Wie is Miranda van Holland?
“Tjonge, dat is een grote vraag om mee te beginnen. Maar laat ik inzoomen op het Geestdrift Festival en in dat geval is Miranda een van de mede-organisatoren, programmeur en presentator van het Geestdrift Festival.”
Hoe is het idee voor het Geestdrift Festival ontstaan?
“Alweer wat jaartjes geleden had ik een gesprek met mijn vriend, de journalist Ludo Hekman, over de behoefte om iets moois en inhoudelijks te organiseren in onze eigen stad Utrecht. Vanuit een behoefte aan eigentijds engagement, behoefte om na te denken over onze eigen religieuze roots en tradities en deze te combineren met kunst en muziek. Ik heb vele jaren voor het Flevo Festival gewerkt en heb een grote voorliefde voor en ervaring met evenementen en festivals. Daarom lag het voor de hand om voor de vorm van een festival te kiezen.
Daarbij speelt het feit dat ik, ondanks het feit dat ik niet langer kerkelijk verbonden ben, nog altijd een verbinding voel met de religieuze tradities waarbinnen ik ben opgegroeid. En dat zie ik veel bij leeftijdsgenoten om mij heen. Veel mensen putten op ieder een eigen wijze en in meer of mindere mate uit de tradities waar ze in zijn opgegroeid en vragen zich af wat daarvan vandaag de dag nog van betekenis is. En dat is een belangrijke vraag waar we tijdens het Geestdrift Festival mee aan de slag gaan.
We organiseren het festival dit jaar uiteindelijk met z’n vieren: Ludo Hekman, ik, Ernst van de Wal en de pastor van de Janskerk Harry Pals.”
Is het een religieus festival?
“Niet in de traditionele zin. We zijn geen religieuze of kerkelijke organisatie. We willen niemand lid maken of bekeren. Wij zijn van mening dat religie, geloofstradities, spiritualiteit, zingeving – noem het wat je wilt – relevante zaken zijn. En dat laten we zien in een kleurrijke programmering met muziek, theater, film, lezingen, workshops, exposities en discussie. Dus we agenderen religie op ons festival. Je zou het Geestdrift Festival om die reden een religieus festival kunnen noemen.”
Zouden kerken kunnen leren van jullie festival?
“Tjonge, verleidelijk om daar ja op te zeggen. Maar ik ga nee zeggen. Ik denk dat kerken een heel andere taak hebben. Wij zijn een zeer tijdelijke gemeenschap die een paar speldenprikjes uitdeelt. ‘Kerk’ herbergt een gemeenschap, zij gaan voor the long run. ‘Kerk’ gaat wat mij betreft niet over enthousiasmeren met hippe muziek, charmante voorgangers en fraaie video-projecties. Sommige kerken lijken misschien wel een festival-ervaring te bieden, maar dat maakt het festival niet tot kerk noch andersom.”
Op welke bijdragen verheug je je het meest?
“Op die van de Ierse dichter, verhalenverteller, conflict-mediator en homo-activist Pádraig Ó Tuama. Hij verzorgt een aantal performances gedurende de dag. Ook zie ik erg uit naar het verhaal van Matthea Westerduin over wat er gebeurt als het ‘islamdebat’ geframed wordt als een debat over religie. En de komst van Baby Dee, de meest kleurrijke verschijning op het festival. Dee is een betoverende songwriter, een klassiek getraind harpiste, een circusveteraan en een transgender street legend. Tijdens het avondprogramma zal Baby Dee zichzelf achter de piano en met accordeon begeleiden.
Maar ook de bijdrage van Collectief Walden zal spectaculair zijn! Zij maken performances en installaties op het snijvlak van kunst, filosofie en wetenschap vanuit de overtuiging dat wetenschap kunst inspireert en kunst andersom wetenschap invoelbaar maakt. Walden speelt in de Janskerk een speciaal voor het Geestdrift Festival gemaakte performance.
Maar laat ik de spectaculaire finale niet vergeten. De Franse componist Charles-Henri Maulini selecteerde muziekstukken om op vleugel en prachtige Janskerkorgel, begeleid door een cellist, het festival passend af te sluiten. Het publiek mag zittend of liggend in het koor van de kerk dit muzikale spektakel aan den lijve ondergaan.”
Hoeveel deelnemers verwachten jullie?
“Ik verwacht zeker zo’n 250 mensen, hopelijk zelfs meer. We zien veel randkerkelijken, ontkerkten maar ook bezoekers die juist zeer kerkelijk betrokken zijn.”
Wanneer is jullie Festival een succes?
“Wanneer bezoekers, sprekers en artiesten het naar de zin hebben en weggaan met het idee dat ze iets bijzonders hebben meegemaakt. Zich een ervaring rijker voelen.”
Volgend jaar weer een Geestdrift Festival?
“Waarschijnlijk wel! Als er genoeg interesse blijft en er voldoende fondsen zijn die dit festival mede mogelijk willen maken.”