Uitzending

#05 Funda Müjde Bron: anchor.fm

Bonte Was Podcast #05: Funda Müjde

In eerdere afleveringen van Bonte Was Podcast kwamen religie, kleur, afkomst, etniciteit en ‘de regio’ aan bod. Ditmaal spreken Zoë en One’sy met Funda over de blinde vlekken bij mainstream media als het gaat over beperking. Funda Müjde daarover:

In de rolstoel kwam ik een aantal fenomenen tegen. Een van die fenomenen was dat niemand meer vraagt waar ik vandaan kom sinds ik in een rolstoel zit, de titel van mijn boek. En niemand zegt meer ‘wat spreek je goed Nederlands!’ Dat was abrupt gestopt, en hoe interessant, ineens hoorde ik ‘er bij’ sinds ik in die rolstoel zat. Als ik dat had geweten was ik veel eerder invalide geworden, haha! Men denkt geen moment na over het feit dát ik in een rolstoel zit. “O, sorry, de make-up afdeling is één trap omhoog.” Dan halen ze die dame van de make-up naar beneden, waar je geen privacy hebt. Dan ging ik maar naar het invalidentoilet en dat werd dan mijn VIP ruimte.”

Funda Müjde

Aan journalisten geeft Funda de volgende tips mee:

Sta gewoon eens stil bij het thema beperking. Stel jezelf eens de vraag: wat weet ik over beperking? Wat weet ik over deze doelgroep? Over toegankelijkheid? ‘In Nederland is alles goed geregeld, zelfs bij de wet.’ Maar is dat zo? Mijn tip is: doe je huiswerk, iets meer en beter dan je eigenlijk altijd doet.
En nodig misschien ook eens mensen in een rolstoel uit als het niét over hun rolstoel gaat. Want ik heb ook iets te melden over onderwerpen naast beperking, moslima zijn, allochtonen, enzovoorts.

Funda Müjde

Blinde vlekken kwartet

In de vorige aflevering van Bonte Was Podcast kregen de Volkskrant en het programma Zondag met Lubach het Bonte Was Podcast T-shirt, omdat zij regelmatig hun nieuws ophalen of spreken over plekken die niet Randstad gebonden zijn. De NOS kreeg het wasmiddel om hun blinde vlekken ten aanzien van ‘de regio’ weg te wassen, mede naar aanleiding van hun ellenlange uitzending over de Noord/Zuidlijn.

Benieuwd aan wie het podcast team het T-shirt uitreikt en aan wie het wasmiddel? Zowel Funda, One’sy als Zoë delen hun voorbeelden van blinde vlekken in de media als het gaat over beperking. Ditmaal zijn de kanshebbers: de gehele Nederlandse Publieke Omroep, het kanaal NPO1 en de KRO-NCRV. Dus mis de podcast niet.

Column Atta de Tolk

Woordkunstenaar Atta de Tolk, die tijdens het gesprek meeluistert en meeschrijft, vat tot slot het hele gesprek nog een keer samen.

Bron: youtu.be

Achter de schermen

Bonte-Was-Podcast-met-Funda-Müjde
Atta, One’sy, Zoë en Funda Müjde Beeld door: Vinny Tailor

Uitzending

#05 Funda Müjde Bron: anchor.fm
Enis-DNW (2)

Enis Odaci

Publicist

Enis Odaci is voorzitter van Stichting Humanislam, een denktank voor islamitisch humanisme die hij mede naar aanleiding van het …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.