Volgens algemeen directeur van ZWART, Akwasi Ansah, is het belangrijk dat er ook in Nederland uitgebreid wordt stilgestaan bij Keti Koti. “In Suriname vieren ze al sinds 1955 de Dag van de Vrijheden. Hier krijgt de dag sinds een paar jaar meer aandacht, en toch zijn er nog heel veel Nederlanders die niet weten dat het bestaat en wat er nou precies wordt gevierd. Terwijl het een groot deel van onze gedeelde geschiedenis betreft”, aldus Ansah. Hij vindt het dan ook van groot belang dat ook in Nederland Keti Koti als een nationale feestdag wordt erkend. “Wij dragen daar als omroep graag aan bij met jaarlijkse programma’s voor zowel de herdenking als de viering.”

Op vrijdag 30 juni, een dag voor de feestdag, wordt er in het programma Herdenk Keti Koti aandacht geschonken aan de pijnlijke slavernijgeschiedenis. Aan de hand van verhalen van tot slaafgemaakten wordt onderzocht hoe hun cultuur en rituelen vandaag de dag nog doorleven in de levens van hun nazaten. “Onze voorouders zijn nog steeds onderdeel van wie wij vandaag zijn. Door dat bloot te leggen breng je de geschiedenis naar het heden,” aldus regisseur Ira Kip.

Onderdeel van het tv-programma is de herdenkingsdienst in de Nieuwe Kerk in Amsterdam die wordt verzorgd door de EO. “Wij sluiten de handen ineen als omroepen en hopen dat ook de kijkers die verbinding voelen,” aldus Gianni Lieuw-A-Soe, algemeen directeur van ZWART. “Met dit programma willen we een gesprek starten tussen Nederlanders van alle verschillende achtergronden dat ook na afloop van de uitzending nog wordt gevoerd.”

Vieren met muziek

Omroep ZWART werkt ook voor het tweede Keti Koti programma samen met de EO. Ter gelegenheid van 150 jaar afschaffing van de slavernij produceren de omroepen op 1 juli een groots liveconcert waarin verhaal, muziek, dans en spoken word elkaar in rap tempo afwisselen. Vanaf het hoofdpodium in het Tropenmuseum in Amsterdam wordt opgetreden door onder meer Edsilia Rombley, Jayh, Dwight Dissels, Angela Groothuizen, Re-Play, The Originals Brassband en Black Harmony. Met muzikale bijdragen van Typhoon en Kenny B & Tommie Christiaan. Ook spoken word artiest Gerswin Bonevacia en danser Sedrig Verwoert treden op.

Tijdens de uitzending wordt geschakeld met andere betekenisvolle plekken in de hoofdstad die op een of andere manier gelinkt zijn aan het slavernijverleden, zoals De Gouden Bocht, Het Paleis op de Dam en Amsterdam-Zuidoost. Met persoonlijke verhalen van onder andere Ernestine Comvalius, Angela Groothuizen en Milouska Meulens. Presentatoren Giovanca Ostiana en Veronica van Hoogdalem zullen de rode draad in de show zijn.

Vanaf 7 juli: Firma Erfgoed Overzee (EO)

Vanaf 7 juli richt Aldith Hunkar in televisiereeks Firma Erfgoed (EO) haar blik ‘overzee’, en bezoekt ze religieus en cultureel erfgoed in Suriname, Sint Eustatius en Curaçao. Firma Erfgoed Overzee staat in het teken van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden, dat start op 1 juli 2023. Zo is Aldith op Paasmorgen te gast in de historische Grote Stadskerk van Paramaribo, de Mamakerki. Honderdzestig jaar geleden werd hier groots feest gevierd vanwege de afschaffing van de slavernij: Keti Koti. Ze bezoekt ook andere bijzondere plekken. Lees hier meer.

Over Keti Koti

Keti Koti is een van oorsprong Surinaamse feestdag die elk jaar op 1 juli wordt gevierd. Keti Koti betekent ‘ketenen gebroken’ en staat voor de viering van de afschaffing van de slavernij. Op 1 juli 1863 schafte het Koninkrijk der Nederlanden met de Emancipatiewet de slavernij af in Suriname en op de Nederlandse Antillen. Echter duurde het nog tot 1873 voordat daadwerkelijk alle slaven vrij waren. Op 1 juli 2023 is dat precies 150 jaar geleden. Op 1 juli 2021 overhandigde het Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden het rapport Ketenen van het Verleden aan minister Ollongren. Hierin wordt de regering opgeroepen om van 1 juli een nieuwe nationale feestdag te maken. Hier is tot op heden nog geen uitspraak over gedaan.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.

Advertentie

Kloostercast