Suzan en Johannes, wie zijn jullie en hoe kwamen jullie tot Firma Hoe Dan Wel?
Suzan: “Het grappige is dat Johannes en ik tegelijkertijd studeerden aan de faculteit Godgeleerdheid op de VU in Amsterdam, maar dat we elkaar daar nooit hebben gesproken. Ook niet toen we allebei vrijwilliger waren bij de Vluchtkerk tien jaar geleden. We ontmoetten elkaar pas toen we in 2013 – als freelancende twintigers – samen met een aantal anderen de Preek van de Loser in de Amsterdamse Singelkerk organiseerden. Dat samenwerken beviel zo goed, dat we daarna Hoe Dan Wel zijn begonnen.”
En Johannes vult aan: “We zijn allebei behoorlijk idealistisch, met een zeker ongeduld voor wat wij wel ‘gratis’ of papieren idealen noemen. Dat mensen of organisaties zeggen iets belangrijk te vinden, maar daar vervolgens niets mee doen. Terwijl er zoveel mogelijk en keihard nodig is. Wat we doen is mensen helpen om de eerste stap te zetten. Een groot ideaal voor ogen, en steeds een volgende haalbare stap in de goede richting.”
“We noemen onszelf daarom pragmatisch idealisten,” zegt Suzan. “Laat het ideaal leidend zijn, maar wees pragmatisch in de uitvoering. Als je hecht aan perfectie, gebeurt er nooit iets. We zijn onder werktijd altijd ook bezig geweest met onze eigen idealen. Het boek dat we geschreven hebben vertrekt vanuit de voorbeelden van dingen die wij zelf gedaan hebben, om vervolgens heel praktische tips te geven waarmee je zelf aan de slag kan.”
“Toen wij begonnen met samenwerken was ik al bezig met het opstarten van een leefgemeenschap,” vertelt Johannes. “Dat is nu het Kleiklooster in Amsterdam Zuidoost, waar ik woon met mijn gezin en waar we dakloze gezinnen opvangen. Daaruit is ook brouwerij Kleiburg ontstaan: bier maken om het klooster van inkomsten te voorzien. Ook daar gaat het over in het boek: hoe zorg je ervoor dat je ideaal kan blijven bestaan in de toekomst.”

Suzan: “Een ander voorbeeld is We Gaan Ze Halen, dat we samen met Rikko Voorberg zijn gestart: een beweging van mensen die iets wil doen aan de onmenselijke opvang van vluchtelingen aan Europese grenzen. Het begon als een demonstratie in Den Haag, en vervolgens kwamen we steeds in actie als we zagen dat er iets nodig was. Dit leidde bijvoorbeeld tot het vliegtuig waarmee we in 2020 naar Lesbos vlogen nadat een vreselijke brand vluchtelingenkamp Moria in de as had gelegd. Over die acties, en nog veel meer voorbeelden van het realiseren van idealen schrijven we in het boek.”
Waarom dit boek en waarom mogen we niet missen?
“Eigenlijk hadden we nooit bedacht om een boek te schrijven,” vertelt Johannes. “Het voelt zo indirect. We zetten iets op papier – wat ook best veel tijd kost om te doen – en dan is het maar afwachten of mensen in beweging komen. Daar zijn we dan zelf helemaal niet bij. Hebben we geen invloed op. Dus nee, een boek lag niet echt voor de hand. Maar toen een uitgever ons benaderde en we met mensen in onze omgeving gingen praten, hebben ze ons toch overtuigd om het te gaan doen. Want als het wel werkt, dat mensen met hun idealen aan de slag gaan na het lezen van het boek, dan bereiken we veel meer dan zonder boek. Het proberen waard dus!”
“We hebben het boek geschreven voor mensen met idealen,” zegt Suzan. “En dat zijn er gelukkig nogal wat. In alle lagen van de bevolking en werkzaam in allerlei sectoren. Maar het hebben van een ideaal betekent nog niet dat je er ook iets mee doet.” Johannes: “Vaak weten mensen niet waar ze moeten beginnen. Ons boek helpt daarbij. Met het zetten van die eerste stap. En daarna de volgende. Met elke stap kom je dichter bij je ideaal.”
Wat gaat er 2 november gebeuren in café De Ceuvel in Amsterdam-Noord en wat moet je doen om erbij te zijn?
Suzan: “In ons boek schrijven we over de Hoe Dan Wel stappen, de vijfde stap is ‘vier het resultaat’. En dat gaan we doen, vieren dat het boek er is! Je kan je aanmelden via hoedanwel.nl/boek.”
Wat willen jullie tenslotte nog kwijt?
“Kom in beweging,” zegt Johannes. “Zoek een maatje! Idealen zijn niet alleen belangrijk, maar ook leuk om mee bezig te zijn.” En Suzan besluit: “Het geeft je een gevoel van zin, van betekenis. Het is een handvat om grip te krijgen op een soms chaotische wereld. Het doet je opstaan. Letterlijk en figuurlijk.”
