Karlijn Goossen is nu bijna twee jaar adjunct-hoofdredacteur bij de EO. Als vrijzinnige christen, als vrouw, getrouwd met een vrouw, brengt ze een hoop diversiteit met zich mee in haar rol als leidinggevende. Goossen ziet zichzelf als een dienend leider en wil anderen graag helpen. Dat levert soms problemen op in haar agenda. Daarnaast botst haar persoonlijke visie soms met die van de EO. Hoe gaat ze hiermee om? Hoe ethisch is haar manier van leidinggeven?

Bron: open.spotify.com

De behoeften van werknemers veranderen en de verantwoordelijkheden van leidinggevenden gaan daarin mee. Schreeuwende leiders met een gebrek aan visie en dubieus moreel gedrag: het is niet meer van deze tijd. De werkvloer schreeuwt om vernieuwing en om meer ethisch leiderschap. Dit vraagt om een discussie over wat moreel leiderschap tegenwoordig moet inhouden. Met deze podcastserie stellen studenten van de Fontys Hogeschool voor Journalistiek dit thema aan de orde.

Een oude tradities wordt ingezet om de noodzakelijke visie op moreel leiderschap te ontwikkelen. Leiders uit de media biechten over hun hoofdzonden en reflecteren op hun kardinale deugden. Ze krijgen stellingen en casussen gebaseerd op ervaringen uit de praktijk. Zijn zij ethische leiders? Een groep van filosofen, journalisten en ethici discussieert over hun manier van leidinggeven. Deze ethische inquisitie velt een oordeel, preekt absolutie uit en legt vervolgens penitentie op. De tijd van nieuw leiderschap is aangebroken.

De Ethische Inquisitie is een podcastserie gemaakt door het lectoraat Ethisch Leiderschap van Fontys School voor Journalistiek. Eindredactie: Marieke van Willigen (docent). Redactie, presentatie en productie: Wesley Klop, Kamiel Visser.

De Ethische Inquisitie bestaat uit: Serena Achaw (student en onderzoeker journalistiek), Thijs van den Houdt (filosoof), Marieke van Willigen (journalist en onderzoeker lectoraat ethisch leiderschap Fontys), Marieke Boerefijn (journalist, docent journalistiek en theoloog).

Lees ook

Klaske Tameling 1

Zendermanager NPO Radio 1 Klaske Tameling in de biechtstoel

De Ethische Inquisitie: de podcast over moreel leiderschap in de media (1)

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.