Marjolein Gardien is een sociaal-maatschappelijk bewogen grootmoeder en procesbegeleider. “Samenwerking maakt me enthousiast, zeker op het gebied van natuur, gezondheid, communicatie en vrede – onderwerpen die natuurlijk allemaal met elkaar samenhangen.”

Marijn Vermet is doopsgezind predikant. Eerder heeft hij in Aardenburg bijgedragen aan de totstandkoming van een verdeelpunt van de Voedselbank Zeeuws-Vlaanderen in de Doopsgezinde Kerk. Ook nu hij in Den Haag predikant is, is hij te vinden op plekken waar kerk en samenleving elkaar raken.

Samen met anderen vormen Marjolein en Marijn een groep mensen uit de Haagse regio met een verlangen naar een samenleving waar respect, gelijkwaardigheid en harmonie vanzelfsprekend zijn. Marjolein: “Onder het motto ‘verbeter de wereld begin bij jezelf’ draagt ieder van ons daar op eigen wijze aan bij. We komen allen uit verschillende stromingen op spiritueel en levensbeschouwelijk gebied en slaan met de organisatie van deze dag op 23 september de handen ineen om een podium te bieden aan onze idealen.”

Waarom organiseren jullie de Haagse Vredesbeurs, met wie en welke organisaties zitten erachter?

“De meeste mensen zijn van goede wil en dat komt in de krant en andere media weinig tot zijn recht. We vinden het belangrijk om in Den Haag, de stad van vrede en recht, in de vredesweek een evenement te organiseren. Mensen kunnen hier elkaar ontmoeten en ideeën uitwisselen. Een beurs waar je vrede kunt leren, bouwen en doen,” zegt Marijn.

“We zijn afkomstig uit verschillende organisaties: Kerk en Vrede, Apostolisch Genootschap, Haagse Quakers, Haagse Dominicus, Haagse Ekklesia, Haagse Doopsgezinde Gemeente en we werken nauw samen met spirituele academie Brahma Kumaris.”

Waarom is vrede volgens jullie belangrijk? Waar begint vrede?

Marjolein: “Vrede hangt samen met rust, harmonie en gelijkwaardigheid. Het schept de voorwaarden voor een samenleving waarin eenieder haar authentieke zelf kan zijn. Vrede begint in het klein, in je eigen hart, met kleine daden en woorden vanuit het streven naar harmonie.”

Is vrede een zaak van burgers of juist de politiek? 

“Vrede is een zaak van ieder individu en van de politiek,” zegt Marijn. “De politiek kan door beleidskeuzes en regelgeving harmonie bevorderen. Verbindend communiceren zou voor alle politici een vereiste moeten zijn.”

Wat kunnen de bezoekers op 23 september verwachten?

“Een breed aanbod aan activiteiten en belevenissen, onder andere een lezingen-programma waarin Vrede van diverse kanten belicht wordt. Sociaal-maatschappelijke, spirituele, maar ook politiek-strategische thema’s komen uitgebreid aan de orde. Sprekers zijn onder andere Manuela Kalsky, Guido van Leemput, Fernando Enns en de voorzitter van een bekende Haagse Moskee, Sharief Mohamed.”

En Marjolein vult aan: “Verder een workshopprogramma rond vredevolle communicatie, dialoog, innerlijke vrede en heel veel creativiteit. Ook zijn er informatie-stands bemenst door zestien vredesorganisaties. Mensen kunnen een dag van hoop, ontmoeten en verbinding verwachten.”

Wat hopen jullie te bereiken?

Marijn: “We hopen dat mensen inspiratie opdoen om aan vrede te bouwen, vrede te doen, vrede te leren en toe te passen vanuit hun persoonlijke drijfveren. Ons brede programma nodigt uit om die inspiratie toe te passen in het dagelijks leven.”

Wat willen jullie tenslotte nog kwijt?

Marjolein besluit: “Kom vooral naar Den Haag op 23 september en bezoek de Vredesbeurs 2023 in de Paleiskerk. Zie onze website www.haagsevredesbeurs.nl. We vinden het fijn als deelnemers zich vooraf aanmelden maar ook zonder aanmelding ben je welkom.”

Haagse Vredesbeurs wil inspireren tot vrede en verbinding

Zaterdag 23 september in Paleiskerk achter het Noordeinde in Den Haag

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Theo Brand

Eindredacteur

Theo Brand is journalist en politicoloog en werkt bij Nieuw Wij als eindredacteur. Religie, levensbeschouwing en politiek zijn …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.