Generation Y: De Occupy-beweging
De Occupy-beweging heeft ook Nederland bereikt. Ruim een week wordt het Beursplein in Amsterdam nu al bezet gehouden. Langzamerhand waait dit fenomeen over naar andere steden van Nederland. Maar wat beweegt deze mensen om door weer en wind hun stem te laten horen? En ontstaat er op deze manier een nieuw ‘wij’, een groep van mensen die maar één doel heeft: verandering van het internationale financiële systeem? Of gaat het om verontruste individuen? Generation Y-verslaggeefster Sahar Jahish gaat naar Amsterdam om dit uit te zoeken. Ook bezoekt ze een bijeenkomst van de Internationale Socialisten over de verandering die de Occupy-beweging teweeg kan brengen.
Volgens Elsevier is er in Ansterdam een 2e Occupy-kamp inmiddels. Ben benieuwd hoe dit alles zich gaat ontwikkelen. Als er maar geen rellen komen, dan vind ik het allemaal best. Zou er zelf nooit aan meedoen, want er zal toch niets veranderen. De macht van de banken is vele malen groter dan de macht van vml. leiders in het MO.
Weg met al die Occupyers…! Vind het waardeloos. Alleen maar hippies en alternativo’s. En natuurlijk Marxisten en socialisten….!
Nu.nl meldt eerste gewonde in A’dam…. tsjee…
Hopelijk heel nederland Occupy. Goeie zaak van deze mensen, ze doen teminst wat ipv alleen zeuren en zeiken overalles maar verder niks doen bahhhhhhhh
ik ben voor het bezetten van media-instellingen!
Hoop dat dit het begin wordt van een liefdevolle en vreedzame revolutie die een wereld brengt waarbij menselijk welzijn boven winst komt te staan 🙂 Lang leve Occupy!
Die hele Occupy-beweging is een reactie op Arabische lente in Midden-Oosten. Vind het eigenlijk een goedkoop aftreksel. Situatie daar en hier is onvergelijkbaar.
Occupy acties zijn een teken dat mensen verandering willen..mensen die merken dat huidige systemen vastlopen..en een duurzame toekomst wensen..Ze willen eigenlijk een stukje van deze toekomst ‘bezetten’…een stukje toekomst dat zij willen bewaren…so…what’s the future you want occupy?
Ik heb vorige week vrijdagavond met vrouw en zoon een ‘concert’ meegemaakt op het Beursplein. Dat was heel leuk, maar had een hoog hippie-gehalte. Ik vind het protest noodzakelijk en sympathiek, maar kan toch niet zeggen dat ik mij erg thuisvoel tussen het soort mensen. Dat gevoel heb ik vaker met anarchistische groepen, Internationale Socialisten e.d. Het is een signaal aan de huidige machthebbers, een symptahiek protest tegen de macht van de economie, maar waar zijn ze voor? Ik mis visie. Bij dat concert was ook iemand die brulde dat het toch vooral een protest tegen van alles was. Iemand anders reageerde met de boodschap dat we toch eigenlijk ook ergens voor moesten zijn, dat dat sterker zou overkomen. Maar waar we voor moesten zijn wist ze ook niet en niemand reageerde daarop.
Er zijn al heel veel bestaande en bewezen alternatieven. We hebben in NL twee ethische banken (die weliswar meedraaien in het rente- en obligatiesysteem), de Rabobank belegt conservatief en komt de crisis dus redelijk ongeschonden door. In Duitsland hebben we de GLS bank. Verder zijn er allerlei lokaal-geld initiatieven, lets e.d. De antroposofen hebben een heldere visie op sociaal ondernemen en brengen dat ook in praktijk. Een van de grootste en meest succesvolle voorbeelden daarvan is het Sekem project in Egypte, waar winst direct wordt geïnvesteerd in bedrijfsontwikkeling, onderwijs, gezondheidszorg en cultuur. Werknemers zijn er niet alleen arbeiders, maar kunnen zich ook op sociaal en cultureel gebied ontwikkelen tot zelfbewuste wereldburgers. Zij menen een bijdrage te hebben geleverd aan de Arabische Lente, maar ook daar heeft het protest tégen de overhand, wat momenteel leidt tot stagnatie met de mogelijkheid dat de militaire overgangsraad gewoon de opmaat is naar wéér een dictator. Ik vind dit allemaal heel verwarrend. Door met een tentje een plein te bezetten kom je er niet. Je moet ook een visie ontwikkelen en verantwoordelijkheid durven nemen.
Van Beursplein naar Binnenhof.
Hoewel er geen gebrek is aan voedingsbodem, de roep om fundamentele veranderingen zwelt immers met de dag aan, lukt het de Occupy-beweging niet daar vruchtbaar gebruik van te maken. Om daarin verandering te brengen zullen de Occupy’ers hun bivak moeten verplaatsen van Het Beursplein naar Het Binnenhof. In wezen is de crisis namelijk niet van financiële maar van existentiële aard, dus bedreigd ze alle(!) facetten van ons (voort)bestaan. En daar waakt niet de Amsterdamse beurs maar politiek Den Haag over.