Frank G. Bosman (1978) is een rooms-katholiek cultuurtheoloog, bekend om zijn spraakmakende mening over cultuur, theologie en geloof. Hij is een graag geziene gast op diverse radio- en televisieprogramma’s, maar ook in de kranten en op diverse internetsites. Op facebook heeft Frank bijna 1500 vrienden.

Zie je je facebook-vrienden ook als vrienden of…?

“Ik zie mijn facebook-vrienden voornamelijk als ‘relaties’ in de zakelijke sfeer, behalve als ik ze uit het ‘gewone leven’ ken en daar een band met ze heb.”

Hoe divers is je vriendengroep?

“Uiterst divers. Van rechts-extremistische schreeuwkatholieken via lieftalige atheïstische academiehindes tot algemeen beschaafde zweefmolenliteratuurlezers. De diversiteit onder mijn facebook-vrienden is veel groter dan die in mijn dagelijks leven.”

Ben je wel eens door mensen ontvriend of heb je wel eens mensen ontvriend?

“Of ik ooit ontvriend ben, weet ik niet. Ik check dat nooit. Ik heb zelf wel eens mensen ontvriend, of omdat ik de bedreigingen en vuilspijterij echt niet meer aankon, of omdat ik de zoveelste tirade van moslims-gaan-alle-christenen-DOODMAKEN intellectueel en emotioneel echt niet meer aankon. Niet persoonlijk bedoeld: ik vind je best aardig, maar ik hoef je mening gewoon even niet langer te aanschouwen.”

Wat doe je met de kritiek die er op facebook is op jou of jouw ideeën?

“Ik probeer er zo weinig mogelijk op te reageren. Als je op facebook zit en je hebt een semi-bekende status omdat je wel eens iets intelligents probeert te zeggen in de krant of op de televisie, dan voelen een heleboel mensen, het liefst mensen die jou niet persoonlijk kennen, de behoefte om eens lekker enorm graag commentaar op je te gaan leveren, commentaar van het allerergste soort. Dat is dus niet het commentaar dat uit tweelettergrepige scheldwoorden bestaat, maar van die commentaren die vooral tot uitdrukking willen brengen hoe bezorgd men wel is om de dwalingen die ik publiekelijk bega. Nu wil ik niet ontkennen dat ik ook wel eens dwaal, dwaallichtjes zijn mijn favoriete huisdieren, maar die pseudo-bezorgde kritiek voelt als een Samson in een VVD-kabinet: eerst leuk, maar uiteindelijk heb je er schoon genoeg van.”

Zijn er dankzij facebook nieuwe relaties/contacten/vriendschappen ontstaan?

“Via facebook ben ik inderdaad nieuwe mensen tegengekomen, voornamelijk journalisten en mede-academici, soms ook bijna vergeten familie. En soms levert dat mooie dingen op.”

Fatima Akchar (1983) is initiatiefnemer en eigenaar van het Rolmodellen Bureau. Op facebook heeft Fatima bijna 1100 vrienden.

Zie je je facebook-vrienden ook als vrienden of…?

“Ik zie mijn facebook-vrienden als facebook-vrienden, als een fijne support voor wat ik doe. Ik ken niet iedereen persoonlijk en toch voelt het met sommige vrienden goed aan. Een online vriendschap is wel anders dan een vriendschap in het echte leven.”

Hoe divers is je vriendengroep?

“Hoe druk je diversiteit uit? Mijn vriendengroep is divers in etnische achtergrond, sekse, seksuele voorkeur, geloofsovertuiging, politieke voorkeur, werk en andere interesses, Ja, dus heel divers.

Een diverse vriendengroep vind ik heel belangrijk maar dat heb ik altijd al gevonden. Het verrijkt je blik op de wereld en je medemens, wereldvisie, kennis, je kookkunsten en het draagt bij aan begrip voor elkaars anders-zijn. Daarmee dus je persoonlijke identiteit en omgang met mensen in onze samenleving.”

Ben je weleens door mensen ontvriend of heb je wel eens mensen ontvriend?

“Ik ben wel eens ontvriend en heb ook wel eens mensen ontvriend. Als zoiets gebeurt, heeft dat altijd voor de persoon een reden, zoals in het echte leven deze zaken ook zo lopen. Ook facebook-relaties komen soms tot hun einde. Soms merk je er maanden niets van tot je iemand opzoekt bijvoorbeeld.”

Wat doe je met de kritiek die er op facebook is op jou of jouw ideeën?

“Die kritiek mag er zijn, die laat ik dus staan. Ik reageer er op en/of anderen reageren hierop. Kritiek of positieve feedback kan je als mens verrijken en soms je blinde vlek laten zien. Of iemand moet het te bont maken, dan zou ik het verwijderen. Maar ik kan me niet herinneren dat dat ooit is gebeurd.”

Zijn er dankzij Facebook nieuwe relaties/contacten/vriendschappen ontstaan?

“Jazeker. Heel veel nieuwe zakelijke relaties en contacten ontstaan online voor mij. Zo heb ik jou, Greco, ook online leren kennen en daarna pas in real life ontmoet. Maar ook kunnen vriendschappen – zeker weten – vanuit online contact ontstaan. Ik beheer zelf ook een paar pagina’s en drie besloten groepen en daar zijn onderling mooie vriendschappen ontstaan.”

Greco Idema

Greco Idema

Eigenaar Bureau Intermonde

Greco Idema is eigenaar van Bureau Intermonde, een interreligieus advies- en organisatiebureau. De afgelopen jaren ontwikkelde hij (soms …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.