limburg! Daar ben ik opgegroeid. Op mijn 17de was ik klaar met het VWO, maar zoals veel jongeren van die leeftijd wist ik na mijn VWO niet zo goed wat ik wilde studeren. Ik ben met mijn ouders naar verschillende universiteiten en opleidingen gaan kijken, maar ik voelde me daar helemaal niet thuis.
Mijn docenten destijds verzochten mij vriendelijk (doch dwingend) om toch naar de universiteit te gaan, maar eigenwijs als ik ben ging ik me oriënteren op HBO-studies. Daar viel mijn oog op de verkorte opleiding Communicatie Management in Eindhoven, de gekste… Die duurde drie jaar in plaats van vier. Dat is mooi, dacht ik! Dan kan ik in ieder geval snel kennis maken met de praktijk en kan ik daarna altijd nog verder kijken wat ik wil studeren.”
Dat laatste is nooit gebeurd?
“Dat verliep inderdaad even anders. Ik heb me na mijn afstuderen ingeschreven als ZZP’er en heb sindsdien verschillende opdrachten gedaan, waaronder een groot project voor Rabobank Amsterdam, Amsterdam & Co. Daar groeide mijn maatschappelijke betrokkenheid en interesse voor sociaal ondernemerschap alleen maar meer.
Sinds dit jaar ben ik onder andere aan het werk voor Stichting 10,000 HOURS. Dat was echt liefde op het eerste gezicht. Deze stichting activeert jongeren voor vrijwilligerswerk op sociale thema’s, altijd in combinatie met muziek. Muziek is een van mijn grote passies, ik ga graag naar concerten en festivals en er gaat geen dag voorbij dat er geen muziek door mijn speakers klinkt.”
Muziek is een universele taal, zo geschikt om mensen bij elkaar te brengen die elkaar normaal gesproken niet zo snel ontmoeten.
Je bent nu bezig met het project Music Moves. Wat is dit voor een project?
“Music Moves is echt een van de tofste projecten waar ik aan mag werken. Het is een initiatief van Stichting 10,000 HOURS, de Hogeschool van Amsterdam, Deedmob en Breekjaar. Het doel van het project is om jongeren met kwetsbare mensen te verbinden door middel van muziek events.
Muziek is een universele taal, zo geschikt om mensen bij elkaar te brengen die elkaar normaal gesproken niet zo snel ontmoeten. Denk bijvoorbeeld aan een rollerskate disco met vluchtelingen, een DJ workshop voor kinderen met het Downsyndroom, karaoke bij de daklozenopvang. Je kan het echt zo gek niet bedenken!”
Wie gaan die muziek events organiseren?
“Die muziek events worden georganiseerd door social coaches, die wij opleiden door middel van een trainingsprogramma. Dat is helemaal gratis! Je leert daar skills zoals sociaal ondernemerschap, leiderschap, omgaan met kwetsbare mensen en eventorganisatie. De trainingen worden gegeven door professionals en we starten op 14 mei, dan is de grote Kick-off!”

Hoe ziet het trainingsprogramma er verder uit?
“Tijdens de 6 trainingen die na de Kick-off volgen gaan deze social coaches in groepjes met elkaar hun eigen muziek event bedenken én produceren. Uiteindelijk worden alle verschillende Music Moves events uitgevoerd op één dag; tijdens de intro-week van de Hogeschool van Amsterdam op 27 augustus. Op die dag komen er nog eens 600 studenten bij die meedoen met de events en zien hoe leuk het is iets voor een ander te doen.”
Jullie zijn dus op zoek naar social coaches. Wat zijn social coaches eigenlijk?
“Klopt! Social coaches zijn helden die samen met ons verschillende kwetsbare groepen en jongeren dichter bij elkaar gaan brengen. We weten dat het 8-delige traject best wel veel is, maar als social coach ben je samen met je groepje helemaal verantwoordelijk voor de uitvoering van je eigen muziek event. Uiteraard wel onder begeleiding van professionals, maar we hebben nou eenmaal echt het commitment van de coaches nodig. Niet te vergeten dat we Amsterdam natuurlijk helemaal op z’n kop gaan zetten tijdens die intro-week!”
Social coaches zijn helden die samen met ons verschillende kwetsbare groepen en jongeren dichter bij elkaar gaan brengen.
Wie zoeken jullie precies?
“Het programma is onderdeel van de Maatschappelijke Diensttijd voor Jongeren, daarom zoeken we mensen van 18-30 jaar. Verder is iedereen welkom! Of je nou studeert, werkt of in een tussenjaar zit. Van mbo tot wo, we zien het liefst een zo’n divers mogelijke groep.
Omdat de trainingen in Amsterdam plaatsvinden richten we ons ook op deze regio, maar als je niet in Amsterdam woont en het niet erg vindt om te reizen dan ben je uiteraard van harte welkom. Verder zijn onze social coaches in ieder geval maatschappelijk betrokken en vinden het leuk om iets met muziek te doen. Daar draait Music Moves om; mensen dichterbij elkaar brengen, door middel van muziek.”
Is er een vergoeding beschikbaar voor de coaches?
“De social coaches krijgen geen vergoeding, je moet het eigenlijk zien als een gratis training. Zoals meer mensen weleens cursussen volgen. Social coach worden is een andere manier van vrijwilligerswerk dan de meeste mensen kennen, je ontwikkelt skills en zet je eigen kennis en netwerk in om iets moois te creëren en bij te dragen aan een sociale missie.”
Wat zou je willen zeggen tegen mensen die dit interview lezen maar twijfelen of ze zich willen aanmelden als social coach?
“Niets is mooier dan jezelf in te zetten voor de maatschappij. Ik zou het iedereen aanraden en leuker nog: je kunt je samen met je vrienden opgeven. Super gezellig en je bent samen een ervaring rijker. Daarnaast ontvang je na afronding van de trainingen ook een Certificaat Social Coach, dat is fijn voor je CV.
Wat ook nog leuk is om te vertellen: we sluiten de Music Moves events op 27 augustus af met een knaller feest in de Tolhuistuin. Dat wil je natuurlijk niet missen. Check vooral even onze website www.music-moves.nl voor meer informatie en volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn voor alle updates.
We hebben nog een paar plekken beschikbaar, inschrijven kan tot 10 mei!”