Generation Y: Facebook en eenzaamheid
Er zijn oneindig veel mogelijkheden om eenzaamheid tegen te gaan. Een ervan is in contact blijven met vrienden. Daarbij is internet niet meer weg te denken. De pc en met name internet zijn onmisbaar geworden, vooral bij jongeren. Steeds meer ontmoeten zij elkaar op het net. De sociale media hebben al een tijdje terug haar intrede gedaan maar de populariteit ervan vandaag de dag is ongekend. Maar wat als die wegvallen? Generation Y interviewde Shabana Ashkar over haar overmatig gebruik van Facebook. Zou zij zich eenzaam gaan voelen zonder Facebook?
Een dag zonder Facebook is een dag niet geleefd… Ha, ik ben 71 maar vind het werkelijk crazy om te zien dat jongerne van nu zichzelf niet meer kunnen vermaken. Alles moet maar via een beeldscherm en liefst zo modern mogelijk.
leuk filmpje 🙂 daan, ik ben 35 en zit ook op facebook en dat is best handig om nieuwe contacten op te doen. voor contacten onderhouden vind ik het nogal armoedig ja. waar ik me het meest aan erger is als je mensen vraagt hoe het gaat, je dan als antwoord kan krijgen: ‘maar heb je dat dan niet op facebook gezien!?’
Dit noemen we verslaving. Haha, wel zielig zeg dat je zo bezig bent met Facebook.
Hoezo overmatig gebruik? Wat is er mis mee om op deze wijze en zo intensief het contact met je vrienden te onderhouden? Shabana lijkt mij zeer goed in staat om uit te maken wat te veel of te weinig is. En een eenzame indruk maakt zij allerminst.
Commentaar van Jan Beerenhout azn
Ik ontvang nog steeds uitnodigingen van deze en gene om via feestboek, klingeling, kwetter e.d. lid van de (professionele) vriendenkring van de betreffende afzender te worden.
Ik doe daar niet aan mee, omdat ik zelf graag bepaal wie mijn vrienden , mij naasten, zijn, en (inclusief familieleden en collega’s), kunnen dat nimmer meer dan 65 personen zijn.
Die staan allemaal al in mijn (papieren) adresboekje, dat ik jaarlijks vernieuw door afscheid te nemen, al dan niet gedwongen, van een enkeling, hetwelk meteen ruimte schept
voor een nieuwe relatie. Maar nooit meer dan maximaal 65, want geen enkel sociaal zoogdier (olifanten, mensen, apen…) is in staat om meer dan die 65 relaties te onderhouden:
een relatie kost nl. altijd en in de eerste plaats TIJD. En een dag + nacht kent maar 24 uren!
Ik verbaas mij er constant over dat velen hun hele hebben en houden op feestboek, klingeling, hijves, en kwetter zetten ,waar zij bovendien vrijwel allemaal al in openbare
telefoonboeken, of in het kadaster of andere openbare registers vermeld,dan wel in openbare bedrijfsnetwerken (wepsijts) worden vermeld met vaak complete CV’s .
Tik via koekel (google) maar eens een achternaam in van een van je kennissen, en je staat (vaak) verbaasd van de informatie die je dan wordt geopenbaard.
Die daar ook nog tot ver na zijn/haar dood daarop terug te vinden is, als ware hij/zij nog in levende lijve aan deze zijde aanwezig.
Deze narcistische openbaarheid is een van de gevolgen van onze internet-samenleving, die m.i. leidt tot verarming van de intermenselijke contacten en relaties.
Beperk dus bewust uw vriendenkring, en verzamel geen ‘vrienden’als je voor hen niet (in tijd) beschikbaar bent.