In deze aflevering zijn we op bezoek bij journalist en islamspecialist Froukje Santing (1956). “Ik wil in een land wonen waarin die verschillen en vooroordelen wegvallen. Dat mensen nieuwsgierig zijn naar wie je bent. Een land waarin we iemand laten om het zelf te vertellen wie hij is”, vertelt Santing die 17 jaar in Turkije werkzaam was als correspondent voor o.a. NRC Handelsblad. Recent verscheen haar boek Dwars op de tijdgeest.

Toen ze in 1999 terugkeerde naar Nederland trof ze een land aan dat – onder invloed van 9/11 en de moord op Theo van Gogh – in hoog tempo aan het veranderen was, op een manier die haar van Nederland vervreemdde. Het duurde dan ook een tijdje voordat ze zich weer helemaal thuis kon voelen in Nederland.

De vele spullen die zij vanuit Turkije heeft meegenomen, maakt het dat ze zich thuisvoelt in haar huis. Al die spullen zijn als een metafoor voor haar leven. Ook heeft de stad Amsterdam ertoe bijgedragen dat ze zich gaandeweg steeds meer thuis is gaan voelen in Nederland. Volgens haar bestaat de monocultuur niet meer in Amsterdam en bruist de stad van verscheidenheid. Dat is ook hoe de stadsaanzicht anno 2012 moet zijn, vindt ze.

Bron: www.youtube.com
Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Al 5 reacties — praat mee.