Marleen Stelling ontmoet theoloog en auteur Trees van Montfoort naar aanleiding van haar onlangs verschenen boek Groene Theologie. Van Montfoort: “Ik nodig in mijn boek uit om, vanuit de bijbel en de christelijke traditie, holistisch naar de werkelijkheid te kijken. Met termen als ‘rentmeesterschap’ en ‘zorg voor de aarde’ stellen we ons als mens boven de aarde. Maar we zouden nergens zijn zonder haar. In het westers christendom wordt veel te dualistisch gedacht. We zijn volledig van de natuur afhankelijk! De ecologische crisis vraagt om een herbezinning in denken, doen en geloven.”

“Tegelijkertijd was er lange tijd veel te weinig aandacht voor de natuur als bron van spiritualiteit. Voor het gevoel van Gods aanwezigheid in de natuur. Religieuze ervaringen waarin je je aan de ene kant heel klein voelt in dat grote geheel en aan de andere kant helemaal op je plek bent, zijn enorm verrijkend.”

Van Montfoort is theologe, onderzoeker, journaliste en communicatieadviseur. Ze werkte onder meer als radioprogrammamaker bij KRO en HUMAN, was (hoofd)redacteur van diverse tijdschriften, gemeentepredikant, hoofd van een afdeling voorlichting van de PKN (Protestantse Kerk in Nederland) en bestuurslid van de Vrouwensynode. Ook heeft ze een aantal boeken geschreven en geredigeerd.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.