Haar collega’s omschrijven haar met de woorden ‘initiatiefrijk’, ‘liefdevol’ en ‘doorzetter’. Die kwaliteiten uiten zich volgens haar ook geregeld in een beetje overmoedig en koppig zijn, omdat ze een beeld voor ogen heeft waar ze naartoe wil werken. “Streven naar een kleurrijke en vreugdevolle wereld waarin een ieder zich kan ontwikkelen tot zijn of haar volle potentieel, is mijn grote ideaal,” zegt ze. “Om rust te vinden zoek ik het water op. Zeilend of zwemmend neemt het water alle ballast mee.”
Waarom ben je werkzaam voor de Iona Stichting en wat doe je precies?
“Mijn idealen kan ik voluit leven bij de Iona Stichting. Als impact manager ben ik dagelijks bezig met het samenbrengen van gelden en initiatieven, het verbinden van mensen en het bouwen van netwerken. De Iona Stichting is dan ook de ideale plek om aan die kleurrijke en harmonische wereld te werken.”
Wat is de Iona Stichting precies, waar komt de naam vandaan, wat zijn jullie ankers en wat is jullie missie?
“De Iona Stichting is een organisatie voor sociale vernieuwing. Als stichting zet zij zich in voor spirituele, culturele en sociale ontwikkeling. Het Iona huis in Amsterdam biedt een ’thuis’ waar schenkers, initiatiefnemers van projecten en andere geïnspireerde lotgenoten met elkaar verbonden zijn. Het stimuleren van initiatiefkracht is de kern van de missie. Dit doet zij door initiatieven te steunen met financiële middelen en met organisatieadvies. Daarbij kijken we naar projecten die gericht zijn op ontwikkeling en vernieuwing op sociaal, cultureel en spiritueel vlak. Missen er initiatieven, dan zet de Iona Stichting zelf projecten op. De kunsten en de antroposofie zijn hierin inspiratiebronnen. Onder de aandachtsgebieden van de Iona Stichting vallen onder meer Vrijeschool- en andere hervormingspedagogiek, integratieve geneeskunde, biodynamische en regeneratieve landbouw, al dan niet antroposofisch geïnspireerd onderzoek, kunst en euritmie. Bij voorkeur worden verschillende sociale en economische gebieden samengebracht.
De naam komt van het eiland Iona. Een eiland aan de Schotse kust, waar eens het Keltisch Christendom haar bakermat had. De stichting heeft dan ook haar levensbeschouwelijk anker in de antroposofie, die veel kennis put uit het Keltisch Christendom.”
Van 23 tot 25 mei organiseerde je de Youth Education Days. Wie waren daar, wat gebeurde er en waarom?
“Op de Warmonderhof, een school voor biodynamische landbouw, verzamelden zich in mei ruim vijftig mensen van over de hele wereld. Vijftien landen waren vertegenwoordigd waaronder Amerika, Argentinië, Tanzania, Japan, Zweden, Duitsland, Zwitserland, Georgië, Oekraïne en Engeland. Allemaal mensen die als pionier of als ervaringsdeskundige betrokken zijn bij jongerenprogramma’s. Gedurende drie dagen zetten wij ons uiteen met de educatie voor jongeren vanaf achttien jaar. Op de eerste dag stond het thema ‘mensbeeld en wereldvisie’ centraal. Welke invloed heeft jouw mensbeeld op je programma? Hoe beïnvloedt dat hoe jij met jongeren omgaat? Op de tweede dag keken we naar de noden van jongeren op dit moment. Welke noden zijn er? Hoe kunnen we hen helpen? En op de derde dag zetten we de organisaties met haar eigen financiële en organisatorische uitdagingen centraal. Doel van de drie daagse was verbinding, verdieping en versterking. Als Iona Stichting wilde we een netwerk opbouwen en versterken, in de hoop dat de jongerenprogramma’s elkaar in uitdagende tijden konden vinden.”
Welke inzichten hebben de Youth Education Days jou – en voor zover jij weet ook anderen – gegeven?
“Een sociale verandering zoals rondom de ook zorgelijke toekomst van jongeren, kun je alleen samen aangaan. De setting met het kamperen op de Warmonderhof bracht die versterking duidelijk met zich mee. De inzichten waren daarnaast heel divers: van nieuwe programmaonderdelen of -oefeningen tot aan nieuwe residentieplekken en financiële inzichten.”
Welke rol speelt zingeving in dit alles?
“Zingeving voor jongeren is net zo belangrijk als voedsel. Zingeving kan op veel verschillende manieren vorm krijgen. Jongerenprogramma’s kunnen hierin een cruciale rol spelen, al hebben ze allemaal de uitdaging om bij de tijd te blijven. De Iona Stichting helpt graag daar waar ze kan, om jongeren in hun eigen kracht te zetten. Heb jij een initiatief of wil jij een jongereninitiatief steunen, neem dan zeker contact op!”
Meer weten? Kijk op de website van de Iona Stichting.