In de serie W!J in Reprise gaan de beste video’s uit ons archief opnieuw online. Deze keer, in de tweede week van de islamitische vastenmaand ramadan: ‘Uitnodigen en uitgenodigd worden’.

In Nederland is het niet altijd de gewoonte geweest om mensen uit te nodigen voor het eten. Maar door de komst van andere culturen, waarin dat wel gebruikelijk is, wordt het hier ook steeds populairder om bij elkaar aan te schuiven. Maar durven we ook Antillianen, Marokkanen, Bosniërs, Turken, Surinamers en natuurlijk Nederlanders bij ons uit te nodigen? Of doen we dat niet omdat we niet weten wat we moeten klaarmaken? Stel je voor dat er iets klaargemaakt wordt wat de ander niet wil of mag eten.

Hieronder het recept voor het wereldgerecht van Nadia en Merijn:
Tomaat-uiensalade met arganolie

Voor 4 personen: 3 grote rijpe dieprode vleestomaten of ‘coeur du boeuf’ tomaten, 1 rode ui, 1 witte zoete ui, anderhalf dl (handgeperste) arganolie zout en versgemalen zwarte peper.

In Smimo, een klein stoffig dorp vlakbij Essaouira, middenin een landschap vol stekelige prachtige arganbomen kregen we de klassieke Marokkaanse tomatensalade maar nu met arganolie. Snijd de tomaten in kleine stukjes. Snijd de rode ui fijn, meng met wat zout. Snijd de witte ui fijn. Meng de rode ui met de tomaat, witte ui, de arganolie en wat zout en evt. royaal zwarte peper. Serveer direct.

 

Nog geen reactie — begin het gesprek.