In gesprek met Soheila Najand (deel 2)

Soheila Najand – Nederlander geboren in Teheran, in Iran – is beeldend kunstenares. In 1996 richtte zij samen met Farid Shayan en Alex de Vries Stichting InterArt op, waarvan zij directeur en artistiek leider is. Hoe maak je de ongeziene ander zichtbaar? Wat is het gevolg van de globalisering en waarom moeten we ‘verbindingen’ leggen? Manuela Kalsky in gesprek met Soheila Najand.
Wat bedoelt ze met: omdat Nederland in Iran was, kan ik nu hier zijn? Lijkt me dat hier geen oorzakelijk verband tussen kan bestaan. Globalisering is een totaal ander proces.
De ongeziene ander uit dit interview is (haar) kunst. Jammer!
Globalisering is het recht van het rijke Westen om de rest van de wereld te plunderen en er afval te dumpen of er als toerist of ontwikkelingswerker te vertoeven met het voorrecht weg te kunnen als het je daar niet meer bevalt. Dat recht is de armen daar ontzegd, tenzij ze er in slagen net als Soheila Najand om hier binnen te komen als politiek vluchteling.
Als dus de rijke VS met wapens Mossadeqs democratisch bewind omver stoot in 1955 en vervolgens de Sjah aan de macht helpt, alles omwille van de OLIE in het Midden-Oosten en de controle over die regio, ja, dan komen er wel eens vluchtelingen hierheen.
Ik begrijp de samenhang dus prima.