Ineke Strouken en de Nederlandse identiteit

Ineke Strouken is directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur. De doelstelling van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur is het toegankelijk maken en promoten van het dagelijks leven en het immaterieel erfgoed. Waarom was Nederland zo overstuur toen prinses Maxima zei dat dé Nederlandse identiteit niet bestaat? Wie geven tradities door en waar komt de kerstboom eigenlijk vandaan?
Strouken raakt een gevoelig punt in de discussie over islam en identiteit: het nieuwsgierig (kunnen) zijn. In zijn boek ‘Café Mogadishu’ laat Robbert van Lanschot zien wat het is om nieuwsgierig te zijn als het gaat om de vreemde ander. Dat betekent niet dat je het maar met iedereen eens moet zijn en dat je geen zorgen hebt. Maar waar de nieuwsgierigheid verdwijnt, verdwijnt de leefbaarheid.
Mevrouw Strouken, U lijkt sprekend op mijn moeder met haar meisjesnaam Elisabeth Wilhelmina Strouken, dochter van Petrus Gerardus Strouken en Gertrud Thewissen. Mijn moeder is geboren in Belfeld 26-07-1912. Al wat ik weet is dat mijn familie in Amerika woonde van Strouken kant. Komt mijn moeder U bekent voor. Met vriendelijke groet Wim Bastiaanse.