In de serie W!J in Reprise gaan de beste video’s uit ons archief opnieuw online. Deze keer: ‘Halal eten op de universiteit’.
Januari 2009, steeds meer Nederlandse universiteiten en hogescholen bieden halal eten aan in hun kantines en mensa’s. Zo ook de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam. Maar waarom doen ze dit? Is dit alleen omdat het financieel handig is of zitten er andere redenen achter? De redactie van W!J ging op onderzoek uit.
Blijf het vreemd vinden dat er een uitzondering voor moslims gemaakt wordt. Waarom niet ook voor joden en hindoes. Als we nou leren om op basis van gelijkwaardigheid te denken en niet op basis van uitzonderingen maken om de lieve vrede te bewaren, zul je zien dat veel problemen vanzelf worden opgelost. Mijn kinderen namen hun brood gewoon mee naar school en als ze als eens warm gingen eten, dan letten ze heel goed op wat ze wel en niet wilden.
Ik vind het een uitstekend idee! Laten we ervoor zorgen dat alle mensen uit allerlei religieuze tradities met elkaar kunnen eten. Daar begint het mee, aan tafel. Dus geen eigen boterhammen meenemen, maar lekker kunnen kiezen.
EENHEID VAN TAFEL, SCHEIDING VAN ETEN.
Lekker kunnen kiezen? Mensen die kosjer of halal eten hebben al gekozen/kiezen niet meer. Of er misschien juister; er is ooit voor hun gekozen en hun geloof staat het toe dit op de helling te zetten. Vegetariërs en macrobioten hebben om andere motivaties al gekozen en gaan op de menza ook niet meer iets te eten uitkiezen voor vandaag. Dus dat alle mensen uit allerlei religieuze tradities met elkaar eten kan alleen als ieder zijn/haar eigen potje meeneemt. Scheiding van eten, eenheid van tafel,
Goed initiatief!
Kees
Vindt dit een goed idee en typies voor de VU.
Geeft maar weer aan dat betreffende groep zich op elke mogelijke manier buiten spel wil zetten.
Dit soort initiatief levert een partij als de pvv veel stemmen op.
Ga zo door!
Heel goed initiatief. Halal is voor iedereen!!!.
Alleen vraag ik me af in hoevere dit ook daadwerkelijk Halal is. Studenten moeten kritisch zijn. Bepaalde merken worden verkocht als Halal., maar blijken niet Halal te zijn. Dit hebben we bij ons op de Erasmus ook meegemaakt. Geen certificering en toch Halal verkopen. Wie controleert de mensen die het bereiden.