Human volgt een jaar lang de lotgevallen van Fer en zijn buurtgenoten in een documentair feuilleton over de volkswijk Lindenheuvel (Lintjheuvel) in Geleen. Behalve de mijn dreigt nu ook de kerk uit het traditionele verenigingsleven.
Voor de oud-mijnwerker Fer uit de Geleense volkswijk Lindenheuvel was de saamhorigheid die de mijnen brachten het mooiste van zijn leven. Maar door de stoflongen die hij daaraan overhield, komt hij nu nauwelijks buiten.
Lindenheuvel, of ‘Lentjheuvel’ in streektaal, probeert het tij te keren. Met als sociaal middelpunt kastelein Daisy, die in haar café de kerkrol van de biecht overneemt.
Eenzaamheid
Tien procent van alle Nederlanders ervaart sterke gevoelens van eenzaamheid, één van de grote sociale problemen van onze tijd. In Geleen ligt dat percentage op twintig procent, het dubbele van het landelijke gemiddelde. In de gemeente Sittard-Geleen is er zelfs sinds kort, net als in verschillende andere steden, een wethouder Eenzaamheid aangesteld.
In de Geleense wijk Lindenheuvel is echter nog iets anders aan de hand. Zowel de sociale cohesie als eenzaamheid scoren opvallend genoeg bovengemiddeld hoog. Hoe kan dat? Dit contrast vormt het uitgangspunt voor de serie. In We zien ons ligt de focus op diegenen die creatief de strijd aangaan met de groeiende eenzaamheid.
Gemoedelijk
De bewoners van Lindenheuvel zijn trots op hun wijk. Tuintjes worden netjes onderhouden, het bulkt er van de verenigingen en saamhorigheid staat hoog in het vaandel. Men vindt het normaal dingen voor elkaar te doen. De sfeer is er gemoedelijk, bijna alsof de tijd er haast heeft stilgestaan. En toch: de kerk loopt leeg, de gezellige voetbalvereniging moet buigen voor de regels van de sponsors. De spontane gesprekken op straat maken plaats voor chats achter de computer. We zien ons toont de veerkracht van de inwoners van Lindenheuvel: de overheid trekt zich terug, traditionele netwerken vallen weg, maar zij proberen elkaar op te vangen.
Rollen en makers
We zien ons toont mensen met verschillende achtergronden:
- Pastoor Quaedvlieg probeert, ondanks de veranderende rol van de kerk, zijn parochie overeind te houden.
- Voetbalcoach Otto heeft te maken met de eisen van de sponsors. Hij strijdt voor het behoud van de sociale rol van de voetbalclub in de wijk.
- Selfmade politicus Jack maakt zich zorgen over mogelijke industriële rampen die de wijk bedreigen. Hij heeft een burgermanifest opgesteld tegen chemiereus Chemelot.
- Gerrit, eigenaar van een kwakkelende zaak in tweedehands spullen, slaagt erin om de gemeenschap op allerlei unieke manieren te verbinden. Bijvoorbeeld door zijn paard in de buurt ‘uit te laten’. En door een volkstuin te beginnen om de jeugd te leren waar hun voedsel vandaan komt.
- De jonge Alyza keert de wijk het liefst de rug toe; haar vriend Ayoub wil z’n leven lang in Lindenheuvel blijven.
- Kastelein Daisy stelt haar café en haar hart open voor elke bezoeker. Steeds meer neemt zij de rol van de biechtvader over. Haar café vormt het sociale middelpunt van de wijk.
- Oud-mijnwerker Fer. Hij mist de verbroedering en saamhorigheid die zijn werk met zich meebracht. Zijn stoflongen dwingen hem tot een leven dat zich voornamelijk binnenshuis afspeelt.
Regisseur is Deborah van Dam. Zij maakte documentaires als KUYT, De Baby, Liesbeth List – Heb me lief en Oude bomen. We zien ons is haar eerste serie.
Producent De Haaien maakte eerder documentaireseries als Door het hart van China, Bloed, Zweet en Snaren en Urker Vissers.
Vanaf dinsdag 27 augustus, 21:10 uur. Omroep Human, NPO 2.