Het is 25 jaar geleden dat Nelson Mandela president werd na de eerste democratische verkiezingen van Zuid-Afrika. Tijdens zijn vijf jaar durende presidentschap legde Mandela de nadruk op verzoening en het bieden van hoop aan de nieuwe generatie. De Nederlandse fotografe Ilvy Njiokiktjien spreekt in 2Doc: Born FreeMandela’s generatie van hoop Zuid-Afrikaanse jongeren die opgroeien in een maatschappij waar gelijkheid voor het eerst aan de basis ligt.

Regenboognatie

Wat betekent het om na zoveel jaar van ongelijkheid gelijk te zijn? Met die vraag volgde Ilvy Njiokiktjien de afgelopen tien jaar de eerste generatie jongeren die na de afschaffing van het apartheidssysteem opgroeit in ‘gelijkheid’. Born Free geeft een beeld van de dromen, teleurstellingen en prestaties van deze ‘regenboognatie’ die zich kenmerkt door een ontwapenende openheid en flexibiliteit.
‘Apartheid stopte op papier. Maar mentaal, systematisch, bestaat het nog steeds,’ zegt de 22-jarige Innocent Moreku die vanuit een rekje op straat in Pretoria tweedehands kleding verkoopt. Het is duidelijk dat de achterstand die de zwarte bevolking heeft op de blanke minderheid niet door wetten alleen kan worden weggewerkt. Toch zien de jongeren hun eigen toekomst, en die van Zuid Afrika, vol vertrouwen tegemoet.

Film en regie: Ilvy Njiokiktjien
Samenstelling: Erik van Empel

Bekijk de documentaire: Born Free

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.