Generation Y: De rituele slacht

Aanstaande zondag 6 november vieren moslims het offerfeest (slachtfeest). Zij gedenken dan hoe Ibrahim (Abraham) bereid was om – in opdracht van God – zijn zoon te offeren. Spooky verhaal misschien, maar voor moslims is het een grote happening. Centraal tijdens dit feest staat de maaltijd. Er wordt een schaap of lam geslacht en het vlees wordt verdeeld onder familie, vrienden, buren en armen. Maar hoe dit feest er over een aantal jaren uitziet, en of moslims dan nog steeds de vrijheid hebben dit op dezelfde manier te vieren, lijkt op dit moment onzeker vanwege de verhitte discussies in de Tweede Kamer over het ritueel slachten. Een goede reden voor Generation Y om op onderzoek uit te gaan en op bezoek te gaan bij Mohamed Ajouaou, theoloog, filosoof en docent Islam aan de Vrije Universiteit. Wat betekent het eten van halal vlees voor hem? En belangrijker nog: is met het mogelijke verbod op ritueel slachten de vrijheid van godsdienst in het geding?
Kunnen moslims niet gewoon iets anders gaan eten tijdens het offerfeest zodat het gedoe met het mgl. verbod wordt omzeild? Kan men niet alleen maar groente gaan eten?
Probleem is dat wij blanke Nederlanders, veelal nog christelijk of humanistisch, niets hebben met wetjes en regeltjes. Wij willen vrij zijn. Een god die van ons vraagt om dieren te slachten volgens bepaalde wetten… daar kunnen we ons niets bij voorstellen. Of beter gezegd: niets meer bij voorstellen. We zijn steeds minder religieus.
Wij Nederlanders hebben heus wel iets met regeltjes, dat laat juist het doorvoeren van deze wet weer zien. Punt is dat het economisch lucratief moet zijn. Als de Partij voor de Dieren echt een verschil had willen maken in dierenwelzijn, hadden ze eerder gesteld dat er alleen nog maar koosjer of halal geslacht zou mogen worden. Een onderdeel daarvan is namelijk dat de dieren ook een goed leven moeten hebben gehad. Misschien wel hier of daar achter een hek, maar zeker meer ruimte dan de dieren uit de bio-industrie. Bovendien is de islamitische of joodse slacht sneller en daardoor minder pijnlijk voor het dier dan bij de reguliere slacht. De slagers krijgen een gedegen opleiding in hoe ze het dier de keel door moeten snijden. Dit moet dan in één keer goed gebeuren. In de bio-industrie worden de dieren verdoofd, zeggen ze, maar vanwege economische redenen wordt de verdoving zo laag mogelijk gezet, zodat het dier nog wel voelt, maar de spieren niet meer kan bewegen (dus niet meer kan krijsen). Het is dus voor de mens plezieriger, maar daar houdt het ook mee op.
Misschien laat deze discussie in elk geval zien dat wij, als westerlingen, eens goed moeten nadenken over waar we eigenlijk mee bezig zijn als het gaat om vlees eten.
ik heb het idee dat maar weinig moslims zich echt zorgen maken, of vergis ik me? Men kan toch naar Dld of Belgie voor ritueel geslacht vlees?
Vis eten is inderdaad dé oplossing voor het probleem!!!!!