Joëlla (13) lijkt op het eerste gezicht een gewoon meisje. Ze zit in de brugklas en is dol op dansen. Maar Joëlla is anders; ze heeft FAS, het Foetaal Alcohol Syndroom. Haar moeder heeft tijdens de zwangerschap veel alcohol gedronken en daardoor zijn Joëlla’s hersenen niet zoals die van gezonde kinderen.

Door het ‘foutje’ in haar brein kan Joëlla moeilijk dingen onthouden, wordt ze soms heel erg boos en is ze vaak ontzettend druk. En dan weet ze van geen ophouden. Daardoor is het niet alleen moeilijk om te leren, maar ook om vrienden te maken. Maar Joëlla geeft niet op. Ze gaat op zoek naar een meisje dat BFF  -Best Friends Forever- met haar wil zijn. Maar hoe doe je dat?

Uit recent onderzoek blijkt dat bijna de helft van de Nederlandse vrouwen in verwachting wel eens alcohol drinkt. “Nog altijd zijn veel vrouwen zich niet bewust van de schade die alcoholgebruik aan de foetus kan toebrengen”, aldus Bouman GGZ, één van de tien instellingen die onlangs de noodklok luidde.

Behalve de documentaire is er onlangs ook een boek verschenen over FAS-kinderen en is er een expositie te zien over thema, tot 12 januari in de Melkweggalerie in Amsterdam. Meer info? Kijk op www.fasproject.nl 

De laatste IKON-jeugddocumentaire wordt uitgezonden op 15 december op Zapp. De reeds uitgezonden delen zijn hier te vinden. De reeks is gebaseerd op de al bestaande serie Mensjesrechten, een samenwerkingsverband tussen de IKON, HUMAN en Amnesty International.

Hieronder de film Joëlla, Best Friends Forever.

https://www.npostart.nl/mensjesrechten/08-12-2013/POW_00724208
Bron: www.npostart.nl

Bron: IKON

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.