Nadat een witte politieagent minutenlang zijn knie op George Floyds nek hield, is hij overleden. Hoeveel media benoemen de witte kleur van de agent en het racisme dat aan politiegeweld ten grondslag kan liggen? Is het wel of niet verstandig om de beelden van een stikkende en kermende George Floyd te verspreiden als medium en wat kan dat voor effect hebben op de mensen die die beelden zien? Over deze thema’s en meer hebben ze het in deze aflevering van Bonte Was Podcast.
Berichtgeving rond dood George Floyd onder de loep
Bonte Was Podcast S2 #04

De berichtgeving in Nederlandse media over de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd en de daaropvolgende protesten is volgens One’sy Muller en Zoë Papaikonomou op zijn minst bijzonder te noemen. Ze wijden hier een nieuwe aflevering aan van Bonte Was Podcast.
Ja hè? Het wordt weer pijnlijk duidelijk hoe groot de invloed van de media is als het gaat om berichtgeving. Framing op professionele wijze en hier uit op te maken hoe wit de redactie is. Geeft goed weer dat er een witte waas over de maatschappij hangt. Gelukkig stippen jullie dit op fijne wijze aan zodat ook de bevoorrechten dit begrijpen wanneer zij echt luisteren. Wederom fijne podcast.
Goed gezien: het gaat niet om wat er feitelijk met George Floyd is gebeurd, maar om de plaats die het gebeuren krijgt in het enig juiste ideologische perspectief, namelijk dat van het bestrijden van het witte racisme. Hier ligt volgens sommigen een moeilijkheid, namelijk de waarheidsclaim die elke andere framing uitsluit. Dit zou in strijd zijn met het zogenaamde falsificeerprincipe. Maar ieder weldenkend mens zal begrijpen dat de bestrijding van het racisme altijd voorrang moet hebben boven het door witte mannen bedacht “wetenschappelijk correct‘’ denken en formuleren.