“Toen ik ethiek studeerde, lag ik letterlijk weleens wakker van al het leed op de wereld,” vertelt Elisa. “Van oorlogen en armoede tot dierenmishandeling en de klimaatcrisis. Onvoorstelbaar. En kunnen we dat toch niet eigenlijk gewoon oplossen met elkaar? Maar wat kan ik daarvoor doen?

In alle eerlijkheid, ik wist nog niet eens welke aardbeien te kiezen in de supermarkt! Die biologische verpakt in plastic? Of toch maar de niet-biologische in karton? Goed doen leek mij heel complex.

Al snel realiseerde ik me dat we het samen zullen moeten doen. Zelfs invloedrijke zielen als Martin Luther King en Moeder Teresa hebben maar een stukje van de wereldpuzzel opgelost. En dat deden zij niet alleen, ze brachten een beweging op gang. Hoe zou het zijn om een beweging op gang te brengen die holistisch de wereld in kijkt?

Ik zag wereldverbeteraars voor me die voor alle wereldproblemen de beste keuzes willen maken. Wat kunnen we samen veel bereiken! Hoe zou het zijn om de handigste expert tips voor hen te verzamelen? Zodat goed doen… goed te doen wordt. En ook nog eens leuk en inspirerend. Ik zag een festival voor me!”

Sinds wanneer bestaat het festival en wat is jullie missie?

“In februari 2022 opende het Ethiek Revolutie e-festival voor het eerst haar deuren. Zo’n 2700 deelnemers bevestigden wat organisatrice Mirjam den Braven en ik hoopten. Ja, mensen willen goed doen, en mensen willen daar de beste tips voor. En deze wereldverbeteraars worden inderdaad enthousiast van elkaar en van het festival.”

Het is fantastisch om ook onze missie in vervulling te zien gaan: de deelnemers maken een grotere impact op de wereld om hen heen. Ze gaan bijvoorbeeld vaker veganistisch eten, praten ruzies uit met hun dierbaren, brengen spullen naar de kringloop, gaan vrijwilligerswerk doen, doneren meer geld aan de effectiefste goede doelen, of kijken met een meer open blik onze multiculturele samenleving in.

Elisa van de Schoot b
Elisa van de Schoot: “Echt een festival voor iedereen die de wereld wat mooier wil maken”

Het Ethiek Revolutie e-festival is een online festival met jaarlijks meer dan 20 webinars van meer dan 20 experts. Het feit dat het online is, klopt helemaal met onze waarden. We kunnen namelijk duizenden bezoekers ieder jaar gratis verwelkomen, ook mensen die geen kaartje hadden kunnen betalen, of door ziekte hun huis niet hadden kunnen verlaten. Bovendien stapt er niemand voor in de auto.

We bereiken mensen met uiteenlopende leeftijden, culturele achtergronden, financiële situaties en opleidingsniveaus. Ook als je weinig tijd hebt, ben je welkom. Mensen kunnen het programma zien als een snoepjeswinkel: kies wat je aanspreekt! Het is echt een festival voor iedereen die de wereld een stukje mooier wil maken.”

Zijn er partners? Hoe komen jullie aan de inspirerende sprekers?

“Organisatrice Mirjam heeft vanaf het begin onze sprekers kunnen vinden door hen direct uit te nodigen. We zijn op de hoogte van de actualiteit en de verschillende organisaties en freelancers die iets doen voor de wereld. We nodigen experts uit die leuke webinars kunnen verzorgen met slimme tips. We hebben goede doelen als Oxfam Novib op het programma, maar ook professoren, coaches en trainers.

Sinds dit jaar worden we ondersteund door Stichting Doneer Effectief en de Nederlandse Vereniging voor Veganisme. Wil je zoveel mogelijk goed doen met de euro die je kunt missen? Stichting Doneer Effectief heeft de effectiefste goede doelen voor je op een rij gezet. En geeft je gratis advies over belastingvrij schenken. En wat is één van de effectiefste dingen die je kunt doen voor het klimaat én dierenwelzijn? Dat is vaker plantaardig eten.

Daarom promoten wij met hart en ziel deze twee organisaties, die ook ons weer steunen met inhoudelijk advies, financiële hulp, programmaonderdelen en promotie.”

Wat hopen jullie te bereiken? Zie je ook een relatie tussen zingeving en een betere wereld?

“Naast het verbeteren van de wereld, proberen we ook goed te zorgen voor onze wereldverbeteraars. Ethiek is een dimensie van zingeving in ieders bestaan. Wanneer we bijdragen, voelen we ons verbonden, trots en gelukkig.

Elisa van de Schoot 1600×1600 (groot formaat) (1)

Je ziet vaak juist het tegenovergestelde gebeuren: mensen raken overweldigd door alle problemen die ze zien in het nieuws. Dat verlamt. En dan ook nog eens de complexiteit!

Denk maar weer aan mijn dilemma met die aardbeien. En aan alle andere fruit, groenten… en producten die je koopt.

Wij bieden mensen betrouwbare vuistregels, ‘quick & dirty tips’, inspiratie en een community van gelijkgestemden. Zodat goed doen weer vervullend wordt. Ik hoop dat veel nieuwe mensen gaan meedoen!”

Het Ethiek Revolutie e-Festival is van 17 t/m 25 februari en deelnemen kan online. Ontdek hier het programma, en ontvang jouw gratis toegangskaartje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Theo Brand

Eindredacteur

Theo Brand is journalist en politicoloog en werkt bij Nieuw Wij als eindredacteur. Religie, levensbeschouwing en politiek zijn …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.