Slingerland werkte jarenlang als filmmaker. “Vorig jaar besloot ik toe te geven aan mijn innerlijke stem en ervoor uit te komen dat ik mezelf vrouw voel.” Al vanaf haar veertiende wist zij diep van binnen dat ze een vrouw was, opgesloten in een mannenlichaam. Sinds eind vorig jaar kon ze niet anders meer dan toegeven aan dit gevoel. “Ik kreeg angstaanvallen, ervoer complete paniek… maar ik zag er zo tegenop het mijn omgeving, mijn vrouw en kinderen te vertellen. Laat staan de buitenwereld.” Toch deed ze het. “Ik had gevoelsmatig geen keus.” Ze maakte een spannende tijd door. “Overwegend positieve reacties ontving ik op mijn transgender-schap. Maar er waren ook wat negatieve, helaas.”

Sociale kant van de transitie

Aangezien veel programma’s en documentaires aandacht besteden aan de medische transitie, wilde Slingerland zelf een docu maken over de sociale kant. “Waarom heeft iemand zich niet veilig gevoeld om met zijn of haar gevoelens naar buiten te komen? Waardoor heeft iemand toch de stap gezet? En wat heeft dat voor gevolgen gehad? Hoe reageert de omgeving? En hoe ervaart iemand het om zich nu in de openbare ruimte te bewegen? Welke reacties komen daarop en hoe ga je daarmee om? Dat zijn allemaal vragen die ik in mijn documentaire De Oversteek stel aan andere transmensen.”

Transgenderpad

De filmmaakster neemt als startpunt het enige transgenderpad van Europa, dat in Almere ligt. “Dagelijks lopen hier mensen van de ene naar de andere kant. Soms weten ze niet waar dit kleurrijke pad voor staat.” Deze oversteekplaats is het startpunt voor de verhalen van de hoofdrolspelers. “We volgen vier transmensen en laten zien hoe ze geworsteld hebben met zichzelf en wat het met hen gedaan heeft toen ze die oversteek uiteindelijk maakten.” Met haar docu beoogt Slingerland de acceptatie van transmensen in de maatschappij. “En uiteindelijk normalisatie, zodat er een samenleving ontstaat waar het geen issue is dat je trans bent. Zo gemakkelijk en zonder erbij na te denken mensen over het transgenderpad lopen, zo vanzelfsprekend zouden transgenders onderdeel van onze maatschappij moeten zijn.”

Crowdfunding

Om de documentaire te realiseren, is een crowdfundingsactie gestart op Cinecrowd. Kijk op www.cinecrowd.nl/deoversteek voor meer informatie en om bij te dragen.

U kunt gratis verder lezen

Klik deze melding weg via het kruisje. Maar goede artikelen schrijven kost geld. Steun daarom onze schrijvers en word al vanaf € 5 per maand Vriend/in van Nieuw Wij.

Ik lees eerst het artikel verder.
Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.