De documentaireserie Why We Hate, geproduceerd door Steven Spielberg, laat zien welke mechanismen een rol spelen bij het ontstaan van haat en wat de oplossingen zijn om haat uit te bannen. Omroep Human zendt de zesdelige serie vanaf zondag 7 juni uit.

In zes afleveringen komen de verschillende facetten van haat ter sprake. Zijn we allemaal in staat om te haten en wat is ervoor nodig om die haat aan te wakkeren? Of  hoe werkt het als haat voortkomt uit ideologie? Op deze en andere vragen probeerden makers Geeta Gandbhir en Sam Pollard een antwoord te vinden.

Verleden

In de eerste aflevering gaat evolutionair antropoloog Brian Hare op zoek naar de oorsprong van haat in ons verre verleden. Hij zoekt bij de – over het algemeen – agressieve chimpansees en de bonobo’s, die juist zachtaardiger zijn. Met beide apensoorten heeft de mens veel overeenkomsten.

Om te begrijpen hoe onze hersenen werken, kijkt Hare naar psychologen en neurowetenschappers die pestgedrag bestuderen. Een fenomeen dat in elke samenleving voorkomt, wat suggereert dat dit gedrag niet wordt bepaald door cultuur, maar door instincten die we allemaal delen.

In andere afleveringen gaat het onder andere over extremisme en of we allemaal daders kunnen worden. Wat is er nodig om het ergste of het beste in onszelf naar boven te halen? De laatste aflevering, op 12 juli, gaat over hoop.

Why We Hate (Human), vanaf 7 juni elke zondag, 22.10 uur, op NPO2

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.

Advertentie

Kloostercast