Tot ze daarover een knoop hebben doorgehakt, spelen ze nog wel het Blinde Vlekken Kwartet, waarin ze duiken in de onzinterm ‘niet-westers’, de toe-eigening van andere culturen in foodjournalistiek maar niet ophoudt en de onverwacht diverse beelden in een tijdschrift voor verkeer en toerisme. En oh ja: #WeStandWithClarice.
Bonte Was Podcast: validistisch taalgebruik
S2 #8: Zelfreflectie over het Blinde Vlekken Kwartet
In deze aflevering van Bonte Was Podcast doen Zoë en One’sy aan zelfreflectie. Een tijdje geleden werden ze erop gewezen dat de term ‘blinde vlek’ validistisch kan zijn (discriminerend en marginaliserend t.o.v. mensen met een visuele beperking). Ze bespreken daarom of het mogelijk is een nieuwe term te bedenken voor o.a. hun Blinde Vlekken Kwartet die niemand uitsluit. Hoe jij ze daarbij kan helpen, hoor je in deze aflevering.
Hoewel de term ‘blinde vlek’ heel toepasselijk lijkt en het niet voor de hand ligt dat deze als marginaliserend opgevat zou moeten worden, zijn er wel degelijk andere termen aan te dragen om op een vergelijkbaar principe te duiden.
Misschien dat u het voorstel wilt overwegen om voortaan te spreken van een ‘dode hoek’. Het voordeel van deze term is dat algemeen bekend is, dat met een dode hoek rekening gehouden moet worden. Het kost soms wat meer moeite om ze waar te nemen, maar het feit dat voorwerpen en personen in een dode hoek niet gezien worden maakt ze niet minder belangrijk.
Helaas kan ook dood zijn door omstanders nogal als handicap ervaren worden, maar de kans op protesten zou beduidend slinken als u ervoor kiest om deze term voortaan te gebruiken.