Wilke Stuij spreekt sinds het begin van de coronatijd in de door de EO uitgezonden BEAM Kerkdiensten. Hierdoor wordt ze door kerken uitgenodigd om ook daar voor te gaan. Ook bij kerken waar het voor lhbti’ers officieel niet is toegestaan een rol in een kerkdienst te vervullen. En zo spreekt ze, met haar geheim, in kerken waarvan ze niet weet of ze daar wel mag voorgaan.

Toch voelt dit voor Wilke niet oké. Ze roept in haar toespraken in kerken en op tv op om eerlijk te zijn, om kwetsbaar te zijn en deelt dat God ondanks alles onvoorwaardelijk van je houdt. Waarom durft ze zelf dan niet kwetsbaar te zijn? Waarom is ze bang voor gedoe en afwijzing en welke gevolgen heeft dit jarenlange verstoppen op haar zelfbeeld?

In de korte documentaire Wanneer ga ik het ze vertellen? besluit Wilke dat het tijd is om zichzelf te laten zien. Ze houdt zichzelf een spiegel voor en voert openhartige gesprekken met haar moeder en met een coach over haar coming out en de angst voor afwijzing. Daarnaast gaat ze het gesprek aan met voorgangers over haar toekomst als spreker binnen de kerken die haar eerder met open armen ontvingen. Wat betekent haar coming out voor haar sprekerscarrière? Tijdens haar toespraak in de paasdienst van EO BEAM op NPO 2 van afgelopen zondag waagt ze de sprong in het diepe en deelt ze over haar geheim.

Lhbti’ers zijn een ‘agendapunt’

Wanneer ga ik het ze vertellen? geeft een openhartige en intieme kijk op Wilke’s reis naar zelfacceptatie, openheid en authenticiteit. Voor gelovige lhbti’ers is zelfacceptatie en angst voor het oordeel van anderen vaak een worsteling. Dit is voor Wilke één van de redenen om deze documentaire te maken: “Allereerst heb ik deze docu gemaakt als stok achter de deur voor mezelf om écht stappen te zetten en moedig te zijn. Dat is gelukt. Daarbij hoop ik dat mijn verhaal kijkers inspireert om zelf ook moedig te zijn. In veel kerken zijn lhbti’ers een ‘agendapunt’. Met deze docu hoop ik dat kerken en voorgangers zien hoe klem mensen als ik komen te zitten door officiële standpunten. Hopelijk leidt mijn verhaal tot minder polarisatie en meer kwetsbare gesprekken.”

Bron: www.youtube.com

Gespreksvragen

De EO benadrukt dat echte gesprekken van belang zijn en heeft daarom via de site eo.nl/veiliggesprek ook gespreksvragen opgesteld bij Wanneer ga ik het ze vertellen. Zo wil de EO ook christenen faciliteren om het gesprek rond lhbti’ers en kerk te voeren.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.