In vier afleveringen bezoekt ze onder andere de Hernhutters in Zeist en het wereldberoemde ‘graf met de handjes’ in Roermond. Aldith gaat op de koffie bij de onbekendste bestsellerauteur van Nederland; de vrouw die al ruim veertig jaar in haar eentje de beroemde Enkhuizer Almanak maakt. En ze kijkt mee hoe in het Vlaamse Mechelen al ruim een eeuw het vak van ‘beiaardier’ wordt onderwezen.

Geen sprookjes

Aldith: “Bij het maken van de EO-serie Firma Erfgoed ben ik weer verrast door alle verhalen die ons erfgoed vertellen. De heksen in Roermond bijvoorbeeld. Ik dacht aanvankelijk dat het een grappig verhaal zou worden, omdat wij heksen vooral kennen uit sprookjes. Maar het blijkt een daadwerkelijk gebeurde geschiedenis van onderdrukking, geweld en moord.”

Graf met de handjes

“Ik ben ook vaak ontroerd geweest tijdens het filmen”, vervolgt Aldith. “Op de Beiaardschool in Mechelen is het bijvoorbeeld prachtig om te zien hoe die oude traditie van de Lage Landen nieuw leven wordt ingeblazen door jonge mensen. Wat mij ook raakte zijn die twee geliefden die door hun geloof werden gescheiden maar die elkaar in de dood, op de begraafplaats in Roermond, toch weer vonden. Met onze Caribische reis voor seizoen 3 vers in het geheugen is het hoopgevend om te zien wat er in Nederland allemaal gebeurt in dit jaar van herdenking van het slavernijverleden, nu er ruimte is ontstaan voor verschillende narratieven.”

Het vierde seizoen van Firma Erfgoed start op zondag 19 november om 17.45 uur bij de EO op NPO 2.

Aflevering 1: Koloniaal erfgoed in Nederland

19 november 2023, 17.45 uur
In het kader van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden gaat Aldith Hunkar op zoek naar sporen van ons koloniale verleden. Ze begint bij haar held: schrijver en verzetsstrijder Anton de Kom, die geëerd is met een schrijverssteen in de Nieuwe Kerk. In de Buku-Bibliotheca ligt het boek ‘De hut van oom Tom’. Na de bijbel is het een van de meest vertaalde boeken ter wereld en het blijkt van grote invloed geweest te zijn op de afschaffing van de slavernij. De reis gaat door naar de missionaire Hernhutters in Zeist en eindigt bij het ‘Monument van vlucht en verzet’ in Utrecht, gemaakt door kunstenaar patricia kaersenhout.

Aflevering 2: Roermond

26 november 2023, 17.45 uur
Roermond staat bekend als katholiek bedevaartsoord, maar het is ook de stad waar rond 1613 de grootste reeks heksenprocessen plaatsvond. En elk jaar komen er honderden hindoes van heinde en verre om hun Tempelfeest te vieren. Aldith Hunkar gaat op onderzoek naar bedevaartsoorden en brandstapels. Van Kruiswegpark tot Galgenberg, van het ‘graf met de handjes’ tot Hindoetempel. Over heksen en heiligen.

unnamed
Aldith Hunkar neemt een kijkje bij het beroemde ‘graf met de handjes’ in Roermond.

Aflevering 3: Enkhuizen

3 december 2023, 17.45 uur
Enkhuizen stond aan de basis van de Gouden Eeuw en dat is nog steeds zichtbaar. Aldith Hunkar gaat op zoek naar sporen van dat koloniale verleden. In de kerk ligt niet alleen de meertalige Koningsbijbel ofwel ‘Polyglot’, maar ook de tot slaafgemaakte Cornelis Valentijn uit Sulawesi is er begraven. De archivaris blijkt tot zijn eigen verbijstering een nazaat van Valentijn te zijn. Van de oudste Librije van Nederland tot de beroemde ‘Enkhuizer Almanak’.

Aflevering 4: België

10 december 2023, 17.45 uur
Bij onze Zuiderburen gaat Aldith Hunkar op zoek naar wonderschone ambachten. In Antwerpen staat de oudste drukpers ter wereld in Plantin-Moretus, het eerste en enige museum met Unesco Werelderfgoed status. Daar is de blauwdruk voor ‘algemeen beschaafd Nederlands’ – het allereerste woordenboek ooit – ontwikkeld en gedrukt. Dan gaat de reis door naar Mechelen waar de Beiaardkunst wereldwijd gepromoot wordt en internationale studenten al op jonge leeftijd het klokkenspel leren bespelen. De reis eindigt in de aloude Abdij van Park in Leuven bij de ‘Sixtijnse kapel van het stucwerk’ van meester kalksnijder Jan Christiaan Hansche (1679).

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.