Ruwhel Emers (29) is artiest, presentator, geeft workshops en is goudeerlijk tegen mensen als hij vindt dat ze niet erg duurzaam bezig zijn. Deze combinatie maakte dat hij in 2020 een van de klimaatambassadeurs werd vanuit het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Dit jaar is hij ook klimaatburgemeester van Rotterdam.

Ruwhel werd geboren op Bonaire en verhuisde met zijn moeder naar Nederland toen hij drie was. Van jongs af aan heeft hij gemerkt dat het niet voor iedereen vanzelfsprekend is om met duurzaamheid bezig te zijn. “Rond de 13e van de maand begon mijn moeder zelf brood te bakken, omdat het geld opraakte. Als je van een uitkering leeft, is de kans klein dat je eraan denkt om duurder vlees te kopen omdat dat beter is voor de dieren. Je moet overleven.” Hij is nog steeds een vleeseter, geeft hij toe. Wel biologisch, en steeds minder, maar toch. Dit hield Ruwhel vooral tegen om te reageren op de oproep van klimaatambassadeur. “Als ze zouden weten dat ik vlees eet, zouden ze me daar vast uitlachen, dacht ik. Dat gebeurde gelukkig niet, en ik ben heel blij dat ik het toch gedaan heb.”

Klimaatambassadeur

Zijn ambities voor een project als klimaatambassadeur waren groot: waarom niet gelijk Bonaire, de plek waar hij is geboren, volzetten met zonnepanelen? Een eiland waar slechts 20.000 mensen wonen, net zo veel als in Weesp. “Als je met een goede investering genoeg zonnepanelen aanschaft, kun je het hele eiland van groene energie voorzien.” Hij had alleen geen tien miljoen liggen, grapt hij, dus is hij aan een project dichterbij huis begonnen.

Dat project werd een lesmethode voor scholieren die aan de hand van ritme en poëzie een rap over duurzaamheid maken. “De een praat over bosbranden in Brazilië, de ander over de plastic soep,” geeft Ruwhel als voorbeeld. “Een van mijn leerlingen zei geschrokken: ‘Er is een deel dat op water drijft, meester, even groot als Frankrijk!’ Dat wist ik zelf ook nog niet.”

Het project is onderdeel van het educatieplatform Stichting Levels. Met dit platform bezoekt Ruwhel samen met zijn collega’s Martijn Heemskerk en Ivan Jabuka allerlei scholen in Rotterdam. “We proberen met Levels mensen op alle niveaus iets tofs aan te bieden, van verhalen vertellen tot muziekcompetities. En daarbij ook hun zelfvertrouwen te laten groeien. Doordat ik zelf artiest ben weet ik wat beginnende artiesten nodig hebben om op een structurele manier te kunnen groeien, in hun zelfvertrouwen en in hun talenten.”

Entertainment en duurzaamheid

De Nieuwe Lichting presents Ruwhel in BIRD – [ niekhage ]
Ruwhel Emers Beeld door: Niek Hage

Muziek maken is voor de rapper een vorm van therapie, hij heeft inmiddels twee albums op zijn naam staan. Meer dan in zijn muziek, waarin hij vooral rapt als uitlaatklep, laat hij in de muziekwereld zijn stem horen over duurzaamheid. “Ik probeer bijvoorbeeld andere artiesten duidelijk te maken dat het niet nodig is om voor elk optreden een nieuwe outfit te kopen. Dat is een regel in de artiestenwereld, maar ik hou niet van regels.” Commentaar op het feit dat hij dezelfde outfit draagt, krijgt Ruwhel niet. “Mensen luisteren wel naar mij. Ik word niet raar aangekeken, ik ben eerder een trendsetter.” Ruwhel merkt op dat verschillende groepen door het internet elkaar ook beter vinden. “Er is bijvoorbeeld een grote gemeenschap die op een meer holistische manier bezig is met duurzaamheid, deze groep groeit heel hard. Ze benadrukken vooral dat het belangrijk is om goed voor je lichaam te zorgen en daarom geen vlees te eten.” 

Een andere manier om duurzamer te leven, ligt volgens de rapper bij de prijs die we betalen voor ons eten. “Verlaag de prijs van groente en fruit, zorg ervoor dat biologisch eten goedkoper wordt dan ongezond eten. Belast de grote bedrijven en de vliegtickets. Ik wil daar wel voor betalen. We zijn ook allemaal aan het besparen op gas, wat goed is voor het klimaat. Maar de bedrijven die aangepakt moeten worden, zoals Shell, zijn bijna onaantastbaar, omdat ze zoveel geld opleveren voor Nederland.” 

De volgende generatie

Ruwhel wordt onder andere geïnspireerd vanuit zijn geloof, het christendom, om duurzamer te leven. “De Bijbel vertelt ons dat we zorg moeten dragen voor onze omgeving en dankbaar moeten zijn voor hoe de wereld ons voedt. Ik kom van een eiland, ik weet hoe afhankelijk wij zijn van de zee en de natuur. Onze relatie met de natuur is lange tijd onderschat.” Ook andere artiesten inspireerden Ruwhel, vooral omdat hij opgroeide zonder vader. “Ik leerde van hun ervaringen in het leven en ik probeer dat nu ook door te geven. Ik vind het enorm belangrijk om goed voor mijn omgeving te zorgen, en ook in mijn werk creëer ik een veilige setting zodat iedereen kan doen waar ze zelf goed in zijn.”

De Rotterdammer benadrukt dat het belangrijk is dat de volgende generatie genoeg middelen en kennis heeft om aan een betere toekomst te bouwen. En dat ziet hij niet als vanzelfsprekend. “Een paar generaties geleden werd er veel beter voor het milieu gezorgd, sindsdien hebben we de natuur flink schade toegebracht. De prijs die de planeet moest betalen is een heftige.” Toch denkt Ruwhel dat dwang niet zal helpen om de problemen op te lossen. “Als iemand voor de eerste keer te horen krijgt dat jarenlange gewoontes slecht zijn voor de planeet, kan dat heel erg shockerend zijn. Toen ik een documentaire zag over de effecten van de bio-industrie, schaamde ik me dood. Maar mensen moeten er wel steeds weer aan herinnerd worden, zodat ze erover na gaan denken en zich afvragen of het wel goed is hoe ze leven.” En dat heeft tijd nodig, gelooft Ruwhel.

Op 6 november organiseert Ruwhel een benefietconcert om een landbouwproject te starten op Bonaire. Hiermee wil hij de eilandbewoners laten zien hoe ze zelf hun fruit en groenten kunnen verbouwen. Vanwege dit soort initiatieven is hij ook gekozen als klimaatburgemeester van Rotterdam. Het concert valt samen met de Nationale Klimaatweek en de Rotterdamse Popweek. “Door deze events te combineren kan ik én duurzaam omgaan met mijn tijd én veel mensen bereiken.”

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 12 oktober 2022 en opnieuw geplaatst in het kader van de Nieuw Wij Winterherhalingen.

De artikelenserie Inclusieve duurzaamheid wordt mede mogelijk gemaakt door

bannerapostel
Emma

Emma Kemp

Redacteur

Emma Kemp heeft een achtergrond in de taalkunde en studeerde journalistiek. Ze schrijft over uiteenlopende onderwerpen die raken aan alles …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.