In de korte documentaire, die onlangs in première ging, komen donkere topmodellen en medici aan het woord over het vrouwelijke schoonheidsideaal. De Indiase actrice Nandita Das vertelt over de impact van Bollywood-films op de stereotypering van het vrouwelijk schoonheidsideaal.Topmodel Nina Manuel gebruikte ondanks haar successen op de catwalk een fairness creme die de huid lichter maakt.

Shareena Dwarka kreeg in 2010, na het winnen van de Miss India Holland verkiezing, te horen dat zij juryleden had omgekocht. Hoe kan de donkerste deelnemer anders winnen?

Binnen de medische wereld zijn er zorgen over het gebruik van skin whitening producten in Nederland. Dermatoloog Henk Menke stelt dat er onvoldoende (medische) voorlichting over de nadelige gevolgen van skin whitening en bleaching. In de documentaire legt uit wat de medische gevolgen zijn van skin whitening

Inspireren

“Jarenlang volg ik het nieuws op het gebied van interraciale discriminatie op de voet. In 2013 kwam ik voor het eerst in aanraking met de campagne ‘Dark is Beautiful’. De Indiase actrice Nandita Das was brand ambassador van deze organisatie,” vertelt Mahesvari Autar, “Het was voor mij een positieve bevestiging dat er ook andere mensen zijn die zich mateloos ergeren aan het schoonheidsideaal ‘alleen een witte huidskleur is mooi’.”

Autar wil met Shades vooral vrouwen en jonge meisjes inspireren om geen whitening producten te gebruiken. “Je hoeft geen lichte huid te hebben om mooi of succesvol te zijn. Rolmodellen zoals Nandita Das, Nina Manuel en Shareena Dwarka zijn hier het bewijs van”, zegt ze.

De documentaire duurt ongeveer 15 minuten en is te zien via Youtube.

U kunt gratis verder lezen

Klik deze melding weg via het kruisje. Maar goede artikelen schrijven kost geld. Steun daarom onze schrijvers en word al vanaf € 5 per maand Vriend/in van Nieuw Wij.

Ik lees eerst het artikel verder.
Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.