In de kerstuitzending van Het Vermoeden is oud-minister van Economische Zaken, fysicus en bestseller auteur Jan Terlouw te gast. Inmiddels is hij 87 jaar en nog elke dag aan het werk. In de pas verschenen bundel Kom vanavond met verhalen – Eigentijdse kerstvertellingen deelt hij zijn kerstverhaal met ons. Voor Marleen Stelling een mooie aanleiding om Terlouw zijn Kerstboodschap te ontlokken.

“De universele boodschap ‘vrede op aarde’ blijft relevant”, aldus Terlouw. “Er is nog veel te winnen. Je ziet in Nederland een verhardende samenleving, groepen die elkaar minder verdragen. Neem alleen de zwarte pieten discussie maar. We leven in een democratische rechtsstaat die berust op de principes van de Franse Revolutie: vrijheid, gelijkheid en broederschap. Laten we de broederschap eens wat meer onderstrepen. Daar worden we alleen maar gelukkiger van – en het is ook beter voor vrijheid en gelijkheid.”

In het licht van die broederschap is er meer vertrouwen nodig, meent Terlouw. “Er functioneert niks zonder vertrouwen: als je toch je kind niet naar school durft te sturen, niet naar een ziekenhuis durft, je geld niet naar de bank durft te brengen… overal waar wantrouwen heerst, is de productie slechter, zijn de mensen ongelukkiger. Mensen hebben elkaar op allerlei manieren nodig. De techniek maakt ons zelfvoorzienend, maar we zijn gemeenschapsdieren. Geen ‘maatschappij’, maar een SAMENleving’.

Logo-Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten. Contactpagina.
Profiel-pagina
Al één reactie — praat mee.